Τρίτη 15 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ - ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Περίεργα παιχνίδια με τη συγχώνευση

Η μετά ...βαΐων και κλάδων ανακοίνωση του επικείμενου γάμου των δύο τραπεζών, σκοντάφτει μάλλον σε νεότερες επιλογές των μερών

Εμπλοκή παρουσιάστηκε χτες στη συμφωνία συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Αλφα Τράπεζας, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις ενοποίησης των δύο τραπεζών, τουλάχιστον η μία εκ των δύο διατηρούσε σχέσεις και επαφές για ανάλογη συνεργασία με τράπεζες του εξωτερικού. Το θέμα της εμπλοκής επισημοποιήθηκε λίγο μετά το μεσημέρι και από το υπουργείο Οικονομίας, όπου είχαν κινητοποιηθεί όλοι οι αρμόδιοι, μια και η σύμπραξη των δύο μεγαλυτέρων τραπεζών, είχε προβληθεί και σημειολογικά, αφού χρονικά είχε συμπέσει με την τοποθέτηση του Ν.Χριστοδουλάκη στη θέση του υπουργείου.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστήριζαν χτες ότι το ναυάγιο πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Πάντως, μέχρι και αργά το βράδυ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη έντονο πολιτικοοικονομικό παρασκήνιο, για την αποτροπή του, ενώ δηλώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα το μεσημέρι από τον πρόεδρο της Αλφα Τράπεζας Γ. Κωστόπουλο, ο οποίος εκτός απροόπτου θα ανακοινώσει την αναβολή των συζητήσεων, επικαλούμενος ότι η συγχώνευση δεν είναι προς όφελος των μετόχων της Αλφα, η οποία «κινδυνεύει να μετατραπεί σε κρατική τράπεζα».

Αν και ως αιτία της εμπλοκής προβάλλονταν προβλήματα σχετικά με το οργανόγραμμα και τα καθήκοντα των στελεχών στη νέα τράπεζα, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πολύ περισσότερο που για το οργανόγραμμα οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει στα τέλη Δεκέμβρη. Το πρόβλημα, βέβαια, υπήρχε και σ' αυτά τα πλαίσια φαίνεται να εντάσσονται και συναντήσεις που είχαν κυβερνητικοί παράγοντες με τους επικεφαλής των δύο τραπεζών, Θ. Καρατζά και Γ. Κωστόπουλο. Συναντήσεις έγιναν και χτες, ενώ για το όλο ζήτημα ενημερώθηκε και η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ενδιαφέρον για το θέμα με συνεχείς ερωτήσεις προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έδειξε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ άλλες πληροφορίες έφεραν τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας να τελεί υπό παραίτηση.

Στην όλη αντιπαράθεση ενεπλάκησαν, εκτοξεύοντας αλληλολοκατηγορίες και οι σύλλογοι εργαζομένων των δύο τραπεζών. Η διοίκηση του συλλόγου εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «οι αρμοδιότητες των μελών της 7μελούς εκτελεστικής δεν πρέπει και δεν μπορεί να αλλάξει» και τονίζει ότι «αντίδραση κάποιων στελεχών της Alpha δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την πορεία του εγχειρήματος». Η διοίκηση του συλλόγου υπαλλήλων της Εθνικής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ» ανέφερε ότι «έστω και την τελευταία στιγμή θα πρέπει να βρεθεί λύση». Από την άλλη πλευρά η διοίκηση του συλλόγου προσωπικού της Alpha έριχνε το «κρίμα» στη διοίκηση του συλλόγου της Εθνικής, εκτοξεύοντας κατηγορίες ότι «επιδιώκουν με τη συγχώνευση να εξασφαλίσουν τη θεσούλα τους». Μάλιστα, η διοίκηση του συλλόγου της Alpha χωρίς περιστροφές ανέφερε ότι σήμερα ο Γ. Κωστόπουλος επρόκειτο να ανακοινώσει και επίσημα το άδοξο τέλος της συγχώνευσης.

Επί της ουσίας το διαφαινόμενο ναυάγιο του εγχειρήματος δεν είναι χωρίς κόστος για την κυβέρνηση και για το νέο υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, που είχε αναλάβει προσωπικά τις σχετικές συνεννοήσεις. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στο «Ρ» ότι ήταν λάθος η ανοιχτή παρέμβαση της κυβέρνησης, από την οποία έγιναν προσπάθεια να αντληθούν πολιτικά οφέλη και τα εύσημα του μεγάλου κεφαλαίου.

Για την ώρα, πάντως, φαίνεται να προκρίνεται εκείνη η γραμμή του τραπεζικού κεφαλαίου, που θα ήθελε τη συνεργασία με τράπεζες άλλων χωρών της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό αναθερμάνθηκαν οι πληροφορίες για συνεργασία της Alpha με τη γαλλική τράπεζα BNP PARIBAS, η οποία σταμάτησε πέρσι το Σεπτέμβρη. Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις κυκλοφορούσαν φήμες για επικείμενη συνεργασία της Alpha με διάφορους άλλους μνηστήρες όπως την ιταλική Union Gredito ή ακόμη και με κάποια άλλη ελληνική τράπεζα. Ανεξάρτητα από την ορθότητά τους η όποια φημολογία δεν είναι άσχετη και με τα διάφορα χρηματιστηριακά παιχνίδια στους ναούς του τζόγου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόθεση των δύο τραπεζών να συνενωθούν, στις 31 του προηγούμενου Οχτώβρη, διατυπώθηκαν αρκετές επιφυλάξεις για «εγγενείς δυσκολίες» που είχε η όλη προσπάθεια. Επιφυλάξεις που είχε υιοθετήσει και ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος μόλις είχε μεταφερθεί στο υπουργείο Αμυνας. Οι επιφυλάξεις αυτές εδράζονταν στην εκτίμηση ότι η συγχώνευση δε δημιουργεί οικονομίες κλίμακας, ενώ ήταν σαφές ότι μια ορισμένη μερίδα του τραπεζικού κεφαλαίου δεν έκρυβε την προτίμηση για τη συνεργασία με κάποια ξένη τράπεζα, ενδεχόμενο που κατά τη γνώμη τους θα δρομολογούσε καλύτερους όρους επέκτασης του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου στη «βαλκανική αγορά» αλλά και ισχυρότερη παρουσία στα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ