Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιμένει στη συνομοσπονδία ο Ντενκτάς

Σαφώς συνομοσπονδιακές είναι οι προσεγγίσεις που καταθέτει στις απευθείας συνομιλίες ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίησή του.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις θέσεις που κατέθεσε ο κατοχικός ηγέτης γίνεται λόγος για δυο ίσα κράτη που θα ιδρύσουν έναν νέο συνεταιρισμό. Η κεντρική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Ντενκτάς, θα πρέπει να έχει περιορισμένες εξουσίες, όπως το θέμα της σημαίας και των διαβατηρίων. Ο ίδιος ο Ντενκτάς σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε πως ο διάλογος διεξάγεται στη βάση των δύο κρατών, ενώ, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση της Ισλαμικής Διάσκεψης και της ΕΕ, είπε πως το ψευδοκράτος θα παραβρεθεί ως παρατηρητής.

Ανέφερε δε πως δεν υπάρχει πρόβλημα από την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη σύνοδο αυτή (θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης).

Οι απόψεις των δύο πλευρών παραμένουν διαμετρικά αντίθετες στο θέμα των εξουσιών, ωστόσο η απόφασή τους είναι να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για να ολοκληρώσουν το κεφάλαιο αυτό.

Σήμερα και αύριο, Παρασκευή, θα αναλώσουν τις συζητήσεις τους στο ζήτημα των εξουσιών της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ θα ασχοληθούν και με το θέμα της Προεδρίας (θα κατατεθεί η τουρκική πρόταση για εκ περιτροπής Προεδρία), της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου και της δομής της νομοθετικής εξουσίας. Τη Δευτέρα, οι δυο πλευρές αντάλλαξαν τα άτυπα έγγραφά τους (talking points), στα οποία στηρίζουν την προφορική επιχειρηματολογία τους.

Αυτό γίνεται για δεύτερη φορά και, όπως μας επισήμαναν, αποσκοπεί στο να αποτραπεί οποιαδήποτε παρερμηνεία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε πως η προσπάθεια επιτάχυνσης της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών είναι ο λόγος που έχει διευθετηθεί και τέταρτη συνάντηση αυτή τη βδομάδα.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως στα πολύ δύσκολα διλήμματα και στις κρίσιμες στιγμές που αναμένουν την Κύπρο το 2002, θα πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Πάντως, όπως πληροφορούμαστε, κατά τις συνομιλίες που είχε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, κ. Wolfenson, υποδείχτηκε από πλευράς στελεχών του διεθνούς οργανισμού ότι θα ήταν θετικό για την εικόνα της Τουρκίας να συμβάλει ενεργά στην επίλυση του Κυπριακού, ενόψει επιδίωξής της να ενταχθεί στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που έγινε στις 15 του Γενάρη, η τουρκική αντιπροσωπεία απέφυγε να σχολιάσει το ζήτημα που εγέρθηκε από τους συνομιλητές της.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προσανατολίζεται να μεταβεί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της διακοπής των συνομιλιών, που τοποθετείται χρονικά μεταξύ 21-25 του Φλεβάρη (γιορτή ραμαζανιού).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος θα επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό μόνο εάν προκύψουν από τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών νέα στοιχεία, που να δικαιολογούν διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση. Με τη μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών δεν αναμένεται μετάβαση του Προέδρου στην Αθήνα.

Ο Ι. Κασουλίδης

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν είναι δυνατόν το 9% να εκλέγει Πρόεδρο του κράτους στην Κύπρο. Ο Ι. Κασουλίδης απαντούσε σε ερώτηση για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, για εκ περιτροπής Προεδρία. Σχολιάζοντας εξάλλου την αναβάθμιση του ελλαδοτουρκικού διαλόγου και την επίδρασή του στις παραμέτρους των συνομιλιών Κληρίδη- Ντενκτάς, ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι είναι πολύ νωρίς για οποιεσδήποτε εκτιμήσεις.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στην Ισλαμική Διάσκεψη Κορυφής, ο Ι. Κασουλίδης δήλωσε πως δεν προβλέπει ότι θα έχει τη δυνατότητα μιας συνάντησης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ. Σχετικά με την παρουσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Ισλαμική Διάσκεψη Κορυφής, ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι αυτή δεν μπορεί να έχει καμιά άλλη μορφή παρουσίας πέραν αυτής του παρατηρητή ως κοινότητας.

Αναφερόμενος στο θέμα των οπλικών συστημάτων, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αυτό έκλεισε επειδή λήφθηκαν οι αποφάσεις. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε, ξεκαθάρισε με τη δήλωσή του τι τέθηκε και πώς λύθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ