Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Υποκριτικές δικομματικές αψιμαχίες

Αλληλοκατηγορίες για αμαρτωλές συμβάσεις και «μαύρο χρήμα» με αφορμή την εξέταση των συμβάσεων για το αεροδρόμιο των Σπάτων

Το γνωστό αποπροσανατολιστικό και ταυτόχρονα υποκριτικό δικομματικό σκηνικό, με τις καταγγελίες για μίζες, «μαύρο χρήμα», υπεράκτιες εταιρίες και αμαρτωλές συμβάσεις δημοσίων έργων, στήθηκε χτες επί ώρες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αφορμή ήταν η -με αίτημα του Κ. Λαλιώτη- εξέταση και συγκριτική ανάλυση των αντίστοιχων συμβάσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων. Ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου σε μία εταιρία ορκωτών λογιστών τη σύγκριση των δύο μελετών από την οποία ισχυρίζεται ότι προκύπτει πως η ΠΑΣΟΚική σύμβαση εξασφάλισε για το ελληνικό δημόσιο 100 δισ. δρχ. που με την αντίστοιχη νεοδημοκρατική θα πήγαιναν στη γερμανική εταιρία. Παράλληλα ο Κ. Λαλιώτης ενέπλεξε χθες και τη γνωστή υπόθεση της υπεράκτιας εταιρίας ΜΑΥΟ, λέγοντας ότι πρέπει να ασχοληθεί μαζί της η Επιτροπή Θεσμών, αφού από την εταιρία αυτή «έρεε «μαύρο χρήμα» προς τη ΝΔ.

Οι της ΝΔ αντέτειναν ότι η επιτροπή πρέπει να ερευνήσει και τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και τις σχέσεις του με διάφορες υπεράκτιες εταιρίες, αλλά και τις συμβάσεις άλλων δημοσίων έργων όπως το Ρίο - Αντίρριο ή η Αττική Οδός.

Για πάνω από τέσσερις ώρες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εκτόξευαν κατηγορίες για το ποιος είναι «αμαρτωλός και ποιος όχι», για το αν υπάρχει ή όχι σύμβαση της ΝΔ για τα Σπάτα, για το ποιος δέχεται «μαύρο χρήμα».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση και σχολιάζοντας το κλίμα που επικρατούσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη τόνισε χαρακτηριστικά ότι δε «θα φέρουμε στην Επιτροπή Θεσμών διαδικασίες Τριανταφυλλόπουλου - Χρυσανθακόπουλου με τα μέλη της επιτροπής θεατές» και υπογράμμισε με κατηγορηματικότητα ότι το ΚΚΕ δε θα γίνει διαιτητής στο παιχνίδι αυτό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Υπενθύμισε δε ότι η έκθεση της εταιρίας -που προσέλαβε ο Κ. Λαλιώτης με λεφτά του Ελληνα φορολογούμενου και έκανε τη σύγκριση των δύο συμβάσεων- αναφέρει ότι το έκανε «από την οπτική γωνιά που συμφώνησε εμπορικά με τον πελάτη (δηλ. τον Λαλιώτη)». Ζήτησε όμως να μην αποφύγει η Επιτροπή τη συζήτηση του θέματος επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο που παραμονεύει για το τι θέματα και πώς θα τα συζητάει πλέον η επιτροπή. Ηταν κατηγορηματικά αντίθετη στο αρχίσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων τονίζοντας ότι υπάρχει για το θέμα αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θα ήταν επικίνδυνη εξέλιξη η παράκαμψή της.

Τελικά η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στην εξέταση του θέματος, να ακροαστεί όσους εμπλέκονται με τις δύο συμβάσεις και να παρουσιάσει έκθεση που θα προτείνει τη βελτίωση των διαφόρων διαδικασιών. Στο μέλλον δε, θα αποφαίνεται με ψηφοφορία εάν θα ασχολείται με παρόμοια θέματα, όπως ο έλεγχος άλλων συμβάσεων δημόσιων έργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ