Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΖΟΓΟΥ
Τι ακριβώς έγινε στη διακομματική επιτροπή

«Χέρι» στα 800 δισ. δραχμές του ηλεκτρονικού τζόγου επιχείρησε να βάλει η διακομματική επιτροπή της Βουλής για τα ηλεκτρονικά παίγνια. Η επιτροπή είχε συστηθεί το Δεκέμβρη του 2000. Η πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Χρυσανθακόπουλου, που μετείχε σε αυτήν, ήταν η «θέσπιση μιας νέας κατηγορίας ηλεκτρονικών παιγνίων περιορισμένης είσπραξης και απόδοσης με απόλυτες διασφαλίσεις ως προς τη λειτουργία, τον έλεγχο και τη φορολόγησή τους». Ο βουλευτής της ΝΔ Α. Ρεγκούζας δέχτηκε την πρόταση, η οποία απορρίφθηκε από το βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή.

Η πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ επισήμαινε την ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα της νομοθεσίας για τα ηλεκτρονικά παίγνια, καθώς αυτά μετατρέπονται παράνομα από τεχνικά-ψυχαγωγικά σε τυχερά. Τόνιζε ότι υπάρχουν 150.000 παράνομα μηχανήματα και προκύπτει φοροαποφυγή δεκάδων δισ. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι τα καθαρά ψυχαγωγικά μηχανήματα, όσο υπάρχουν, εκτοπίζονται από τα παράνομα με την «πρόσφατη ισοπεδωτική αύξηση των ετήσιων τελών που στόχευε στην έμμεση φορολόγηση των καθ' υποψία τυχερών παιγνίων». Επίσης, υποστήριζε ότι «η υποκειμενικότητα ελέγχου νομιμότητας και γνησιότητας των οργάνων (ΣΔΟΕ) επιφυλάσσει ενδεχόμενες αρνητικές έως διαβρωτικές συνέπειες στη σχέση τους με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων των ηλεκτρονικών παιγνίων».

Για τη... θεραπεία του προβλήματος ζητά να θεσπιστούν «νέου τύπου ηλεκτρομηχανικά, ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά παίγνια με δυνατότητα περιορισμένης είσπραξης και απόδοσης». Ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους αναφέρει ότι η μονάδα πίστωσης για τη συμμετοχή σε ένα παίγνιο ορίζεται σε 0,10 ευρώ, η μέγιστη απόδοση προς τον παίκτη δεν υπερβαίνει το εικοσαπλάσιο της μονάδας πίστωσης για την κάθε φορά και από τα χρήματα που εισάγει ο παίκτης στο μηχάνημα, για να συμμετάσχει σε ένα παίγνιο, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πλέον της μιας μονάδας πίστωσης.

Παράλληλα, η έγκριση και ο χαρακτηρισμός της λειτουργίας των ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών, ηλεκτρομηχανικών παιγνίων περιορισμένης είσπραξης και απόδοσης θα πραγματοποιούνται από τη ΓΕΠ, που αδειοδοτεί όλους τους νομίμως αιτούντες. Ετσι, κατά την πρόταση, θα «προστατεύονταν» η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία του κράτους καθώς και η... διασφάλιση των εσόδων του δημοσίου, αλλά και η παρεμπόδιση της διαφθοράς στα ελεγκτικά όργανα. Ουσιαστικά, δηλαδή, με την πλήρη νομιμοποίηση του τζόγου.

Για την πρόταση αυτή ο Ν. Γκατζής είχε τονίσει ότι «το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη λογική του τζόγου που επεκτείνεται ραγδαία, τόσο με την επέκταση των καζίνο, όσο και με την εξάπλωση των άλλων τυχερών παιγνίων, με αποτέλεσμα, η χώρα να έχει γίνει ένα απέραντο πεδίο παράνομων και νόμιμων τυχερών παιγνίων, με τραγικές συνέπειες για το λαό, που φτάνουν στα όρια της κοινωνικής συμφοράς, με την ευθύνη των έως τώρα κυβερνήσεων.

Στο συγκεκριμένο θέμα των ηλεκτρονικών παιγνίων επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη διακομματική τεκμηριώνουν ότι όλα τα παίγνια μετατρέπονται σε τυχερά, εκτός μικρού ποσοστού εξαιρέσεων εκ των 15.000 επιχειρήσεων ανά τη χώρα. Επίσης, ότι κανένα μέτρο έως σήμερα δεν μπόρεσε να χτυπήσει ή και να περιορίσει τον παράνομο τζόγο που συντελείται, με τη μετατροπή των τεχνικών σε τυχερά».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι δεν υπάρχει λύση ώστε να μη μετατρέπονται τα τεχνικά ηλεκτρονικά παιχνίδια σε τυχερά και τάχθηκε υπέρ της παντελούς απαγόρευσης των παιγνιομηχανημάτων. Πρόσθεσε ότι «απορρίπτουμε οποιαδήποτε πρόταση που αυξάνει τη νομιμοποίηση του τζόγου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ