Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Εισήγηση για να μην κατασχεθούν τα γερμανικά ακίνητα
  • Ο αρεοπαγίτης Ρ. Κεδίκογλου υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του γερμανικού δημοσίου
  • Ακαμπτη και αδιάλλακτη εμφανίζεται η Γερμανία για τις αποζημιώσεις και προτείνει μορφωτικά προγράμματα και υποτροφίες!

Σε μια πολύ κρίσιμη φάση βρίσκεται το θέμα με τις γερμανικές αποζημιώσεις, καθώς η υπόθεση έχει μπλεχτεί σ' ένα ατέλειωτο «δικαστικό τούνελ», η γερμανική πλευρά γίνεται όλο και πιο προκλητική και άκαμπτη, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δε φαίνεται πρόθυμη να διεκδικήσει την επίλυση αυτού του ζητήματος που εκκρεμεί πάνω από μισό αιώνα.

Κατά τη συζήτηση χτες στον Αρειο Πάγο της υπόθεσης των κατασχέσεων των γερμανικών ακινήτων (Ινστιτούτο «Γκαίτε» και Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή) για τα θύματα του Διστόμου, ο αρεοπαγίτης Ρ. Κεδίκογλου εισηγήθηκε να μη «βγουν στο σφυρί» τα γερμανικά ακίνητα.

Ο δικαστικός λειτουργός Ρ. Κεδίκογλου, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς των νομικών εκπροσώπων του γερμανικού Δημοσίου, υποστήριξε ότι εξακολουθεί να ισχύει το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κ.Πολ. Δ), που προβλέπει την προηγούμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης για την κατάσχεση αλλοδαπών ακινήτων και έκρινε ότι δεν αντίκειται στο Σύνταγμα της χώρας, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων των Ανθρώπων και στο Διεθνές Σύμφωνο του ΟΗΕ που κυρώθηκε από τη χώρα μας με το νόμο 2462/1997.

Το επιχείρημα αυτό αντέκρουσε ο συνήγορος των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας Ι. Σταμούλης, ο οποίος υποστήριξε ότι το καθεστώς αδείας αντίκειται ευθέως στη διεθνή έννομη τάξη, γιατί περιορίζει την ελεύθερη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και ανατρέπει θεμελιώδεις αρχές. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η διάταξη 923 του Κ.Πολ. Δ. είναι εθνικής υποτέλειας που δε συναντάται σε άλλο ευρωπαϊκό δίκαιο, χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη τη μη συμμόρφωση προς την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και πρόσθεσε πως είναι υποχρεωτική η εκτέλεσή της. Τέλος, ο Ι. Σταμούλης διερωτήθηκε πως η Γερμανία έκανε τις εκτελέσεις χωρίς άδεια, ενώ από τα θύματα ζητείται άδεια, για να εκτελέσουν απόφαση που τους δικαιώνει;

Να υπενθυμίσουμε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δε φαίνεται διατεθειμένο να υπογράψει την απόφαση για τον πλειστηριασμό των γερμανικών ακινήτων. Τουλάχιστον, ο πρώην υπουργός Μ. Σταθόπουλος αυτό είχε κάνει γνωστό, με δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα η Γερμανία γίνεται όλο και πιο άκαμπτη και αδιάλλακτη. Οπως αναφέρει ανταπόκριση του ΑΠΕ από το Βερολίνο η γερμανική πλευρά «έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι την περίοδο της Κατοχής διαπράχθηκαν εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού». Ωστόσο, όπως τόνισε Γερμανός διπλωμάτης στο ΑΠΕ, θα άνοιγαν οι ασκοί του Αιόλου για καταβολές πολεμικών αποζημιώσεων σε μια σειρά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, (για παράδειγμα στην Ελλάδα καταστράφηκαν 200 χωριά από τους Γερμανούς στην περίοδο της Κατοχής, ενώ στην Ουκρανία έχουν καταστραφεί 30.000 χωριά).

Η γερμανική πλευρά γίνεται ακόμη προκλητική, όταν, όπως αναφέρει η ανταπόκριση του ΑΠΕ, προτείνει μια συμβιβαστική λύση και αντί για την καταβολή αποζημιώσεων εισηγούνται την ίδρυση ενός «Ιδρύματος Συμφιλίωσης» κατά τα πρότυπα με ανάλογα ιδρύματα με την Τσεχία και Πολωνία.

Για το τι τελικά μέλλει και δέον γενέσθαι ο Γερμανός διπλωμάτης, πάντα σύμφωνα με το ΑΠΕ, θεωρεί ότι θα βοηθούσε η παροχή «ηθικής ικανοποίησης» στα θύματα της Κατοχής στην Ελλάδα και η θεσμοθέτηση διμερών προγραμμάτων συμφιλίωσης, ανταλλαγές επισκέψεων, αδελφοποιήσεις σχολείων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και διάφορες υποτροφίες!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα οι αγωγές(2001-09-15 00:00:00.0)
Συνεχίζουν μόνοι τους τον αγώνα για δικαίωση(2001-07-31 00:00:00.0)
Αναβάλλεται, πάλι, ο πλειστηριασμός του «Γκαίτε»(2001-07-19 00:00:00.0)
«Παγώνουν» προσωρινά οι κατασχέσεις(2000-07-25 00:00:00.0)
Στους λαβύρινθους του Διεθνούς Δικαίου(1996-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ