Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
60 ΧΡΟΝΙΑ ΕΑΜ

Στον έντιμο Τύπο των αγώνων μας

Με την ευκαιρία της σημαντικής Ημερίδας για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 55 του Δημοκρατικού Στρατού, η σύντομη αυτή αναφορά μας σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν όχι μόνο με το όπλο, αλλά με όπλο και την πένα της μαχητικής πληροφόρησης στις γραμμές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της αντάρτικης ναυτοσύνης του ΕΛΑΝ, και της μάνας των αγώνων μας, την Εθνική Αλληλεγγύη.

Αφιερώνεται στους αγωνιστές εκείνους που έγιναν μαζί δημοσιογράφοι, τυπογράφοι, διακινητές, εικονογράφοι σε μια εναλλαγή ρόλων και θυσίας, ακολουθώντας την ιστορική ρήση του Λένιν ότι «ο αγωνιστικός Τύπος δεν είναι ψεύτικος αντικατοπτρισμός των γεγονότων, αλλά δημιουργική δύναμη στην ανάδειξη της κοινωνικής πραγματικότητας και της διαλεκτικής σχέσης με τους ταξικούς λαϊκούς αγώνες».

Σε όλους εκείνους που κάτω από προγραφές θανάτου μετέφεραν με μύρια τεχνάσματα, κάσες με τυπογραφικά στοιχεία, έστησαν τυπογραφία μέσα σε σκοτεινά υπόγεια λαγούμια από τις μεγάλες πολιτείες ως τ' αντάρτικα λημέρια.

Αφιερώνεται στον ιστορικό «Ριζοσπάστη» και την εφημερίδα του ΕΑΜ, την «Ελεύθερη Ελλάδα» που αναδείχτηκαν σε σχολεία της αγωνιστικής δημοσιογραφίας και μαζί κάστρα της έντιμης πληροφόρησης και βόλια κατά του εχθρού, μαζί με τις εφημερίδες της ΕΠΟΝ, τις εκατοντάδες άλλα έντυπα, φυλλάδια, προκηρύξεις, βιβλία, μελέτες.

Μνήμη τιμής για το δάσκαλό μας, τον Κώστα Βιδάλη και την παραίνεσή του, που έπρεπε ν' αποτελεί πυξίδα και για τη σύγχρονη δημοσιογραφία: «Να ερευνούμε στις πηγές κ. συνάδελφε. Να γράφουμε με εντιμότητα», παραίνεση που σφραγίστηκε με το μαρτυρικό του θάνατο.

Μένουν ακόμη οι παρακαταθήκες αυτές για όσους λειτουργούς της αντικειμενικής ενημέρωσης αντιστέκονται στην τρέχουσα παραπληροφόρηση των διαπλεκομένων συμφερόντων και της οργανωμένης παραπλάνησης που εφαρμόζει η παγκοσμιοποιημένη «νέα τάξη» των πολέμων και της κοινωνικής αγριότητας.


Γιώργος Κ. ΤΣΑΠΟΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ