Τρίτη 15 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενωμένος αγώνας για τη «ΔΩΔΩΝΗ»

Καταγγέλλεται η πολιτική παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης και τοπικών κυβερνητικών στελεχών

Κάλεσμα για ενωμένο αγώνα σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους της Ηπείρου για να μην ξεπουληθεί η «ΔΩΔΩΝΗ» και να ενισχυθεί η κτηνοτροφία, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρτας του ΚΚΕ. Παράλληλα επισημαίνει την προπαγάνδα που γίνεται από την κυβέρνηση, με τη συμμετοχή των προέδρων των Ενώσεων των Γεωργικών Συνεταιρισμών, προκειμένου να παραπληροφορήσει τους αγρότες της περιοχής. Από τις αρχές Δεκέμβρη μέχρι σήμερα, αναφέρει η ανακοίνωση, συνεχίζεται μια προσπάθεια από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον υφυπουργό Γεωργίας Βαγγέλη Αργύρη, και από τους προέδρους των Ενώσεων της Ηπείρου να περάσουν ότι, με την ενοποίηση όλων των Ενώσεων της Ηπείρου σε μία, θα λυθούν αυτόματα όλα τα οικονομικά προβλήματά τους και θα ανοίξει ο δρόμος για να παραμείνει η «ΔΩΔΩΝΗ» στην Ηπειρο.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται ακόμα τα παρακάτω: «Αφού βεβαίως η "ΔΩΔΩΝΗ" δεν πρόκειται να φύγει από την Ηπειρο, το ερώτημα είναι τίνος τα συμφέροντα θα εξυπηρετεί. Εδώ ο Β. Αργύρης είναι αποκαλυπτικός, αφού στις δηλώσεις του αναφέρει ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένει ανοιχτό και θα πρέπει να λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς (ανταγωνισμός -κατάργηση δραστηριοτήτων - πώληση περιουσιακών στοιχείων -απολύσεις κλπ.), θα είναι με άλλα λόγια κατά των μικροπαραγωγών γάλακτος. Μας λέει ακόμα ότι η κατεύθυνση αυτή επικροτείται από το υπουργείο Γεωργίας.

Το υπουργείο όμως, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής που εξαγγέλθηκε στις 12 του Δεκέμβρη από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και οκτώ θυγατρικών εταιριών της, μεταξύ των οποίων και της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Αυτό πάνε να αποκρύψουν οι μηχανισμοί παραπληροφόρησης του Β. Αργύρη και οι πρόεδροι των Ενώσεων με όλη αυτή τη συνεχιζόμενη φλυαρία που έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό των κτηνοτρόφων. Η ιδιωτικοποίηση αυτή θα φέρει ισχυρό πλήγμα στους αγροτοκτηνοτρόφους, αφού θα τους αφήσει στο έλεος του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς στο εξής τα επιτόκια των αγροτικών δανείων, οι ποσοστώσεις, οι τιμές συγκέντρωσης του γάλακτος και οι τιμές πώλησης των ζωοτροφών θα καθορίζονται με γνώμονα την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών».

Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ καταγγέλλει τους πρωτεργάτες αυτής της παραπλανητικής αναποτελεσματικής και επικίνδυνης προσπάθειας και δηλώνει ότι:

  • Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η περιθωριοποίηση των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών και του συνεταιριστικού κινήματος δε λύνονται με προκατασκευασμένες και μάλιστα σε κομματικό επίπεδο ενοποιήσεις, πολύ δε περισσότερο με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και της «ΔΩΔΩΝΗΣ».
  • Οι μετοχές της Αγροτικής Τράπεζας θα πρέπει να αποδοθούν στις Ενώσεις.
  • Οι Ενώσεις των Γεωργικών Συνεταιρισμών Ηπείρου αν θέλουν την επιβίωσή τους, να αγωνιστούν για να ανατραπεί η σημερινή αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και να διαμορφωθεί μια άλλη αγροτική πολιτική που θα αναγνωρίζει το ρόλο των συνεταιρισμών και θα στηρίζει και θα βελτιώνει τα εισοδήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
  • Να απαιτήσουν αγωνιστικά την προνομιακή ενίσχυση των ίδιων και των συνεταιρισμών και την ταυτόχρονη κατάργηση του αντιαγροτικού νόμου για τους Συνεταιρισμούς, που τους μετατρέπει σε ανώνυμες εταιρίες μεγαλοαγροτών και εμποροβιομηχάνων.

Αγρότες και αγρότισσες κτηνοτρόφοι της Αρτας, τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ:

  • Στο χέρι σας είναι να αποτρέψετε με τον συνεχή, επίμονο και σκληρό αγώνα σας το ξεπούλημα του ιδρώτα σας και το παραπέρα μαράζωμα της περιοχής μας.
  • Οπου έγιναν ιδιωτικοποιήσεις, ακολούθησαν μαζικές απολύσεις.
  • Οπου οι καπιταλιστές και μεγαλέμποροι κυριάρχησαν στην εμπορία και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, κατέβασαν τις τιμές παραγωγού σε εξευτελιστικά επίπεδα. Το ίδιο θα κάνουν και με το γάλα.

Υπογραμμίζεται επίσης και το εξής: «Απομονώστε και καταδικάστε την αντιαγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ξεκληρίζει χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, μετατρέποντάς τους σε περιπλανώμενους ανέργους».

Το ΚΚΕ προτείνει, καταλήγει η ανακοίνωση, μια διαφορετική ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που θα διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα και την αγροτική απασχόληση, θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού, θα προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η ανάπτυξη αυτή θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς που θα δημιουργούν τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ