ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Ζούγκλα» ανηθικότητας και διαπλοκής

Η δημοσιογραφία της κρυφής κάμερας, της παγίδευσης και του εξευτελισμού του «θύματος» συναντήθηκε προχθές τα μεσάνυχτα στη «Ζούγκλα», του Μ. Τριανταφυλλόπουλου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΦΑ», με την πολιτική της ανηθικότητας, της διαπλοκής και της συναλλαγής, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα. Δεν ήταν μόνον η αποκάλυψη για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλ. Χρυσανθακόπουλο, πρόεδρο της διακομματικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά τον παράνομο τζόγο, ότι και ο ίδιος «παίζει», αλλά και, κυρίως, ο τρόπος, με τον οποίο ο βουλευτής προσπάθησε να «συνεργαστεί» για να εξασφαλίσει τη μη διαπόμπευσή του, υποσχόμενος, όπως τουλάχιστον έδειξαν οι κρυφές κάμερες, βοήθεια για δημοσιογραφικές επιτυχίες στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο.

Το σκηνικό αυτό ήρθε να συμπληρώσει η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, που έδωσε εντολή στον γραμματέα του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σφυρίου να καλέσει τον Κ. Χρυσανθακόπουλο «να δώσει εξηγήσεις για το θέμα που έχει δημιουργηθεί». Αργά, χθες το βράδυ, υπήρξε συνάντηση Σφυρίου - Χρυσανθακόπουλου και στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι ο βουλευτής Αχαΐας τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι συντασσόταν ήδη η σχετική επιστολή, με την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης θα ενημέρωνε τον πρόεδρο της Βουλής.

Για το ίδιο θέμα, ερωτηθείς χθες το μεσημέρι ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, είπε ότι πρόκειται για ένα «ιδιαιτέρως λυπηρό θέμα, που δε σχετίζεται με τη λειτουργία της κυβέρνησης».

Δεν αγγίζουν το ΚΚΕ

Στο όλο θέμα των σχέσεων και της «διαπλοκής» με οικονομικά συμφέροντα, έγινε προσπάθεια να εμπλακούν όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές του Νομού Αχαΐας, ακόμα και του ΚΚΕ και του βουλευτή του Π. Κοσιώνη. Αμεση ήταν η αντίδραση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ, που, σε ανακοίνωσή της με τον τίτλο «Φωνάζει ο κλέφτης...», τονίζει τα ακόλουθα:

«Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ καταγγέλλει στον αχαϊκό λαό την προσπάθεια εμπλοκής του ΚΚΕ - και προσωπικά του βουλευτή Π. Κοσιώνη - σε λοβιτούρες και οικονομικά αλισβερίσια με τα ντόπια συμφέροντα.

Η προσπάθεια αυτή στόχο έχει να σπιλώσει την αξιοπιστία και το ήθος των κομμουνιστών.

Επιδιώκει στην πραγματικότητα να περάσει πιο εύκολα και ανώδυνα το Νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα οικονομικά των κομμάτων. Το ΚΚΕ έχει φανερούς οικονομικούς πόρους. Ενισχύεται από τις συνδρομές των μελών του, από τις οικονομικές εξορμήσεις, από το υστέρημα των λαϊκών στρωμάτων. Από αυτά προέρχεται και αυτά υπηρετεί.

Η "σύνδεση" και "διαπλοκή" των αστικών κομμάτων και βουλευτών με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα είναι σύμφυτη με τη φύση του πολιτικού - κοινωνικού συστήματος, αγγίζει αυτούς που το διαχειρίζονται και το υπηρετούν.

Κατανοούμε το άγχος όλων εκείνων που έχουν "λερωμένη τη φωλιά" τους να δείξουν ότι "όλοι είναι το ίδιο", "όλοι τ' αρπάζουν".

Δυστυχώς, όμως, γι' αυτούς η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Το ΚΚΕ και σήμερα, αλλά και μέσα από την ιστορική του διαδρομή, υπηρέτησε τα λαϊκά συμφέροντα και μόνο. Ποτέ δεν είχε καμία εξάρτηση, καμιάς μορφής, από το κεφάλαιο. Ηταν και είναι δηλωμένος αντίπαλός του. Αντίπαλος, που αντιπαρατίθεται και συγκρούεται καθημερινά μαζί του, με τελικό στόχο την ανατροπή της εξουσίας του, την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Εξουσίας.

Η επίθεση αυτή, στην πραγματικότητα, γίνεται από τα ίδια τα ντόπια μεγάλα συμφέροντα. Στόχο έχουν να αναχαιτίσουν το μεγάλο λαϊκό ρεύμα, υπέρ της υποψηφιότητας του Π. Κοσιώνη, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Τα μεγάλα συμφέροντα είναι που δε θέλουν σε καμία περίπτωση τον κομμουνιστή Π. Κοσιώνη δήμαρχο στην Πάτρα, γιατί η παράταξη ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ είναι αυτή που συγκρούστηκε πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο με αποφάσεις που στήριζαν αυτά τα συμφέροντα».

Σχετική δήλωση έκανε και ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, όπου τονίζει:

«Η ανάμειξη του ονόματός μου για δήθεν "συναλλαγές" και "ιδιαίτερες" σχέσεις με το TELE - TIME είναι ανυπόστατες και συκοφαντικές.

Σε κάθε προεκλογική περίοδο, το ΚΚΕ, λόγω και των γνωστών οικονομικών δυνατοτήτων του, επιδιώκει τη δωρεάν προβολή των υποψηφίων του ή έστω με το χαμηλότερο οικονομικό κόστος.

Αυτή η σχέση μας υπήρξε ανέκαθεν και με όλα τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το καθεστώς των οποίων, να πληρώνουν οι προβαλλόμενοι σε προεκλογικές περιόδους, έχουμε πολλές φορές καταγγείλει.

Τα όσα λέχθηκαν ή υπονοήθηκαν περί ανοχής μου και, πολύ περισσότερο, υπόθαλψης από μέρους μου του τζόγου είναι απολύτως συκοφαντικά.

Είναι, εξάλλου, γνωστή η πλήρης αντίθεση του Κόμματός μου σ' αυτά τα φαινόμενα. Είναι επίσης γνωστές και συγκεκριμένες οι αντιδράσεις και ενέργειες, που εγώ και η δημοτική παράταξη όπου ανήκω δρομολογήσαμε σε τοπικό επίπεδο ενάντια στην επέκταση του τζόγου».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Διαψεύδεται η προσφυγή σε ψήφο εμπιστοσύνης

Παραμένει τεταμένο το κλίμα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ μετά την «κίνηση Τσουκάτου», γεγονός που πιστοποιεί ότι οι ισορροπίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος παραμένουν εύθραυστες, καθώς δε λείπουν πρωτοκλασάτοι (Παπανδρέου, Τσοχατζόπουλος) που τηρούν εφεκτική στάση έναντι των «45», σε αντίθεση με τη σφοδρή αντίδραση του πρωθυπουργού. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αιφνίδιες συναντήσεις του Κ. Σημίτη με τον Α. Κακλαμάνη και τον Κ. Γείτονα, προκάλεσε χτες την έντονη φημολογία ότι ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, ώστε να «εκθέσει» τους αμφισβητίες του και να επιβάλει «πειθαρχία». Εντούτοις κάτι τέτοιο διαψεύστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Παράλληλα ο Χρ. Πρωτόπαππας διέψευσε χτες ότι ο Κ. Σημίτης αποκάλεσε «εχθρική πράξη» την κίνηση των 45 βουλευτών για το Ασφαλιστικό, αν και επιτέθηκε και πάλι κατά της «κίνησης Τσουκάτου», λέγοντας ότι επρόκειτο για στάση «αμφισβήτησης» των αποφάσεων του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Στις σκιαμαχίες μεταξύ της κυβέρνησης και των «45» προστέθηκε και ο Δ. Ρέππας. Ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από την κίνηση, αφού όπως δήλωσε δεν έγινε προσυνεννόηση μαζί του, πριν δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους. Τα πράγματα πάντως θέλησε να... βάλει στη θέση τους ο Ε. Γιαννόπουλος ο οποίος δήλωσε χτες αναφερόμενος στον Θ. Τσουκάτο ότι «θέλει να πρωταγωνιστήσει αυτός που πρόδωσε το ΠΑΣΟΚ και τον πρωθυπουργό». Τον χαρακτήρισε δε «τυχάρπαστο και διαπλεκόμενο», πως «ήταν στα κότερα του Κόκκαλη και τα φόρτωσε στον Σκανδαλίδη και στον Πάγκαλο». Μάλιστα ο πρώην υπουργός δεν απέφυγε να αναφερθεί και στους συνυπογράφοντες με τον Τσουκάτο το γνωστό κείμενο, λέγοντας: «Ντρέπομαι γι' αυτούς που βάλαν την υπογραφή τους κάτω από το όνομα Τσουκάτος. Χάνουν το προσωπικό τους κύρος...».

Σεισμοί '99: Από τις φιέστες στην... παραγραφή!

«Συζητήσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα... Διαπιστώσαμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο αντίθετα με ό,τι αναφέρεται... δεν οδηγεί σε παραγραφή των κακών κατασκευών και των λαθών. Υπάρχει δυνατότητα ποινής και ποινή θα υπάρξει».

Η δήλωση είναι του Κώστα Σημίτη. Εγινε στις 10 Σεπτέμβρη του 1999, στη Νέα Φιλαδέλφεια, τρεις μέρες μετά το σεισμό της Αθήνας.

Στις 18/11/2001, πριν μερικούς μήνες δηλαδή, ο πρωθυπουργός επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος. Κατά τη διάρκεια της φιέστας που στήθηκε στις σεισμόπληκτες περιοχές της Νέας Φιλαδέλφειας, δήλωσε:

«Το είπαμε και το κάναμε. Στη χώρα μας πια τα λόγια γίνονται πράξεις. Οι δεσμεύσεις υλοποιούνται, το κράτος στέκεται δίπλα στους πολίτες και ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους».

Ας συγκρατήσουμε και τις δυο δηλώσεις.

***

Πριν από 2,5 χρόνια, λοιπόν, στις 7 Σεπτέμβρη του 1999, βρήκαν το φρικτό θάνατο 140 άνθρωποι κάτω από τα ερείπια που άφησε στο πέρασμά του ο Εγκέλαδος. Χιλιάδες οικογένειες ξεσπιτώθηκαν, χιλιάδες μεροκαματιάρηδες και επαγγελματοβιοτέχνες καταστράφηκαν οικονομικά. Η τραγωδία που έζησε τότε η Αθήνα ακόμα στοιχειώνει τις μνήμες χιλιάδων ανθρώπων.

***

Εκείνες τις μέρες, του '99, ο κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός έπαιξε ένα απερίγραπτο παιχνίδι εις βάρος του ελληνικού λαού. Για δυο και τρεις μήνες ο κ. Σημίτης και οι υπουργοί του περιόδευαν στους χώρους της καταστροφής, μοίραζαν υποσχέσεις, πουλούσαν τη δήθεν οργή τους κατά των υπευθύνων της τραγωδίας με το κομμάτι, έταζαν δικαιοσύνη και τιμωρία.

Οι δηλώσεις που έκανε τότε ο κ. Σημίτης, ότι αφ' ενός οι ζημιές θα αποκατασταθούν και ότι αφ' ετέρου οι ένοχοι για τις κακοτεχνίες θα τιμωρούνταν παραδειγματικά, ήταν δεκάδες. Δεκάδες φορές ο κ. Σημίτης μίλησε για παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Οπως είδαμε, ο πρωθυπουργός επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος για να δηλώσει ότι «τα λόγια του γίνονται πράξη»...

***

Ας περιδιαβούμε τον κόσμο της κυβερνητικής «πράξης». Από το '99, και αφού μεσολάβησαν διάφορες φιέστες, πέρασαν κοντά τρία χρόνια. Στο μεταξύ

  • οι κύριοι της κυβέρνησης έκαναν τα πάντα για να βαφτίσουν τα «κόκκινα» σπίτια σε «κίτρινα» και τα «κίτρινα» σε «πράσινα», ώστε να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι και να αποτρέψουν τους σεισμόπληκτους ακόμα και από τις πενιχρές επιδοτήσεις.
  • Τα παχιά τους τα λόγια για οικονομική ενίσχυση των πληγέντων αποδείχτηκαν φούμαρα.
  • Τρία χρόνια μετά οι καταυλισμοί στην Αθήνα χάσκουν τη χρεοκοπία μιας κυβέρνησης που αδιαφορεί πλήρως για το πώς ζουν εκεί οι άνθρωποι.

Ακόμα και η ΔΕΗ τους κόβει το ρεύμα, για να ζουν στη «Σιβηρία» το χειμώνα και στο καμίνι του «ελενίτ» το καλοκαίρι. Οσο για τα δάνεια που έταζαν, όχι σπίτια δεν μπορείς να επισκευάσεις, αλλά ούτε παντζούρι.

***

Ομως η κυβερνητική «ευαισθησία» δε σταμάτησε και δε σταματά εδώ. Λίγο μετά τα παχιά λόγια περί «τιμωρίας» και μάλιστα «παραδειγματικής» των ενόχων, λίγο μετά τις πολιτικάντικες βόλτες του κ. Σημίτη και της κουστωδίας του στα χαλάσματα, άρχισε να δουλεύει το σύστημα της αρπαχτής και της διαπλοκής σε όλο του το μεγαλείο.

Κάπου εκεί, στο λαβύρινθο αυτού του συστήματος ήταν που «χάθηκαν» οι φάκελοι και ο κ. Λαλιώτης δεν μπορούσε να τους βρει... Εκτοτε ο κ. Λαλιώτης προόδευσε, από υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έγινε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αλλά με τους φακέλους τίποτα. Οσο ο κ. Λαλιώτης προόδευε τόσο το θέμα των φακέλων έμενε σε... στασιμότητα.

Τελικώς τους έχασε τους φακέλους ο κ. Λαλιώτης. Αλλά, κατά σύμπτωση, μέσα σε αυτούς τους φακέλους βρίσκονταν καταγεγραμμένες οι ευθύνες εκείνων που έχτισαν τα ερείπια.

***

Οι φάκελοι των ερειπίων χάθηκαν, όσο για την κυβέρνηση της κοινωνικής «ευαισθησίας», που θα έβαζε βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο, το μόνο που έκανε ήταν να βάλει ταφόπλακα για δεύτερη φορά στους νεκρούς εκείνης της τραγωδίας. Κάπως έτσι χάθηκε και κάθε έννοια φιλότιμου:

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών είναι σαφής. Το έγκλημα για την ανεπάρκεια των συνδετήρων στα υποστυλώματα της πολυκατοικίας της οδού Ψυχάρη και Χρυσολωρά στη Μεταμόρφωση, κατόπιν παρέλευσης του χρόνου, παραγράφηκε!

Οι 16 νεκροί που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην οδό Ψυχάρη στις 7 Σεπτέμβρη του 1999 καταπλακώθηκαν για μια ακόμα φορά. Οι μανάδες που έχασαν τα παιδιά τους, οι γυναίκες που έχασαν τους άντρες τους, οι άνθρωποι που ζουν με τον αγιάτρευτο καημό της απώλειας των δικών τους καταπλακώθηκαν για δεύτερη φορά.

Τώρα δεν ήταν ο Εγκέλαδος που χτύπησε την πόρτα τους. Αυτή τη φορά ήταν η παρωδία που το βαφτίζουν «κράτος δικαίου». Αυτή τη φορά ήταν το κράτος των εργολάβων. Αυτή τη φορά ήταν το κράτος των χαμένων φακέλων. Αυτή τη φορά η ταφόπλακα μπήκε από την κυβέρνηση που δεν ορρωδεί προ ουδενός.

«Το κράτος στέκεται δίπλα στους πολίτες», έλεγε ο κ. Σημίτης τον περασμένο Νοέμβρη στους σεισμοπαθείς. Πριν τρία χρόνια τους έλεγε ότι θα τιμωρηθούν αμείλικτα οι υπεύθυνοι για τις κακοτεχνίες στα σπίτια που κατέρρευσαν και ότι δε θα επιτρέψει να υπάρξει παραγραφή των αδικημάτων...

***

Η τιμωρία αυτής της κυβέρνησης, και για τα λόγια της και για τις πράξεις της, δεν αφορά μόνο τους 16 αδικοχαμένους και τις οικογένειές τους. Η τιμωρία, η παραδειγματική τιμωρία τους, του κ. Σημίτη, της κ. Βάσως, του κ. Λαλιώτη, όλων αυτών που ψηφοθηρούσαν τότε πάνω στα χαλάσματα, αφορά όλο τον ελληνικό λαό.

Μόνο και μόνο ότι ο Λαλιώτης βγήκε προχτές για να κάνει και δηλώσεις από πάνω, για να μας πει τη γνώμη του περί του πώς θα αποφευχτεί - λέει - η παραγραφή, είναι μια απρέπεια, είναι μια υποκρισία που αφορά και θίγει ευθέως το φιλότιμο ολόκληρου του ελληνικού λαού. Και τέτοιες απρέπειες δεν παραγράφονται!


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Το άγος του τζόγου

Μόνο τυχαία δε βγήκε «στον αέρα» η βρώμικη, έτσι και αλλιώς, ιστορία με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και τον παράνομο (και νόμιμο) τζόγο. Τα κέρδη στον τζόγο είναι τρελά και «εύκολα», ενώ τα μεγάλα ονόματα του κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται στον «κλάδο» έχουν «δικτυωθεί» παντού. Υπολογίζεται ότι ο ετήσιος τζίρος μόνο από τα λεγόμενα φρουτάκια, παράνομα ηλεκτρονικά μηχανήματα τζόγου, φτάνει τα 150 δισ. δρχ. Σύμφωνα με έρευνα από την Ελληνική Εταιρία Τουριστικά Ακίνητα, στη χώρα λειτουργούν 10.000-12.000 μαγαζιά με «φρουτάκια», στα οποία ξοδεύονται περίπου 500.000.000 δρχ. ημερησίως. Την ίδια στιγμή όλα τα καζίνο της χώρας είχαν τζίρο 523 δισ. δρχ. το 2001. Φαίνεται ότι κάποιοι από τους νόμιμους «καζινάδες» εποφθαλμιούν τον τζίρο των 150 δισ. δρχ. στα παράνομα «φρουτάκια». Πολύ περισσότερο που τώρα ετοιμάζονται να γίνουν ιδιοκτήτες και του καζίνο της Πάρνηθας που ιδιωτικοποιείται τις επόμενες βδομάδες... Οταν παίζονται τόσο χοντρά παιχνίδια δε θα μπορούσαν να μην εμπλέκονται και τα ΜΜΕ, που ελέγχονται από «υπεράνω υποψίας» επιχειρηματίες, και πιθανότατα και πολιτικοί. Σε κάθε περίπτωση όλοι τους (παράνομοι και νόμιμοι) τζογάρουν στις πλάτες του λαού, ενώ οι ευθύνες της κυβέρνησης για την εξάπλωση του τζόγου είναι εγκληματικές.

Ετοιμάζεται νέος «μίνι τρομονόμος»

Συμπληρωματικά μέτρα για την... καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα πάρει η κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη με τις πρόσφατες αποφάσεις των «15» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις πιέσεις των ΗΠΑ. Ουσιαστικά, θα είναι ένας νέος «μίνι τρομονόμος».

Μάλιστα, σε χτεσινές δηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, είπε ότι θα επιμηκυνθούν τα χρονικά όρια για την παραγραφή των αδικημάτων. Το όριο παραγραφής σήμερα είναι τα 20 χρόνια. Αν και ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι οι όποιες ρυθμίσεις δε θα έχουν αναδρομικό χαρακτήρα, ωστόσο τα μέτρα αυτά προκαλούν τις εντονότατες αντιδράσεις του νομικού κόσμου.

Νομικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι δράστες των «κοινών» εγκλημάτων θα αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα από τους «τρομοκράτες», παρά το ενδεχόμενο οι πράξεις των παραβατών του «κοινού» εγκλήματος να είναι περισσότερο ειδεχθείς.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε και τα μπαράζ δημοσιευμάτων της προηγούμενης βδομάδας σε αρκετές ημερήσιες εφημερίδες, όπου εντελώς... τυχαία γινόταν λόγος για παραγραφή τεσσάρων περιπτώσεων αδικημάτων που είχαν διαπραχθεί από την οργάνωση «17 Νοέμβρη».

  • Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, ανακοίνωσε χτες στη θεσσαλονίκη ότι στην Εθνική Σχολή Δικαστών θα εκπαιδεύονται 200 εισαγγελείς και δικαστές από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τέλος, είπε ότι από την ερχόμενη χρονιά θα αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Σχολή Δικαστών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ