ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
ΟΧΙ «Μπιγκ Μπράδερ» στο κέντρο της πόλης

Τις έντονες αντιδράσεις φορέων της Λάρισας προκάλεσαν οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο, ότι η Δημοτική Αρχή προτίθεται να τοποθετήσει κάμερες στο κέντρο της πόλης με το πρόσχημα της άμβλυνσης του κυκλοφοριακού προβλήματος. Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», «η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και των τροχαίων παραβάσεων χρησιμοποιούνται ως άλλοθι». Και συνεχίζει: «Αλήθεια, πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι οι κάμερες θα λύσουν το κυκλοφοριακό ή θα το αμβλύνουν; `Η ότι τόσες πολλές παραβιάσεις των φωτεινών σηματοδοτών προκαλούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων;

Αλλη θα είναι η χρησιμότητά τους προοπτικά. Είναι ευθυγραμμισμένη στην πολιτική των μέτρων καταστολής που προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εντολές της ΕΕ. Οι κάμερες και το υλικό που παράγουν (φωτογραφίες, βίντεο) με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του τρομονόμου, αλλά και του νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, στόχο έχουν το λαϊκό κίνημα, τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστές, τους μαζικούς τους φορείς».

Και καταλήγει: «Δηλώνουμε πως δε θα επιτρέψουμε τη μετατροπή του κέντρου της πόλης σε ΜΠΙΓΚ ΜΠΡΑΔΕΡ και την παρακολούθηση των πολιτών όλο το εικοσιτετράωρο. Δε θα επιτρέψουμε την τρομοκράτηση των εργαζομένων, τον περιορισμό των ελευθεριών στο να διαδηλώνουν και ν' αγωνίζονται.

Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς και όλους τους εργαζόμενους στη συγκρότηση ενός μετώπου για την υπεράσπιση των ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την περαιτέρω διεύρυνσή τους».

Χτες το μεσημέρι, εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Λάρισας, στα πλαίσια της οποίας συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Κ. Τζανακούλη, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί αυτό το αντιδημοκρατικό μέτρο.

Δεκτά τα αιτήματα των κατοίκων Περάματος

Σταμάτησε ο αποκλεισμός της ΤΟΤ ΕΛΛΑΣ, μετά από δέσμευση της εταιρίας

Νικηφόρα έληξε ο αγώνας των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής στο Πέραμα. Μετά από επτά μέρες αποκλεισμού της εισόδου των εγκαταστάσεων της ΤΟΤ ΕΛΛΑΣ στην περιοχή του Ικονίου, η εταιρία υποχρεώθηκε να δεχτεί τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και του δήμου.

Η τελευταία μέρα του αποκλεισμού άρχισε με την προσπάθεια της ΤΟΤ ΕΛΛΑΣ να περάσει στις εγκαταστάσεις της βυτιοφόρα ανεφοδιασμού. Η ενέργεια αυτή απέτυχε μετά από την άμεση επέμβαση του δημάρχου Γιάννη Πατσιλινάκου και των κατοίκων και παρά την επέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας που προχώρησαν μάλιστα και στη σύλληψη ενός εργάτη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Ενώ όλα έδειχναν ότι η κατάσταση οξυνόταν, η διοίκηση της εταιρίας ζήτησε συνάντηση με το δήμαρχο. Η συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η ΤΟΤ ΕΛΛΑΣ δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του δήμου για διάνοιξη νέας πύλης από την πλευρά του δρόμου του ΟΛΠ και απομάκρυνση προς αυτή την κατεύθυνση των γεμιστηρίων, καθώς και την εκπλήρωση των περιβαλλοντικών τελών προς το δήμο. Ακόμα η εταιρία συμφώνησε για τη μετεγκατάστασή της.

Μετά την ικανοποίηση των αιτημάτων του δήμου και των κατοίκων, ο δήμαρχος αποφάσισε να σταματήσει ο αποκλεισμός της εταιρίας.

«Η δημοτική αρχή Περάματος και οι κάτοικοι του Ικονίου θα βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τυχόν μη υλοποίηση της συμφωνίας. Το αίτημα μετεγκατάστασης όλων των εταιριών πετρελαίου αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή που θα παλέψει για να φύγουν τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα», δήλωσε ο Γ. Πατσιλινάκος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κυβέρνηση - ΟΑΣΘ εμπαίζουν τους εργαζόμενους

Θέατρο του παραλόγου στις πλάτες των εργαζόμενων της Θεσσαλονίκης παίζουν ο υφυπουργός Μεταφορών, Σπ. Βούγιας, και η διοίκηση του ΟΑΣΘ, μπλοκάροντας με τη στάση τους την έκδοση εισιτηρίων με έκπτωση 20% στους εργαζόμενους - μέλη των Σωματείων του Εργατικού Κέντρου (ΕΚΘ).

Ως γνωστό στην πρόσφατη συνάντησή του με τη διοίκηση του ΕΚ Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός είχε υποσχεθεί ότι η κυβέρνηση εγκρίνει την ανανέωση της συμφωνίας του ΕΚΘ με τον ΟΑΣΘ για την έκπτωση στους εργαζόμενους και θα μεριμνήσει για την άμεση υλοποίησή της. Συνέστησε μάλιστα στις διοικήσεις του ΕΚΘ και του ΟΑΣΘ να συναντηθούν και να ρυθμίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Οταν όμως αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΘ είχε προχτές συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, διαπίστωσε με έκπληξη ότι οι υποσχέσεις του υφυπουργού Μεταφορών ήταν λόγια του αέρα, αφού ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, κ. Παπαδόπουλος, τους ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία αυτή γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό η έκδοση εισιτηρίων σε τιμή έκπτωσης δεν επιτρέπεται και για να γίνει χρειάζεται έγγραφη έγκριση της κυβέρνησης. Τέτοια έγκριση όμως δεν έχει δοθεί στον ΟΑΣΘ, που σημαίνει ότι συνεχίζεται η κοροϊδία σε βάρος των εργαζόμενων.

Σημαίνει ακόμα ότι οι υποσχέσεις του Σπ. Βούγια ήταν μια προσπάθεια εντυπωσιασμού για να αμβλυνθούν οι έντονες αντιδράσεις των εργαζόμενων της πόλης στην κατακόρυφη αύξηση των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ, και ήταν στην ουσία χωρίς αντίκρισμα. Η πλήρης έκταση της κοροϊδίας γίνεται κατανοητή αν ληφτεί υπόψη ότι ακόμα και με το μειωμένο κατά 20% εισιτήριο οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν 20 δραχμές παραπάνω για κάθε διαδρομή σε σχέση με το παλιό εισιτήριο που ίσχυε μέχρι τις 31 Δεκέμβρη.

Ακόμα όμως κι αυτό το μηδαμινό μέτρο η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να το εφαρμόσει. Η διοίκηση του ΕΚΘ έχει κλείσει νέα συνάντηση με τον ΟΑΣΘ σε λίγες μέρες και εάν δεν πάρει θετική απάντηση θα προχωρήσει, όπως δηλώνει, σε παραπέρα κινητοποιήσεις συμπεριλαμβανομένου και του συλλαλητηρίου.

Επικίνδυνα παιχνίδια με τα μεταλλαγμένα

Αγρια «παιχνίδια» σε βάρος της υγείας των καταναλωτών «παίζονται» με το ζήτημα των μεταλλαγμένων. Αυτό διαφάνηκε, για άλλη μια φορά, από την «κόντρα» που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δύο μέρες ανάμεσα στην «Greenpeace» και το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Σύμφωνα με στοιχεία που διοχέτευσε προχτές σε μερίδα του Τύπου η πρώτη, τα οποία, όπως ισχυρίζεται, προέρχονται από απαντήσεις που έδωσαν οι ίδιες οι επιχειρήσεις σε σχετικό ερωτηματολόγιο, τα περισσότερα από 162 προϊόντα που περιλαμβάνονται στο διατροφικό κύκλωμα κρέας, αβγά, γαλακτοκομικά, προέρχονται από ζώα που τρέφονται με μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικολογικής οργάνωσης Ν. Χαραλαμπίδης, «σήμερα περίπου το 80% της εισαγόμενης σόγιας και του καλαμποκιού καταλήγουν σε ζωοτροφές και ιχθυοτροφές. Σημαντικό ποσοστό αυτών των τροφών περιέχει μεταλλαγμένους οργανισμούς. Ετσι, κρέας, αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνουμε προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Ακόμα κι αν "καθαρίσουμε" το σύνολο των τροφίμων από τα μεταλλαγμένα συστατικά», είπε ο ίδιος, «οι "μεταλλαγμένοι" οργανισμοί θα εξακολουθήσουν να απειλούν (μέσω των ζωοτροφών) την υγεία και το φυσικό περιβάλλον».

Οι βιομήχανοι τροφίμων που έσπευσαν να απαντήσουν με χτεσινή τους ανακοίνωση, στην ουσία, κατηγορούν την «Greenpeace» για σκοπιμότητα στα όσα έδωσε στη δημοσιότητα και ισχυρίζεται ότι οι «μεταλλαγμένοι» οργανισμοί που εξακολουθούν να περνούν μέσω των ζωοτροφών στο πιάτο μας είναι «απόλυτα ανακριβείς». Ωστόσο, από κανένα σημείο της ανακοίνωσης των βιομηχάνων δεν προκύπτει ότι διαψεύδουν τη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών. Αντίθετα, επικαλείται «όλα τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα» για να υποστηρίξει ότι «κανένα προϊόν ζωικής προέλευσης (κρέας - αβγά - γάλα) δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά, ακόμη κι αν τα ζώα καταναλώνουν ζωοτροφές με γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Κι αυτό επειδή τα συστατικά αυτά αποικοδομούνται στη διάρκεια της πέψης και δεν περνούν έτσι στο τελικό προϊόν». Με βάση τους παραπάνω ισχυρισμούς, ο ΣΕΒΤ «διαβεβαιώνει» τους καταναλωτές ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των τελικών προϊόντων της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά». Επικαλείται, τέλος, για την ενίσχυση της θέσης του, την έκθεση του κοινοτικού επιτρόπου, αρμόδιου για την έρευνα, σύμφωνα με την οποία, κατά το ΣΕΒΤ, τεκμηριώνεται και διαβεβαιώνεται ότι «οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον γενικότερα».

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΙΝΟΥ ΠΛΑΤΣΗ

κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 25/1/2002 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Νέας Σμύρνης.

Τα παιδιά: Ιάσων Πλατσής, Αυγή Πλατσή. Τα εγγόνια: Δροσούλα, Λήδα, Γιώργος. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ποινική δίωξη κατά του δημάρχου

Δίωξη για πλαστογραφία αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου άσκησε εναντίον του δημάρχου Ν. Ηρακλείου Γιώργου Μαστοράκου η Εισαγγελία Αθηνών, μετά από μήνυση ιδιώτη.

Εναντίον του Γ. Μαστοράκου είχε καταθέσει μήνυση ο Γ. Μανώλης, όπου αναφέρει ότι ο δήμαρχος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου παραπλάνησαν σκόπιμα τις διοικητικές αρχές, παρουσιάζοντας πλαστές αποφάσεις, με αποτέλεσμα ο μηνυτής και ο αδερφός του να αδυνατούν να αξιοποιήσουν οικόπεδό τους έκτασης 2.750 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου που αγόρασαν το 1977. Ο μηνυτής υποστηρίζει ότι το ακίνητο βρισκόταν σε καθεστώς δέσμευσης, επειδή ο δήμος το είχε χαρακτηρίσει κοινωφελές έργο, χωρίς ωστόσο να το απαλλοτριώσει, ενώ αρχικά είχε προταθεί για χώρο θεάτρου, μετά αθλητικό σχολείο, στη συνέχεια πολιτιστικός χώρος κ.ο.κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ