ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Υποκριτικές δικομματικές αψιμαχίες

Αλληλοκατηγορίες για αμαρτωλές συμβάσεις και «μαύρο χρήμα» με αφορμή την εξέταση των συμβάσεων για το αεροδρόμιο των Σπάτων

Το γνωστό αποπροσανατολιστικό και ταυτόχρονα υποκριτικό δικομματικό σκηνικό, με τις καταγγελίες για μίζες, «μαύρο χρήμα», υπεράκτιες εταιρίες και αμαρτωλές συμβάσεις δημοσίων έργων, στήθηκε χτες επί ώρες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αφορμή ήταν η -με αίτημα του Κ. Λαλιώτη- εξέταση και συγκριτική ανάλυση των αντίστοιχων συμβάσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων. Ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου σε μία εταιρία ορκωτών λογιστών τη σύγκριση των δύο μελετών από την οποία ισχυρίζεται ότι προκύπτει πως η ΠΑΣΟΚική σύμβαση εξασφάλισε για το ελληνικό δημόσιο 100 δισ. δρχ. που με την αντίστοιχη νεοδημοκρατική θα πήγαιναν στη γερμανική εταιρία. Παράλληλα ο Κ. Λαλιώτης ενέπλεξε χθες και τη γνωστή υπόθεση της υπεράκτιας εταιρίας ΜΑΥΟ, λέγοντας ότι πρέπει να ασχοληθεί μαζί της η Επιτροπή Θεσμών, αφού από την εταιρία αυτή «έρεε «μαύρο χρήμα» προς τη ΝΔ.

Οι της ΝΔ αντέτειναν ότι η επιτροπή πρέπει να ερευνήσει και τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και τις σχέσεις του με διάφορες υπεράκτιες εταιρίες, αλλά και τις συμβάσεις άλλων δημοσίων έργων όπως το Ρίο - Αντίρριο ή η Αττική Οδός.

Για πάνω από τέσσερις ώρες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εκτόξευαν κατηγορίες για το ποιος είναι «αμαρτωλός και ποιος όχι», για το αν υπάρχει ή όχι σύμβαση της ΝΔ για τα Σπάτα, για το ποιος δέχεται «μαύρο χρήμα».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση και σχολιάζοντας το κλίμα που επικρατούσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη τόνισε χαρακτηριστικά ότι δε «θα φέρουμε στην Επιτροπή Θεσμών διαδικασίες Τριανταφυλλόπουλου - Χρυσανθακόπουλου με τα μέλη της επιτροπής θεατές» και υπογράμμισε με κατηγορηματικότητα ότι το ΚΚΕ δε θα γίνει διαιτητής στο παιχνίδι αυτό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Υπενθύμισε δε ότι η έκθεση της εταιρίας -που προσέλαβε ο Κ. Λαλιώτης με λεφτά του Ελληνα φορολογούμενου και έκανε τη σύγκριση των δύο συμβάσεων- αναφέρει ότι το έκανε «από την οπτική γωνιά που συμφώνησε εμπορικά με τον πελάτη (δηλ. τον Λαλιώτη)». Ζήτησε όμως να μην αποφύγει η Επιτροπή τη συζήτηση του θέματος επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο που παραμονεύει για το τι θέματα και πώς θα τα συζητάει πλέον η επιτροπή. Ηταν κατηγορηματικά αντίθετη στο αρχίσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων τονίζοντας ότι υπάρχει για το θέμα αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θα ήταν επικίνδυνη εξέλιξη η παράκαμψή της.

Τελικά η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στην εξέταση του θέματος, να ακροαστεί όσους εμπλέκονται με τις δύο συμβάσεις και να παρουσιάσει έκθεση που θα προτείνει τη βελτίωση των διαφόρων διαδικασιών. Στο μέλλον δε, θα αποφαίνεται με ψηφοφορία εάν θα ασχολείται με παρόμοια θέματα, όπως ο έλεγχος άλλων συμβάσεων δημόσιων έργων.

Κίνδυνος «αφυδάτωσης» της Ολομέλειας

Επιστολή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου στον πρόεδρο της Βουλής

Κίνδυνος «αφυδάτωσης» των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων της Ολομέλειας της Βουλής ανακύπτει από την εφαρμογή του νέου αναθεωρημένου κανονισμού, σύμφωνα με τον οποίο τα νομοσχέδια που ψηφίζονται στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα έρχονται στην Ολομέλεια μόνο για γενική πολιτική συζήτηση χωρίς τη δυνατότητα αλλαγών.

Η αρχή ήδη έγινε χτες με νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και ο πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης στην αρχή της συνεδρίασης, παρά το ότι είπε πως το θέμα της δυνατότητας αλλαγών απασχολεί τη Διάσκεψη των Προέδρων, τόνισε ότι, με βάση το νέο Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, «η ευχέρεια κάποιων αλλαγών δεν ξέρουμε κατά πόσο θα ήταν σύμφωνη τυπικά με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό».

Για το θέμα αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, αναφέρει: «Θεωρούμε ότι η Ολομέλεια διατηρεί πλήρως τις αποφασιστικές της αρμοδιότητες και μπορεί να τροποποιεί το υπό συζήτηση νομοσχέδιο σε μία ή περισσότερες διατάξεις. Αυτό είναι βασικό ζήτημα αρχής και συνάδει με την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας.

Δεν μπορεί το περιεχόμενο ενός νομοσχεδίου να καθορίζεται με την ψήφο μόνο 50 βουλευτών της αρμόδιας επιτροπής και οι υπόλοιποι 250 βουλευτές να μην μπορούν να καθορίσουν αλλαγές στο περιεχόμενό του.

Αυτό ορίζεται σαφώς από το άρθρο 70 του Συντάγματος που λέει ότι "η Βουλή ασκεί το νομοθετικό της έργο σε Ολομέλεια". Προφανώς ασκεί το νομοθετικό έργο πλήρως και χωρίς περιορισμούς.

Εξάλλου κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε στην αρμόδια επιτροπή, ούτε στην Ολομέλεια έγινε η παραμικρή νύξη για περιορισμό των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων της Ολομέλειας, ούτε στο άρθρο 70, ούτε στο άρθρο 72 παρ. 4, ούτε σε άλλη διάταξη. Εάν ήθελε ο Συντακτικός Νομοθέτης θα το έλεγε ρητώς, όπως κάνει στο άρθρο 76 παρ. 6 για την ψήφιση των δικαστικών ή διοικητικών κωδίκων».

Καταλήγοντας ο Αντ. Σκυλλάκος υπογραμμίζει πως από τα παραπάνω «συνάγεται ότι το κείμενο νομοσχεδίου που έρχεται από την αρμόδια επιτροπή αποτελεί μόνο τη βάση της συζήτησης, συνεπώς μπορεί να τροποποιηθεί από την Ολομέλεια».

Με την «αφυδάτωση» της Ολομέλειας διαφωνεί και ο ΣΥΝ, καθώς και βουλευτές από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
60 ΧΡΟΝΙΑ ΕΑΜ

Στον έντιμο Τύπο των αγώνων μας

Με την ευκαιρία της σημαντικής Ημερίδας για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 55 του Δημοκρατικού Στρατού, η σύντομη αυτή αναφορά μας σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν όχι μόνο με το όπλο, αλλά με όπλο και την πένα της μαχητικής πληροφόρησης στις γραμμές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της αντάρτικης ναυτοσύνης του ΕΛΑΝ, και της μάνας των αγώνων μας, την Εθνική Αλληλεγγύη.

Αφιερώνεται στους αγωνιστές εκείνους που έγιναν μαζί δημοσιογράφοι, τυπογράφοι, διακινητές, εικονογράφοι σε μια εναλλαγή ρόλων και θυσίας, ακολουθώντας την ιστορική ρήση του Λένιν ότι «ο αγωνιστικός Τύπος δεν είναι ψεύτικος αντικατοπτρισμός των γεγονότων, αλλά δημιουργική δύναμη στην ανάδειξη της κοινωνικής πραγματικότητας και της διαλεκτικής σχέσης με τους ταξικούς λαϊκούς αγώνες».

Σε όλους εκείνους που κάτω από προγραφές θανάτου μετέφεραν με μύρια τεχνάσματα, κάσες με τυπογραφικά στοιχεία, έστησαν τυπογραφία μέσα σε σκοτεινά υπόγεια λαγούμια από τις μεγάλες πολιτείες ως τ' αντάρτικα λημέρια.

Αφιερώνεται στον ιστορικό «Ριζοσπάστη» και την εφημερίδα του ΕΑΜ, την «Ελεύθερη Ελλάδα» που αναδείχτηκαν σε σχολεία της αγωνιστικής δημοσιογραφίας και μαζί κάστρα της έντιμης πληροφόρησης και βόλια κατά του εχθρού, μαζί με τις εφημερίδες της ΕΠΟΝ, τις εκατοντάδες άλλα έντυπα, φυλλάδια, προκηρύξεις, βιβλία, μελέτες.

Μνήμη τιμής για το δάσκαλό μας, τον Κώστα Βιδάλη και την παραίνεσή του, που έπρεπε ν' αποτελεί πυξίδα και για τη σύγχρονη δημοσιογραφία: «Να ερευνούμε στις πηγές κ. συνάδελφε. Να γράφουμε με εντιμότητα», παραίνεση που σφραγίστηκε με το μαρτυρικό του θάνατο.

Μένουν ακόμη οι παρακαταθήκες αυτές για όσους λειτουργούς της αντικειμενικής ενημέρωσης αντιστέκονται στην τρέχουσα παραπληροφόρηση των διαπλεκομένων συμφερόντων και της οργανωμένης παραπλάνησης που εφαρμόζει η παγκοσμιοποιημένη «νέα τάξη» των πολέμων και της κοινωνικής αγριότητας.


Γιώργος Κ. ΤΣΑΠΟΓΑΣ

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθείστε σήμερα από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.15 ένα ΑΦΙΕΡΩΜΑ στη μάχη του Στάλινγκραντ, που επιμελήθηκε και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μηλιώνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 69 χρόνων από τη νικηφόρα έκβασή της.
  • Στις 18.45 στην εκπομπή ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ, μια συζήτηση της δημοσιογράφου Πόπης Καπετανοπούλου με τον Βασίλη Βαγενά, νευρολόγο, υπεύθυνο ιατρείων άνοιας, του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ, την εξέλιξη και την αντιμετώπιση της εκφυλιστικής νόσου του Αλτσχάιμερ, που αργά και σταθερά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα.
  • Στις 19.30 στην εκπομπή AUTO SPRINT LIVE του Στράτου Φωτεινέλη, μια συζήτηση με τους: Αγγελο Μπαβέλα, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνων μοτοσικλέτας και Λεωνίδα Κύρκο, γνωστό πρωταθλητή αγώνων αυτοκινήτου, για τους αγώνες AUTO-MOTO.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ αποσπάσματα από τις ομιλίες, ρεπορτάζ με εικόνα από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ