ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΤ - ΟΤΕ
Φιμώνουν και καθαιρούν όσους αντιδρούν στην αγωνιστική απραξία!

Μετά τη λογοκρισία σε βάρος της ΕΣΚ, η πλειοψηφία της διοίκησης προχώρησε στην καθαίρεση του συμβούλου της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης»

Δεν έχει τέλος ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της ΠΑΣΚΕ στην Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ (ΠΕΤ - ΟΤΕ). Συνεπικουρούμενη από τη ΔΑΚΕ και την «Αγωνιστική Συνεργασία» (πρόσκειται στο ΣΥΝ) επιχειρεί να φιμώσει όσους καταγγέλλουν την αδράνεια, την υποταγή και τον συμβιβασμό με την κυβερνητική πολιτική και την τακτική της διοίκησης του ΟΤΕ. Ετσι μετά το διπλό κρούσμα ωμής λογοκρισίας σε βάρος της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΕΣΚ ΟΤΕ), προχώρησε χτες στην καθαίρεση από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΣ της Ενωσης του συμβούλου της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων ΟΤΕ»!

Χτες - και μάλιστα εκτάκτως, όπως συμφώνησαν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αγωνιστική Συνεργασία» - συνεδρίασε το ΔΣ της ΠΕΤ-ΟΤΕ με θέμα την «αναδιάρθρωση» της ΕΕ για να περιφρουρηθεί η... σωστή λειτουργία της. Στη συνεδρίαση αυτή η ΠΑΣΚΕ πρότεινε την αντικατάσταση - δηλαδή ουσιαστικά την καθαίρεση - του εκπροσώπου της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης», Γ. Φασάκη. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και η ΔΑΚΕ, μέλη της οποίας μάλιστα πρότειναν και τη διαγραφή του από μέλος του σωματείου. Το σκεπτικό τους ήταν ότι με τη στάση του και τις ανακοινώσεις του, «αμαύρωνε» την εικόνα της ΠΕΤ. Στην ουσία, γιατί δε στήριζε και αυτός το κλίμα αγωνιστικής απραξίας που έχει επιβάλει στην ΠΕΤ-ΟΤΕ η πλειοψηφία.

Οι δύο σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» καταψήφισαν μεν την πρόταση για την αλλαγή, όμως προηγουμένως είχαν συμφωνήσει ότι μπορεί το ΔΣ να προχωρήσει σε «αναδιάρθρωση» της ΕΕ και ότι ο υπό καθαίρεση σύμβουλος δε συγχρονίζεται με τη λειτουργία του σωματείου.

Η ΕΣΚ αποχώρησε από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας τη διαδικασία και τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει με την παρουσία της τέτοιον κατήφορο. Οπως δηλώνει στο «Ρ» ο Ν. Σιτζάνης, μέλος της γραμματείας της παράταξης, οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ΠΕΤ δε θέλουν ν' ακούγονται φωνές που τους αντιτίθενται. «Εμείς όμως θα συνεχίσουμε στον ίδιο αγωνιστικό μονόδρομο, ενάντια σε όσα αντεργατικά και αντιλαϊκά αποφασίζονται στον ΟΤΕ», συμπλήρωσε. Αλλωστε, η ΕΣΚ έχει πικρή πείρα από τέτοιες μεθόδους, καθώς πρόσφατα «έκοψαν» δύο ανακοινώσεις της από το περιοδικό της ΠΕΤ «Η Φωνή των Τεχνικών», καθώς δεν ευθυγραμμίζονταν με το κλίμα «συναίνεσης» που ορισμένοι θέλουν να επιβάλουν στα σωματεία των εργαζομένων του ΟΤΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΠΕΤ, Γεώργιος Παναγόπουλος, με επιστολή του στο «Ρ» στις 23/1/2002, απαντούσε σε ρεπορτάζ που δημοσίευε η εφημερίδα μας την ίδια μέρα με τίτλο «Φιμώνουν τις αντίθετες φωνές» και το οποίο αναφερόταν ακριβώς στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ με θέμα την «αναδιάρθρωση». Ο Γ. Παναγόπουλος γράφει στην επιστολή του ότι το ρεπορτάζ περιέχει για το πρόσωπό του «χαρακτηρισμούς που απέχουν από την πραγματικότητα και με προφανή σκοπιμότητα να δημιουργήσει κλίμα ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ». Απάντηση στην επιστολή αυτή έδωσε ο ίδιος και η παράταξή του στη χτεσινή συνεδρίαση όπου επιβεβαίωσαν αυτό το ρεπορτάζ.

ΚΙΛΚΙΣ
Ο Γ. Φαχουρίδης υποψήφιος δήμαρχος

Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Φαχουρίδης, θα είναι ο νέος υποψήφιος δήμαρχος της Δημοτικής Κίνησης «Συνεργασία για το Κιλκίς». Η ανακήρυξή του έγινε το βράδυ της Τετάρτης μέσα από μια ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κήπο της πόλης.

Τον νέο επικεφαλής της Κίνησης παρουσίασε ο επί δύο τετραετίες επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος, Λ. Τριανταφυλλίδης. Παρουσιάζοντας τις θέσεις της δημοτικής κίνησης ο Γ. Φαχουρίδης διευκρίνισε πως «σ' αυτήν έχουν θέση συμπολίτες από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, που είναι αποφασισμένοι σε τοπικό επίπεδο να ορθώσουν ανάστημα στην παραπέρα μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αντιλαϊκό μηχανισμό εξυπηρέτησης συμφερόντων».

«Είναι σίγουρο πως θα επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθεί και τώρα η ψήφος του λαού για να επιδοκιμαστεί η πολιτική που εφαρμόζεται», σημείωσε και πρόσθεσε πως γι' αυτό, «το θέμα δεν είναι να περιορίσουμε τον αγώνα για μια καλύτερη διαχείριση στο δήμο, με διαφάνεια, να βρούμε δήμαρχο τίμιο και ικανό, αλλά δήμαρχο που θα είναι αποφασισμένος να οργανώσει την πάλη απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, όλος ο λαός. Που θα έρθει σε ρήξη με το κατεστημένο χωρίς συμβιβασμούς».

Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση πως η δημοτική κίνηση «Συνεργασία για το Κιλκίς», θα διευρυνθεί με νέες συσπειρώσεις. Θα τη στηρίξουν πολλοί άνθρωποι που προβληματίζονται με τη σημερινή κατάσταση και θέλουν να συμπαραταχτούν μαζί της στην προσπάθεια αλλαγής της εφαρμοζόμενης πολιτικής, σε όφελος του λαού.

Ο Γ. Φαχουρίδης γεννήθηκε το 1961 στο Κιλκίς. Είναι μέλος του ΤΕΕ και του Συλλόγου Μηχανικών του Κιλκίς από το 1988. Τη διετία 1991 - 1992 εκλέχτηκε πρόεδρος στο Σύλλογο Μηχανικών - Εργοληπτών Δημοσίων Εργων του Κιλκίς.

Από το 2003 οι νέες διατάξεις για τα ιδιωτικά Λύκεια

Από το επόμενο σχολικό έτος (2002-2003) θα μπουν σε εφαρμογή οι νέες διατάξεις για τις απολυτήριες εξετάσεις στα ιδιωτικά ενιαία Λύκεια, αλλά και ο νέος τρόπος εξέτασης - βαθμολόγησης του μαθήματος της τεχνολογίας στη Β' Λυκείου (για δημόσια και ιδιωτικά), σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο επεξεργαζόμενο σχέδιο προεδρικού διατάγματος του υπουργού Παιδείας για τον τρόπο αξιολόγησης των μαθημάτων των ενιαίων Λυκείων έκρινε ότι οι δύο παραπάνω αλλαγές θα πρέπει να εφαρμοστούν από το νέο έτος, προς αποφυγή αιφνιδιασμού των μαθητών.

Παράλληλα, το ΣτΕ στην απόφασή του αναφέρει ότι τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για τα σχολικά προγράμματα θα πρέπει να κατατίθενται στο ανώτατο δικαστήριο για επεξεργασία πριν την έναρξη του σχολικού έτους για να μην αιφνιδιάζονται μαθητές και καθηγητές. Ετσι, δύο διατάξεις - που αφορούν τις απολυτήριες εξετάσεις στα ιδιωτικά Λύκεια από μεικτές επιτροπές, καθώς και το μάθημα τεχνολογίας της Β' Λυκείου για τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία - θα εφαρμοστούν από την επόμενη χρονιά.

Πέντε όμιλοι θα μονοπωλούν τα δημόσια έργα!

Δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην προθεσμία που εκπνέει στις 31 Γενάρη 2002, μέχρι την οποία θα πρέπει οι εργοληπτικές επιχειρήσεις - υπό συγχώνευση και μη - να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους για επανάκριση και κατάταξή τους στις νέες κατηγορίες πτυχίου. Αυτό δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τη μεγάλη κατηγορία πτυχίου, αποκτούν μόνον 5 όμιλοι που έχουν προλάβει να δρομολογήσουν διαδικασίες συγχώνευσης και οι οποίοι είναι οι εξής: ΑΚΤΩΡ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ - ΤΕΒ, ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ - ΜΟΧΛΟΣ - ΔΙΕΚΑΤ, ΑΒΑΞ - J&P, ΜΗΧΑΝΙΚΗ μαζί με άλλες πέντε μικρότερες τεχνικές εταιρίες. Αν παραμείνουν έτσι τα πράγματα, οι εταιρίες αυτές θα αναλάβουν τη μερίδα του λέοντος των μεγάλων έργων που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια, δηλαδή ένα ποσοστό ίσως και μεγαλύτερο από το 50% των 7 τρισ. δρχ. που θα διατεθεί μέχρι το 2006 για δημόσια και Ολυμπιακά έργα!..

Σε άλλες δηλώσεις της, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απέκλεισε τη δυνατότητα να κατασκευαστούν και οι τρεις ανισόπεδοι κόμβοι στη Λ. Κηφισίας μέχρι το 2004, με αιτιολογία ότι θα προκληθεί πολύ μεγάλη κυκλοφοριακή αναστάτωση. Ετσι, μέχρι τότε αναμένεται να κατασκευαστεί μόνον αυτός του Φάρου Ψυχικού, παρά τις φερόμενες πιέσεις της ΔΟΕ. Επίσης αποκλείεται μέχρι το 2004 να κατασκευαστούν ενδιάμεσοι σταθμοί στην επέκταση του μετρό Αθήνας Εθνική Αμυνα - Δουκίσσης Πλακεντίας. Τέλος, δήλωσε ότι επήλθε συμφωνία με τους αρχαιολόγους και έτσι θα κατασκευαστεί τελικά και το υπόλοιπο τμήμα της Λεωφόρου Βάρης - Κορωπίου, μαζί με τα παράλληλα αντιπλημμυρικά έργα.

ΧΑΝΙΑ
Συλλαλητήριο συμπαράστασης στους μετανάστες

ΧΑΝΙΑ.--

Συλλαλητήριο συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους 105 μετανάστες που βρίσκονται στο νησί, διοργανώνουν σήμερα το βράδυ στις 8, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, μαζικοί φορείς των Χανιών. Οι μετανάστες βρίσκονται εδώ και 52 μέρες κλεισμένοι και κάτω από ιδιαίτερα άθλιες συνθήκες στο κτίριο του παλαιού αεροσταθμού, ενώ οι αρμόδιοι αρνούνται να δώσουν λύση στο αίτημά τους για πολιτικό άσυλο.

Χτες, χωρίς καμιά προειδοποίηση, άνδρες της Αστυνομίας στοίβαξαν 50 μετανάστες σε δύο κλούβες και προσπάθησαν να τους επιβιβάσουν σε καράβι. Κινητοποιήθηκαν αμέσως φορείς της πόλης και κύρια Φοιτητικοί Σύλλογοι, που την τελευταία στιγμή απέτρεψαν την επιχείρηση διωγμού των μεταναστών και ανάγκασαν τις κλούβες να κάνουν πίσω.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ