Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» ο Ελληνας πρωθυπουργός

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

«Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, κατά τις χτεσινές του συναντήσεις στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, αφού όχι μόνο δεν έθιξε πουθενά τα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό βαμβάκι και ο καπνός, όχι μόνο δεν πήρε ούτε ευρώ από το κοινοτικό ταμείο για τις «φυσικές καταστροφές», αλλά δεν απέσπασε ούτε καν «δικαίωμα» χρήσης «εθνικών» πόρων για απευθείας αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Κομισιόν, δημοσιοποιώντας επίσημα την «αξιολόγηση του Προγράμματος Σταθερότητας» (ΠΣ) της Ελλάδας, όπως «επικαιροποιείται» φέτος, για την οικονομική πολιτική μέχρι το 2004, κατηγορεί ευθέως τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του για «έλλειψη διαφάνειας που δημιουργεί αμφιβολίες για την ποιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής». Η Κομισιόν κατηγορεί επίσης (...) ιδεολογικά την κυβέρνηση ότι «δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στην Ολομέλεια της Κομισιόν ότι θα κάνει «σταθερή προσπάθεια για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και του ανταγωνισμού σε προστατευόμενους τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες». Ο Κ. Σημίτης δεν υποσχέθηκε στις Βρυξέλλες μόνο το ξεπούλημα του πλουτοπαραγωγικού δυναμικού της χώρας και της ελληνικής γεωργίας. Για πρώτη φορά Ελληνας πρωθυπουργός «ενημέρωσε» την Κομισιόν για το σύνολο των ελληνοτουρκικών διαφορών (ευρωστρατός, εδαφικές διαφορές, Κυπριακό), αλλά και για τη βαλκανική εξωτερική πολιτική.

Σήμερα ο Κ. Σημίτης συνεχίζει τη διήμερη επίσκεψη με «εθιμοτυπικές» δραστηριότητες στο Πανεπιστήμιο της βελγικής Μπριζ συνοδευόμενος από πληθώρα «αξιωματούχων» που επιχαίρουν κάθε φορά που ο πρωθυπουργός επιδεικνύει τη (...) γλωσσομάθειά του. Μπορεί να μην έχει «παντεσπάνι» έχει όμως «αυλή» και θέαμα.

Ο πρωθυπουργός στην Κομισιόν

Ο Κ. Σημίτης «εθιμοτυπικά», όπως συμβαίνει με όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), επισκέφθηκε χτες την έδρα της Κομισιόν. Είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ρ. Πρόντι, «ανέλυσε τις απόψεις του» - ουσιαστικά το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2003 - στην τακτική εβδομαδιαία Ολομέλεια της Κομισιόν και είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον αρμόδιο για τα αγροτικά επίτροπο, Φρ. Φίσλερ, σε μια προσπάθεια προπαγανδιστικού εντυπωσιασμού και παρακώλυσης των αγροτικών κινητοποιήσεων (βλ. σχετικό ρεπορτάζ).

Η ελληνική πολιτική αφορά σε «πέντε» πεδία:

«1) Διεύρυνση, 2) εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας μέσα σ' ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον (βλ. ανατροπή ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού καθεστώτος), 3) ευρωπαϊκή γεωργία, 4) ασφάλεια πολιτών (βλ. ευρω-τρομονόμος), 5) το μέλλον της Ευρώπης (βλ. αυταρχική πολιτική αναθεώρηση)».

Οσον αφορά στην «απασχόληση» (Λισαβόνα) ο Κ. Σημίτης υποσχέθηκε «προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και του ανταγωνισμού σε προστατευόμενους τομείς, όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, διαρθρωτικές αλλαγές σε τομείς της δημόσιας διοίκησης, στην εκπαίδευση, στην Υγεία και αλλού», καθώς και «αποφασιστικότητα και φαντασία» (!!!) στην ανατροπή του εναπομείναντος κράτους πρόνοιας.

Δυστυχώς για την κυβερνητική προπαγάνδα, η χτεσινή επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν για την «αξιολόγηση» του ελληνικού ΠΣ, ουσιαστικά, κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση για οικονομικές λοβιτούρες με τα προέσοδα στα δημόσια οικονομικά. Ολόκληρη η παράγραφος της Κομισιόν έχει ως εξής: «Η προβλεπόμενη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους είναι βραδύτερη σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας 2000: Το δημόσιο χρέος θα μειωθεί από 99,6% του ΑΕΠ το 2000 σε 90% του ΑΕΠ το 2004, έναντι αρχικής πρόβλεψης 84%. Η εξέλιξη του δημόσιου χρέους επηρεάζεται μόνιμα από τις διενεργούμενες χρηματοπιστωτικές πράξεις. Μέρος όμως των πράξεων αυτών δεν εγγράφεται στον προϋπολογισμό και η επακόλουθη έλλειψη διαφάνειας δημιουργεί αμφιβολίες για την ποιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Ακόμη και οι Βρυξέλλες ανησυχούν, πλέον, για τις αθηναϊκές λοβιτούρες όσον αφορά στις (...) «αδιαφάνειες». Αλλά και για τις ταξικές εφαρμογές των δεσμεύσεων της ΟΝΕ του Μάαστριχτ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, «οι προβλέψεις αυτές δεν προϋποθέτουν ωστόσο καμιά πρόσθετη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής (...), δεν προβλέπεται καμία σχεδόν μείωση των τρεχουσών πρωτογενών δαπανών (...), αντίθετα με τις συστάσεις του Συμβουλίου της 22ης του Μάρτη 2001».

Ελληνοτουρκικά

Ο Κ. Σημίτης ενημέρωσε την Κομισιόν για το σύνολο των ελληνοτουρκικών διαφορών, και πρώτη φορά για «συνυποσχετικό» ενόψει Χάγης. Στο επίσημο κείμενο της πρωθυπουργικής εισήγησης αναφέρεται ότι ο Κ. Σημίτης «επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην προσπάθεια προσέγγισης με την Τουρκία, αλλά για να προχωρήσουμε περαιτέρω περιμένουμε σαφείς ενδείξεις ότι νοοτροπίες, συμπεριφορές αλλά και επιθετικές θέσεις του παρελθόντος θα εγκαταλειφθούν οριστικά. Η απόφαση του Ελσίνκι υπήρξε σημαντική για όλες τις πλευρές, δημιούργησε και μια έντονη κινητικότητα στην προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο Κυπριακό. Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Κύπρου, ανεξάρτητα από το πολιτικό πρόβλημα, αλλά και η προσπάθεια ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας είναι επιλογές σωστής στρατηγικής κατεύθυνσης».

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι «οι διαπραγματεύσεις ένταξης θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 10η Νοέμβρη 2002». Αυτός επομένως είναι και ο χρονικός ορίζοντας τόσο για τις ενδοκοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο, όσο και για την περαιτέρω αναβάθμιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Οσον αφορά στον ευρωστρατό, ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι «το καθεστώς που ισχύει στο ΝΑΤΟ με την Τουρκία δεν είναι αποδεκτό να έρθει στην ΕΕ» και ότι οι ελληνικές προτάσεις θα υποβληθούν «στο εγγύς μέλλον».

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, χαρακτήρισε ως «αμφισβήτηση των υφισταμένων συνόρων» το γεγονός ότι η Τουρκία έχει πετύχει «για ασκήσεις του ΝΑΤΟ να μη χρησιμοποιείται ελληνική επικράτεια» και τόνισε ότι «αν κάποιος έχει τέτοιου είδους αξιώσεις, ας πάει στη Χάγη». Αρα, η Χάγη δε θα αφορά μόνο στην υφαλοκρηπίδα, αλλά και άλλου είδους «αξιώσεις»; Σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη «πρέπει να καταγραφεί σε χάρτα ότι ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιτεθεί σε κράτος- μέλος της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ