Τρίτη 15 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΑΓΝΟ»
Σε πορεία ιδιωτικοποίησης

Με το νεοφιλελεύθερο επιχείρημα ότι το κράτος δεν είναι ούτε επιχειρηματίας, ούτε τραπεζίτης, ούτε συνεταιριστής ο υφυπουργός Γεωργίας επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΑΓΝΟ. Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, ζητώντας τη στήριξη της συνεταιριστικής οργάνωσης και το σταμάτημα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

Ο Φ. Χατζημιχάλης, εκτός των άλλων, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα μέσα για να σώσει την ΑΓΝΟ, αφού προχώρησε σε ρυθμίσεις χρεών, σε εξυγίανση και στην κατάρτιση λεπτομερειακού σχεδίου σε συνεργασία με την ΑΤΕ. Είπε ότι το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει ανάμεσα στην ΑΤΕ που διαχειρίζεται την ΑΓΝΟ και τους συνεταιρισμούς και ισχυρίστηκε ότι εάν ενδιαφέρονται οι συνεταιρισμοί να αποκτήσουν την ΑΓΝΟ και εάν έχουν τη δυνατότητα αυτό για το υπουργείο θα ήταν «ευχής έργον». Οσο για τους εργαζόμενους είπε ότι και με το νέο καθεστώς υπό την ΑΤΕ δεν έχουν ουσιαστικά θιγεί τους δικαιώματά τους. Φυσικά, η λογική της μη παρέμβασης της κυβέρνησης δεν ισχύει σε άλλους τομείς όπως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία η κυβέρνηση, για να πουλήσει προίκισε με παραγγελίες δισεκατομμυρίων.

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει, για να σταματήσει την πορεία της ιδιωτικοποίησης της ΑΓΝΟ και υπενθύμισε ότι η πορεία αυτή αφορά και άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις όπως η ΔΩΔΩΝΗ και η ΣΕΚΑΠ που παρ' όλο που είναι κερδοφόρες οδηγούνται σε ιδιωτικοποίηση. Εχετε σοβαρές ευθύνες, είπε, γιατί με τα τοκογλυφικά επιτόκια της ΑΤΕ οδηγήθηκε σε αδιέξοδο η ΑΓΝΟ και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 1997 ο τζίρος της εταιρείας ήταν 19 δισ. πέρσι μετά την ανάληψή της από την ΑΤΕ κατέβηκε στα 12 δισ. Δεν πρέπει, επίσης, να διαφεύγει της προσοχής ότι η ΑΓΝΟ βγήκε έξω από την αγορά του παγωτού, όπου δραστηριοποιούνταν δυναμικά, ενώ ερωτηματικό παραμένει το τι έγιναν τα εκατομμύρια που δόθηκαν για την ανάκαμψη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών από μηδενική βάση και με χαμηλότοκη χρηματοδότηση και τόνισε ότι ούτε οι άλλοι συνεταιρισμοί της περιοχής μπορούν να αναλάβουν την ΑΓΝΟ, γιατί και αυτοί είναι χρεωμένοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ