ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ολο και πιο προκλητικοί οι Τούρκοι επίσημοι

Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση, μετά από το ταξίδι του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον και ως αποτέλεσμα των πιέσεων που εκεί δέχτηκε, προετοιμάζεται να προσέλθει στο τραπέζι του εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο εκπρόσωπος και υπουργός Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης Σουρκού Γκιουρέλ με ομιλία του - και μάλιστα σε ευρωπαϊκό ακροατήριο - διαλύει κάθε ψευδαίσθηση που επιμελώς καλλιεργείται στην Αθήνα περί «αγαθών» τουρκικών προθέσεων.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, σε ομιλία του σε προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα «Σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ» στην Τσεχία, όχι μόνο επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της χώρας του για το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά και τον ευρωστρατό, αλλά εμφανίστηκε κυνικά προκλητικός προς την Ελλάδα, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι «οι Ελληνες διακατέχονται από συμπλέγματα και αισθάνονται ως μειονότητα έναντι της Τουρκίας».

Την ομιλία του Τούρκου υπουργού παρακολούθησε Ελληνας διπλωμάτης από την ελληνική πρεσβεία της Πράγας, ο οποίος με έγγραφό του - το οποίο δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ» - ενημέρωσε με κάθε λεπτομέρεια, για τις θέσεις που ανέπτυξε ο Τούρκος υπουργός, το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.

Ανάμεσα στα όσα υποστήριξε ο Σ. Γκιουρέλ, αξίζει να σημειωθούν οι απαράδεκτες και προκλητικές απόψεις για το Κυπριακό, όπου σύμφωνα με την τουρκική άποψη «η Κύπρος είναι χωρισμένη σε δύο κράτη από το 1960» και οι απειλές, σύμφωνα με τις οποίες «αν η αυτοαποκαλούμενη Κυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί στην ΕΕ το γεγονός αυτό θα επηρεάσει το μέλλον του νησιού και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ».

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανάλογα προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός και για το θέμα του ευρωστρατού, χαρακτηρίζοντας αυτό το ζήτημα πρόβλημα της ΕΕ και όχι της Τουρκίας, «η οποία απέδειξε τη βούλησή της υπογράφοντας το γνωστό κείμενο της Αγκυρας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απόψεις αυτές του υπουργού Τύπου της Τουρκίας διατυπώνονται σε μια στιγμή κατά την οποία η Αγκυρα υπογραμμίζει με καθημερινά διαβήματα προς την Ελλάδα, τις θέσεις της για την ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και την παράνομη, όπως τη θεωρεί, στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Καθώς η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται να διαπραγματευτεί για όλα αυτά τα ζητήματα, ασφαλώς δεν πρόκειται να λάβει υπόψη της την αναφορά από την πρεσβεία της χώρας μας στην Τσεχία, η οποία αν μη τι άλλο δημιουργεί ερωτηματικά για τις τουρκικές προθέσεις.

Για το λόγο αυτό ο «Ρ» δημοσιεύει ολόκληρο το έγγραφο, με την ελπίδα να συμβάλλει στη διάλυση των ψευδαισθήσεων περί των τουρκικών προθέσεων, που σκόπιμα καλλιεργεί στην ελληνική κοινή γνώμη η κυβέρνηση.


Δ.Μ.

Το έγγραφο - αναφορά του Ελληνα διπλωμάτη

Το έγγραφο - αναφορά του Ελληνα διπλωμάτη από την ελληνική πρεσβεία της Πράγας, που παρακολούθησε την ομιλία του Τούρκου υπουργού Τύπου, Σουρκού Γκιουρέλ, είναι το παρακάτω:

ΠΡΑΓΑ 17.1.2002

ΑΠΟ: ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΡΑΓΑΣ

ΠΡΟΣ:-Α4Δ/ΝΣΗ

ΚΟΙΝ.:- ΑΙ, Α2, Α3, Π Δ/ΝΣΕΙΣ

- ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ: ΑΓΚΥΡΑΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, ΣΟΦΙΑΣ, ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ

- ΜΑ Ε.Ε.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ GUREL ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ, ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ, ΟΤΙ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ". - ΑΠΕΔΩΣΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΕΛΛΑΔΑ. - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΩΛΗΣΑΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΕΕ".

ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΤΣΕΧΙΑ (ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΩΝΙΑ) ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ, Κ.SURKU SINA GUREL, ΜΙΛΗΣΕ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΈΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ " ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΕΕ", ΟΠΟΙΑΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΡΑΓΑΣ, ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΕΝΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΥΠΟ ΑΙΓΙΔΑ ΤΣΕΧΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ, Κ. Δ. ΤΣΟΥΓΚΑΣ, ΠΑΡΗΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΟΜΙΛΙΑ Κ. GUREL

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΙΤΛΟΥ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ, ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕ ΣΥΝΟΛΟ 40 ΛΕΠΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΟΠΟΙΑΝ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡ. ΕΝΩΣΗ. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, Κ. GUREL. ΑΝΕΦΕΡΕ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ:

- ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΡΑΤΩΝ, ΔΕΣΜΟΥΣ ΜΕ ΕΥΡ. ΕΝΩΣΗ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 1963. ΑΛΛΩΣΤΕ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΑΠΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΕΥΘΕΝ.

- ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΟΤΕ ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΚΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΧΡΙ 1981, ΟΠΟΤΕ ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ ΠΛΗΡΕΣ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΘΕΤΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΑ ΣΕ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΕ.

- ΕΚΤΟΤΕ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΓΑΓΕ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΙΖΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΤΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΚΑΙ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ.

- ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΙΖΟΝ, ΕΠΙΣΗΣ, ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΚΑΘ' ΟΣΟΝ ΚΥΠΡΟΣ ΗΤΑΝ ΗΔΗ "ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ" ΑΠΟ 1960 (SIC) ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΥΠΑΡΞΗ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ. ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Β. ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ, ΕΝΩ "ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ" (SIC) ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ 200.000 ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ. ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΔΒΚ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ, ΠΛΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΧΩΡΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΦΑΛΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ. ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 1974, ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΣΕ ΣΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ (510).

- ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ, ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΛΟΓΩ ΥΠΕΡ 400ΕΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (SIC), ΚΑΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΟΠΟΙΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΟΥΣΑΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (SIC) ΚΑΙ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΩΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΣ (SIC).

- ΕΑΝ "ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ" (SIC) ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡ. ΕΝΩΣΗ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΕΕ. ΕΑΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ, ΕΥΡ. ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ" (SIC) ΟΤΙ ΘΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΡΝΗΣΙΚΥΡΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΕ.

- ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ESPD. ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΓΝΩΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΓΚΥΡΑΣ ΜΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΦΙΕΤΑΙ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΕ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΛΥΣΗ ΑΝΑΚΥΨΑΝΤΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.

ΚΑΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΣΑ ΕΙΚΟΣΑΛΕΠΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΡΩΤΟΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ, ΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΔΙΕΦΩΝΗΣΕ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΡΟΕΒΗ ΣΕ:

Α) ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: ΕΛΛΑΔΑ, ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΣΕ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΟΠΟΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ `Η ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΩΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΣ (ΘΕΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟ).

Β) ΔΙΟΡΘΩΣΗ: ΤΗΕ REPUBLIC OF CYPRUS IS NOT «SO CALLED» IT IS «CALLED SO» (ΘΕΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟ).

Γ) ΕΡΩΤΗΣΗ: ΚΑΘΕ ΝΕΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΜΕΛΟΣ ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ, ΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ. ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ, ΠΑΡΑ ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑΣ, ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΕΕ, ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ `Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΝΕΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ;

ΕΠΙ ΑΝΩΤΕΡΩ Κ. GUREL ΑΓΝΟΗΣΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ, ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕ ΟΤΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΚΥΠΡΟΥ "SO CALLED" ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ, ΑΟΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΗΠΤΗ ΦΡΑΣΗ.

ΑΠΟ ΛΟΙΠΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ, ΟΠΟΙΟ ΑΠΕΤΕΛΕΙΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΣΕΧΟΥΣ, ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Κ. GUREL ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ:

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ "ΕΙΣΒΟΛΗ" (SIC) 1974 ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΙΧΕ, ΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΤΕ, ΩΣ ΣΤΟΧΟ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΗΣΟΥ, ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΕΛΛΗN0ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ, ΩΣ ΜΟΝΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΧΩΡΕΣ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ. ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ, ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΎΣΣΕΤΑΙ. ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΞΩ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΜΟΝΟΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

ΕΡ. ΠΟΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ;

ΑΠ. ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΑΝ ΕΚΒΟΥΛΓΑΡΙΣΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. ΤΩΡΑ, ΟΜΩΣ, ΑΠΟ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΩΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗ, ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΙΓΑ - ΣΙΓΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑΣ.

ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ, ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗΣ ΚΑΙ Δ/ΝΤΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΡΑΓΑΣ, Κ.JIRI SEDIVI, ΑΦΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ Κ. GUREL ΔΙΕΤΥΠΩΣΕ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ "ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΟΡΑΤΗ ΑΚΟΜΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΕ ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ". ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΔΕ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ.

ΠΕΡΑΝ, ΦΥΣΙΚΑ, ΜΕΛΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ, ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΡΗΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ, ΠΑΡΟ,ΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΕΝΕΒΗΣΑΝ, ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ - ΜΕΤΑ ΠΕΡΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ - ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΨΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Κ. GUREL ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΠΟΥ "ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΕΡΟΨΙΑ".

ΚΑΡΑΠΑΝΝΗΣ

Ανησυχία δημιουργούν οι πιέσεις

«Κεκλεισμένων των θυρών» ενημέρωση του Γ. Παπανδρέου στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής

Η φράση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ότι «η Ελλάδα πρέπει να εξετάζει όλα τα σενάρια» για τις σχέσεις με την Τουρκία και το Κυπριακό δίνει το στίγμα των πιέσεων που υφίσταται η χώρα μας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να κλείσουν αυτά τα θέματα.

Τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής συζητήθηκαν χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής η οποία συνεδρίασε «κεκλεισμένων των θυρών» με αίτημα του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις και σε καμία περίπτωση η χτεσινή του εμφάνιση στην Επιτροπή δε θύμιζε τον Γ. Παπανδρέου των «χλιαρών τόνων» και της υπέρμετρης αισιοδοξίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά είπε ότι σύντομα θα αρχίσουν οι ανιχνευτικές συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα, είπε, συζητάει μόνο για την υφαλοκρηπίδα και με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα, το σεβασμό των συνόρων και το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» της συμφωνίας του Ελσίνκι. Ετσι και αλλιώς, συνέχισε, η Ελλάδα αποδεχόμενη τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης έχει δηλώσει ότι εξαιρούνται τα θέματα εθνικής ασφάλειας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τεθεί θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Είπε δε ότι, για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια, η Τουρκία υποβάλει στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Λάρισας και σε αυτό της Νάπολης σχέδια για πτήσεις των αεροσκαφών της το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι είναι νωρίς να αξιολογηθεί η πορεία των συνομιλιών και εκτίμησε ότι οι συζητήσεις έχουν μπει ήδη επί της ουσίας.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο Γ. Παπανδρέου είπε στα μέλη της Επιτροπής ότι δεν εγγυάται τίποτα για τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της Τουρκίας, αφού ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός έχει αποδοχή μόνο από το 15% του τουρκικού λαού έναντι 30% που συγκεντρώνουν οι ισλαμιστές. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, για το Κυπριακό είπε ότι η ΕΕ κατά 90% δείχνει πρόθεση ένταξης της Κύπρου, ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δε θα ανακατευτούν. Εκτίμησε δε ότι όσο πλησιάζει η ημερομηνία ένταξης η Τουρκία θα ζητήσει κάτι παραπάνω και διαπραγματευτικά θα υψώσει τον πήχη. Ολα δείχνουν ότι οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν αφού η Τουρκία θέλει να προλάβει την ελληνική προεδρία στην ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Για τους περίφημους χάρτες του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που εξαφάνισαν τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είπε ότι πουθενά δεν υπάρχουν σύνορα σε ανάλογους χάρτες ανάμεσα στα κράτη - μέλη το ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η Ελλάδα από το 1973 έχει εκχωρήσει το δικαίωμα κατασκευής τέτοιων χαρτών στους Αμερικάνους.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

- Συζήτηση για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις οργανώνουν οι ΚΟ Κυψέλης του ΚΚΕ αύριο, Σάββατο 26/1, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία τους, Κερκύρας 91.

- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΚΚΕ πραγματοποιεί την Κυριακή, 27/1, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του ΟΡΦΕΑ (Π. Κωστοπούλου 12), εκδήλωση για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

- Η ΚΟΒ Χολαργού του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση την Κυριακή, 27/1, στις 11 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου. Θα συζητηθούν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, καθώς και ο απολογισμός των πολιτικών πεπραγμένων του χρόνου που πέρασε.

Συνεστιάσεις

- Τον ετήσιο χορό της διοργανώνει η Αχτίδα Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σήμερα Παρασκευή, 25 του Γενάρη, στο κέντρο «Νέα Δειλινά» στα Κουφάλια.

- Η Αχτιδική Επιτροπή Μενιδίου, Λιοσίων, Ζεφυρίου και Βορείων Χωριών του ΚΚΕ καλεί στην ετήσια συνεστίασή της, σήμερα Παρασκευή, 25 του Γενάρη, στις 9 μ.μ., στο κέντρο «Λεμόνα» στο Μενίδι (Λεωφόρος Ιωνίας 54).

- Η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ διοργανώνει την ετήσια χοροεσπερίδα της αύριο, Σάββατο, 26 του Γενάρη, στις 9 μ.μ., στο κέντρο διασκέδασης «ΣΕΝΤΟΝΙΑ». Θα παρουσιαστεί ένα μικρό αφιέρωμα στην Εθνική Αντίσταση με σπάνια οπτικά ντοκουμέντα και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τη λευκαδίτικη ορχήστρα «ΜΙΝΟΡΕ».

ΝΔ
Ελληνοτουρκικός διάλογος υπό όρους

Στον ελληνοτουρκικό διάλογο επικεντρώθηκε η συζήτηση που είχαν χτες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και η συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη.

«Μας απασχόλησε το θέμα του διαλόγου με την Τουρκία, ο οποίος ξεκινά με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε αργότερα η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός της για ελληνοτουρκική προσέγγιση «υπό σαφέστατες προϋποθέσεις και εντός ξεκαθαρισμένου πλαισίου». Το πλαίσιο αυτό, που όπως είπε πρέπει να γίνει σαφές πριν την έναρξη του διαλόγου, είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και των διμερών συμφωνιών. Η Ντ. Μπακογιάννη δεν παρέλειψε να εκφράσει τη βούληση τής ΝΔ για «εθνική συνεννόηση» στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας ότι «εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε αποδείξει ότι αυτό το οποίο επιθυμούμε είναι να συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια, μακριά από λαϊκισμούς και δημαγωγίες». Οταν ρωτήθηκε για τα εγκαίνια πρεσβείας των ΗΠΑ στα Κατεχόμενα, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «είναι ένα θέμα για το οποίο περιμένουμε τις τελευταίες τοποθετήσεις»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ