Τρίτη 15 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΓΑ
«Ρότα» χρεοκοπίας για... το καλό της κυβέρνησης

Στη χρεοκοπία οδηγεί η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπερχρεωμένος και χωρίς λεφτά ώστε να μπορέσει να καταβάλει τις όποιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές, που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, για λόγους δημιουργίας «φτηνών» εντυπώσεων, ανακοίνωσε πως θα καταβληθεί αρχικά, μέσα στους επόμενους μήνες, το 50% των αποζημιώσεων και πως ο ΕΛΓΑ θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό. Δε διευκρινίστηκε βέβαια πώς και πόσο θα χρηματοδοτηθεί.

Χτες το πρωί έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας, όπου συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και το ΔΣ του ΕΛΓΑ. Δεν έγιναν γνωστές πολλές λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη αυτή. Πάντως, αν ήταν κάτι που βόλευε την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης θα έβγαινε και κάποια ανακοίνωση... Εκτός αυτών, αμέσως μετά τη σύσκεψη, μέλη της διοίκησης του ΕΛΓΑ δήλωσαν σε δημοσιογράφους πως ο Οργανισμός δεν έχει τα απαραίτητα κονδύλια για να μπορέσει να καταβάλει έγκαιρα τις αποζημιώσεις, που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Αναφέρθηκε, επίσης, πως από 33 δισ. που ήταν τα έσοδα του ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτοκτηνοτρόφων για το 2001, 1,5 δισ. δραχμές κρατήθηκαν ως προμήθεια από το υπουργείο Οικονομικών και 24,4 δισ. δρχ καταβλήθηκαν για αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν τα έτη 1999, 2000 και 2001. Κι όπως ακόμα ανέφεραν, μένει πλέον ένα αποθεματικό 6 δισ. δρχ. περίπου, από το οποίο πρέπει να αποπληρωθούν και τα δάνεια του ΕΛΓΑ.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το ζήτημα είναι τι θα γίνει τελικά με τη χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από την κυβέρνηση. Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδιάζεται να οδηγηθεί ο Οργανισμός σε νέο δανεισμό, με την εγγύηση και πάλι του δημοσίου. Να σημειωθεί πάντως πως εξαιτίας της άρνησης των κυβερνήσεων Σημίτη να χρηματοδοτήσουν τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως όφειλαν, ο Οργανισμός οδηγήθηκε δύο φορές, το 1997 και 1998, στον τραπεζικό δανεισμό. Δανείστηκε τα δύο αυτά χρόνια 36 δισ. δραχμές, τα οποία καλείται τώρα να αποπληρώσει. Και έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, πέρα από τους ιθύνοντες του ΕΛΓΑ και της κυβέρνησης, κανείς δε γνωρίζει ποια είναι η «μαύρη τρύπα» του ΕΛΓΑ. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο ΕΛΓΑ χρωστάει 25-30 δισ. δραχμές και οι απαισιόδοξες 50 δισ. δραχμές. Στα αξιοπερίεργα είναι ακόμα πως ο ΕΛΓΑ δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα τον ισολογισμό του 2000, πράγμα που έπρεπε να γίνει μέχρι το Μάρτη του 2001. Μπορεί, εκτός των άλλων, να απαντήσει κανείς από τους υπευθύνους γιατί συμβαίνει αυτό;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ