Τρίτη 15 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Κάντε έκπτωση στην... ποιότητα

Πρωτοφανής προτροπή των κυβερνώντων προς τους εργαζόμενους

«Υπάρχουν εμπορεύματα για όλες τις τσέπες, ο καταναλωτής πρέπει να κοιτάζει πριν ψωνίσει και θα δείτε ότι πράγματι θα είναι ευχαριστημένος, αρκεί να ψάξει». Τα παραπάνω δήλωσε χτες μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας ακόμα επίσκεψης εντυπωσιασμού στη Βαρβάκειο Αγορά, εμφανίστηκε προκλητικός απέναντι στις οικογένειες των συνταξιούχων και των εργαζομένων, που, πότε λόγω ευρώ πότε λόγω χιονιά, παρακολουθούν τις τιμές βασικών ειδών διατροφής να οδηγούνται στα ύψη. Ο υφυπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ συνέστησε στους καταναλωτές να ψωνίζουν όχι με βάση τις ανάγκες τους, αλλά ανάλογα με την τσέπη τους και να μην έχουν όλοι την... απαίτηση να γεμίσουν το καλάθι τους με πρώτης ποιότητας προϊόντα, αφού δεν είναι σε θέση να τα πληρώσουν.

Κατά τα άλλα ο Χρ. Θεοδώρου διαπίστωσε ότι οι τιμές «είναι σε επίπεδα που μπορεί ο Ελληνας καταναλωτής να εμπιστευτεί την αγορά της Βαρβακείου και τις άλλες αγορές και να ψωνίσει άφοβα». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εισαγωγές από Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Αίγυπτο και Συρία μειώνουν τις τιμές. Πάντως, μπορεί οι τιμές να μη βρίσκονται στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών, εξακολουθούν όμως να είναι ιδιαίτερα υψηλές. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τα φρέσκα κρεμμυδάκια πωλούνταν χτες στη Βαρβάκειο προς 600-800 δρχ. το κιλό, το σπανάκι στις 800-1.000 δρχ., οι ζοχοί στις 1.000 δρχ. το κιλό, τα κολοκυθάκια προς 700 δρχ., το κουνουπίδι και το μπρόκολο προς 400-700 δρχ., οι πατάτες μέχρι 290 δρχ. το κιλό, το λάχανο προς 350-440 δρχ., τα μήλα προς 300 δρχ. το κιλό και τα πορτοκάλια προς 250-300 δρχ. το κιλό. Ας σημειωθεί, δε, ότι, τουλάχιστον μέχρι και το Σάββατο οι τιμές σε περιφερειακές αγορές σε ορισμένα είδη ήταν ακόμα και τριπλάσιες.

Μετά τη Βαρβάκειο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επισκέφτηκε εμπορικό δρόμο της Αθήνας όπου απέδωσε στο πολύ... πρωινό της ώρας τα άδεια μαγαζιά. Πάντως, αντίθετα από τις διαπιστώσεις του υφυπουργού οι έμποροι δεν είναι αισιόδοξοι ότι μπορούν να περιμένουν αναθέρμανση της αγοράς ούτε σ' αυτές τις εκπτώσεις, καθώς οι καταναλωτές ειδικά φέτος είναι δυο φορές «κουμπωμένοι», από τη μια εξαιτίας των περιορισμένων δυνατοτήτων των οικογενειακών προϋπολογισμών, από την άλλη εξαιτίας της αβεβαιότητας που δημιουργεί το νέο νόμισμα και οι αυξήσεις που έφερε μαζί του το τελευταίο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ