ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΓΑ
«Ρότα» χρεοκοπίας για... το καλό της κυβέρνησης

Στη χρεοκοπία οδηγεί η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπερχρεωμένος και χωρίς λεφτά ώστε να μπορέσει να καταβάλει τις όποιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές, που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, για λόγους δημιουργίας «φτηνών» εντυπώσεων, ανακοίνωσε πως θα καταβληθεί αρχικά, μέσα στους επόμενους μήνες, το 50% των αποζημιώσεων και πως ο ΕΛΓΑ θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό. Δε διευκρινίστηκε βέβαια πώς και πόσο θα χρηματοδοτηθεί.

Χτες το πρωί έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας, όπου συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και το ΔΣ του ΕΛΓΑ. Δεν έγιναν γνωστές πολλές λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη αυτή. Πάντως, αν ήταν κάτι που βόλευε την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης θα έβγαινε και κάποια ανακοίνωση... Εκτός αυτών, αμέσως μετά τη σύσκεψη, μέλη της διοίκησης του ΕΛΓΑ δήλωσαν σε δημοσιογράφους πως ο Οργανισμός δεν έχει τα απαραίτητα κονδύλια για να μπορέσει να καταβάλει έγκαιρα τις αποζημιώσεις, που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Αναφέρθηκε, επίσης, πως από 33 δισ. που ήταν τα έσοδα του ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτοκτηνοτρόφων για το 2001, 1,5 δισ. δραχμές κρατήθηκαν ως προμήθεια από το υπουργείο Οικονομικών και 24,4 δισ. δρχ καταβλήθηκαν για αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν τα έτη 1999, 2000 και 2001. Κι όπως ακόμα ανέφεραν, μένει πλέον ένα αποθεματικό 6 δισ. δρχ. περίπου, από το οποίο πρέπει να αποπληρωθούν και τα δάνεια του ΕΛΓΑ.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το ζήτημα είναι τι θα γίνει τελικά με τη χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από την κυβέρνηση. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδιάζεται να οδηγηθεί ο Οργανισμός σε νέο δανεισμό, με την εγγύηση και πάλι του δημοσίου. Να σημειωθεί πάντως πως εξαιτίας της άρνησης των κυβερνήσεων Σημίτη να χρηματοδοτήσουν τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως όφειλαν, ο Οργανισμός οδηγήθηκε δύο φορές, το 1997 και 1998, στον τραπεζικό δανεισμό. Δανείστηκε τα δύο αυτά χρόνια 36 δισ. δραχμές, τα οποία καλείται τώρα να αποπληρώσει. Και έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, πέρα από τους ιθύνοντες του ΕΛΓΑ και της κυβέρνησης, κανείς δε γνωρίζει ποια είναι η «μαύρη τρύπα» του ΕΛΓΑ. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο ΕΛΓΑ χρωστάει 25-30 δισ. δραχμές και οι απαισιόδοξες 50 δισ. δραχμές. Στα αξιοπερίεργα είναι ακόμα πως ο ΕΛΓΑ δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα τον ισολογισμό του 2000, πράγμα που έπρεπε να γίνει μέχρι το Μάρτη του 2001. Μπορεί, εκτός των άλλων, να απαντήσει κανείς από τους υπευθύνους γιατί συμβαίνει αυτό;

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΑΓΝΟ»
Σε πορεία ιδιωτικοποίησης

Με το νεοφιλελεύθερο επιχείρημα ότι το κράτος δεν είναι ούτε επιχειρηματίας, ούτε τραπεζίτης, ούτε συνεταιριστής ο υφυπουργός Γεωργίας επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΑΓΝΟ. Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, ζητώντας τη στήριξη της συνεταιριστικής οργάνωσης και το σταμάτημα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

Ο Φ. Χατζημιχάλης, εκτός των άλλων, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα μέσα για να σώσει την ΑΓΝΟ, αφού προχώρησε σε ρυθμίσεις χρεών, σε εξυγίανση και στην κατάρτιση λεπτομερειακού σχεδίου σε συνεργασία με την ΑΤΕ. Είπε ότι το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει ανάμεσα στην ΑΤΕ που διαχειρίζεται την ΑΓΝΟ και τους συνεταιρισμούς και ισχυρίστηκε ότι εάν ενδιαφέρονται οι συνεταιρισμοί να αποκτήσουν την ΑΓΝΟ και εάν έχουν τη δυνατότητα αυτό για το υπουργείο θα ήταν «ευχής έργον». Οσο για τους εργαζόμενους είπε ότι και με το νέο καθεστώς υπό την ΑΤΕ δεν έχουν ουσιαστικά θιγεί τους δικαιώματά τους. Φυσικά, η λογική της μη παρέμβασης της κυβέρνησης δεν ισχύει σε άλλους τομείς όπως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία η κυβέρνηση, για να πουλήσει προίκισε με παραγγελίες δισεκατομμυρίων.

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει, για να σταματήσει την πορεία της ιδιωτικοποίησης της ΑΓΝΟ και υπενθύμισε ότι η πορεία αυτή αφορά και άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις όπως η ΔΩΔΩΝΗ και η ΣΕΚΑΠ που παρ' όλο που είναι κερδοφόρες οδηγούνται σε ιδιωτικοποίηση. Εχετε σοβαρές ευθύνες, είπε, γιατί με τα τοκογλυφικά επιτόκια της ΑΤΕ οδηγήθηκε σε αδιέξοδο η ΑΓΝΟ και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 1997 ο τζίρος της εταιρείας ήταν 19 δισ. πέρσι μετά την ανάληψή της από την ΑΤΕ κατέβηκε στα 12 δισ. Δεν πρέπει, επίσης, να διαφεύγει της προσοχής ότι η ΑΓΝΟ βγήκε έξω από την αγορά του παγωτού, όπου δραστηριοποιούνταν δυναμικά, ενώ ερωτηματικό παραμένει το τι έγιναν τα εκατομμύρια που δόθηκαν για την ανάκαμψη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών από μηδενική βάση και με χαμηλότοκη χρηματοδότηση και τόνισε ότι ούτε οι άλλοι συνεταιρισμοί της περιοχής μπορούν να αναλάβουν την ΑΓΝΟ, γιατί και αυτοί είναι χρεωμένοι.

Π. ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Διέξοδος στην οργάνωση

Περιοδεία του βουλευτή του Κόμματος στην Αγρολίδα

Η ανάγκη για οργάνωση του αγώνα και συντονισμού του με την υπόλοιπη αγροτιά της χώρας, για την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των αιτημάτων της, αποτέλεσε την προτροπή του βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη στους πληγέντες αγρότες της Αργολίδας, το περασμένο Σάββατο.

Πραγματοποιώντας περιοδεία με κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος σε χωριά του νομού, ο Π. Κοσιώνης συνομίλησε με τους αγρότες και είδε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής από την πρόσφατη κακοκαιρία. Οι αγρότες τον ενημέρωσαν για την τεράστια καταστροφή, ενώ πέρα από την παραγωγή εκφράζονται σοβαροί φόβοι και για την αρτιότητα των δέντρων (πορτοκαλιές, μανταρινιές) και τη μελλοντική τους απόδοση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγροτών, η παραγωγή των μανταρινιών μετά και τον τελευταίο παγετό - είχε προηγηθεί άλλος στις 18 Δεκέμβρη - έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ η ηρτημένη παραγωγή των πορτοκαλιών κυμαίνεται από 80% και πάνω. Παράλληλα μεγάλες είναι οι καταστροφές στα κηπευτικά, κύρια στις αγκινάρες και τα μαρούλια.

«Μας βρίσκουν ανοργάνωτους κάθε φορά οι κυβερνώντες και μας κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να οργανωθούμε και να βγούμε όλοι στους δρόμους για να πάρουμε το δίκιο μας» είπε στον βουλευτή του Κόμματος ο αγρότης Στέλιος Γεωργόπουλος από τον Αγιο Ανδριανό. Στην Ασίνη, το περιβόλι με τα μανταρίνια της Χρυσούλας Χρόνη δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος της καταστροφής. «Το μανταρίνι έχει καταστραφεί εντελώς. Εχω τέσσερα παιδιά και οι υποχρεώσεις τρέχουν, τι θα κάνουμε; Εχουμε εμπειρία από τις αποζημιώσεις. Ακόμα κι αν τις πάρουμε θα είναι μικρές και δε θα έχουν καμία σχέση με την πραγματική ζημιά της παραγωγής». Ανάλογη εικόνα και λόγια, συναντήσαμε στη Νέα Τίρυνθα, το Δρέπανο, την Ανυφί. Στην Ανυφί μάλιστα, ο Π. Κοσιώνης μίλησε στους κατοίκους για το σκοπό της περιοδείας του Κόμματος, αλλά και τις θέσεις του Κόμματος σε επίκαιρα πολιτικά ζητήματα.

Μονόδρομος για τους αγρότες ο αγώνας

Περιοδεία του βουλευτή του Κόμματος Νίκου Γκατζή, στις χιονόπληκτες περιοχές της Φθιώτιδας

ΛΑΜΙΑ.-

Τις χιονόπληκτες και παγόπληκτες περιοχές της Φθιώτιδας επισκέφθηκε το Σάββατο 12 του Γενάρη, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, επικεφαλής κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος. Το κλιμάκιο επισκέφθηκε αρχικά τη Στυλίδα, όπου η ελαιοκαλλιέργεια δέχτηκε σημαντικό πλήγμα, και συναντήθηκε στο δημαρχείο με τον δήμαρχο Στυλίδας, τον δήμαρχο Εχιναίων, εκπροσώπους των Συνεταιρισμών των δύο δήμων και με αγρότες.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών και της ΤΑ εξέφρασαν στον βουλευτή του ΚΚΕ την αγανάκτηση τους, για την κυβερνητική πολιτική ελαιοκαλλιέργειας, αλλά και τη δυσπιστία τους όσον αφορά τις εξαγγελίες του υπουργού Γεωργίας για την αποκατάσταση των ζημιών. Αυτό που τονίστηκε στις ομιλίες όλων, ήταν ότι η σφοδρή κακοκαιρία και τα ακραία φαινόμενα που προξένησαν μεγάλες καταστροφές, ήρθαν να «συμπληρώσουν την ακραία αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης«, που θα συμβάλλουν, ίσως, στο ταχύτερο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση τού Κόμματος προς τους πληγέντες αγρότες και ενημέρωσε για τις θέσεις του ΚΚΕ αναφορικά με τις καταστροφές: «Θεωρούμε ότι οι καταστροφές είναι σημαντικές είτε ολοκληρωτικές σε ορισμένα προϊόντα, ενώ σε άλλα είναι πολύ μεγάλη. Θέση μας είναι να αποζημιωθούν όλοι οι αγρότες που οι καλλιέργειές τους επλήγηκαν από την κακοκαιρία. Λεφτά να δοθούν απ' τον ΕΛΓΑ που είναι χρήματα παρακρατημένα δικά σας και από τα ΠΣΕΑ. Επειδή, όμως, τα χρήματα αυτά δε φτάνουν, να δοθούν απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά να διεκδικηθούν και από την ΕΕ».

Μιλώντας αργά το απόγευμα σε συγκέντρωση αγροτών στην Πελασγία, ο Νίκος Γκατζής, κάλεσε τους αγρότες να δώσουν αγωνιστικό «παρών» με τα τρακτέρ τους στις 28 του Γενάρη. Απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους και συνταξιούχους να κινητοποιηθούν στις 31 του Γενάρη, μέρα πανελλαδικών κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

Ο συντονισμός εργαζομένων, της μικρομεσαίας αγροτιάς και των ΕΒΕ, κατέληξε ο βουλευτής, και ο μονόδρομος του αγώνα, μπορεί να βάλει φραγμό στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ