Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίνδυνος «αφυδάτωσης» της Ολομέλειας

Επιστολή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου στον πρόεδρο της Βουλής

Κίνδυνος «αφυδάτωσης» των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων της Ολομέλειας της Βουλής ανακύπτει από την εφαρμογή του νέου αναθεωρημένου κανονισμού, σύμφωνα με τον οποίο τα νομοσχέδια που ψηφίζονται στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα έρχονται στην Ολομέλεια μόνο για γενική πολιτική συζήτηση χωρίς τη δυνατότητα αλλαγών.

Η αρχή ήδη έγινε χτες με νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και ο πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης στην αρχή της συνεδρίασης, παρά το ότι είπε πως το θέμα της δυνατότητας αλλαγών απασχολεί τη Διάσκεψη των Προέδρων, τόνισε ότι, με βάση το νέο Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, «η ευχέρεια κάποιων αλλαγών δεν ξέρουμε κατά πόσο θα ήταν σύμφωνη τυπικά με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό».

Για το θέμα αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, αναφέρει: «Θεωρούμε ότι η Ολομέλεια διατηρεί πλήρως τις αποφασιστικές της αρμοδιότητες και μπορεί να τροποποιεί το υπό συζήτηση νομοσχέδιο σε μία ή περισσότερες διατάξεις. Αυτό είναι βασικό ζήτημα αρχής και συνάδει με την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας.

Δεν μπορεί το περιεχόμενο ενός νομοσχεδίου να καθορίζεται με την ψήφο μόνο 50 βουλευτών της αρμόδιας επιτροπής και οι υπόλοιποι 250 βουλευτές να μην μπορούν να καθορίσουν αλλαγές στο περιεχόμενό του.

Αυτό ορίζεται σαφώς από το άρθρο 70 του Συντάγματος που λέει ότι "η Βουλή ασκεί το νομοθετικό της έργο σε Ολομέλεια". Προφανώς ασκεί το νομοθετικό έργο πλήρως και χωρίς περιορισμούς.

Εξάλλου κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε στην αρμόδια επιτροπή, ούτε στην Ολομέλεια έγινε η παραμικρή νύξη για περιορισμό των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων της Ολομέλειας, ούτε στο άρθρο 70, ούτε στο άρθρο 72 παρ. 4, ούτε σε άλλη διάταξη. Εάν ήθελε ο Συντακτικός Νομοθέτης θα το έλεγε ρητώς, όπως κάνει στο άρθρο 76 παρ. 6 για την ψήφιση των δικαστικών ή διοικητικών κωδίκων».

Καταλήγοντας ο Αντ. Σκυλλάκος υπογραμμίζει πως από τα παραπάνω «συνάγεται ότι το κείμενο νομοσχεδίου που έρχεται από την αρμόδια επιτροπή αποτελεί μόνο τη βάση της συζήτησης, συνεπώς μπορεί να τροποποιηθεί από την Ολομέλεια».

Με την «αφυδάτωση» της Ολομέλειας διαφωνεί και ο ΣΥΝ, καθώς και βουλευτές από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ