Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διάλογος ιμπεριαλιστικών προδιαγραφών

Ελληνοτουρκικός διάλογος επί θύραις! Δεν υπάρχει πλέον αμφισβήτηση ότι ένας ελληνοτουρκικός διάλογος, και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς και εφ' όλης της ύλης, έχει δρομολογηθεί. Εχει ήδη ξεκινήσει. Ετσι θα ήταν αποπροσανατολιστικό η συζήτηση να εγκλωβιστεί στο τυπικό μέρος. Δηλαδή στο αν πρόκειται ή όχι για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών. Το ζήτημα είναι το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα εξελιχθεί και η αφετηρία από την οποία ξεκινάει. Ολα, λοιπόν, δείχνουν ότι τίποτα θετικό δεν επιφυλάσσει για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και για την υπόθεση της ειρήνης ευρύτερα στην περιοχή.

Και αυτό όχι γιατί υπάρχει άλλη επιλογή πέραν αυτής του διαλόγου για την ειρηνική επίλυση των διεθνών και διμερών προβλημάτων. Δεν πρόκειται όμως περί αυτού. Αντίθετα, οι διευθετήσεις που θα προκύψουν, αν υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ή το νέο σκηνικό στο οποίο θα διολισθήσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποσκοπούν στην καλύτερη λειτουργία του ιμπεριαλιστικού συστήματος διεθνών σχέσεων, στην πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των σχεδίων της «νέας τάξης πραγμάτων».

Ετσι, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει ο διάλογος αυτός οριοθετείται ως εξής:

Με το «καλημέρα» αυτού του διαλόγου, εγκαταλείπονται αυτόματα πάγιες ελληνικές θέσεις, που αποτελούσαν μια έσχατη γραμμή άμυνας απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις. Ετσι, ανατράπηκε η θέση ότι η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει αποκλειστικά και μόνο το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο ως αντικείμενο προς διευθέτηση και μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει στο τραπέζι οποιαδήποτε τουρκική απαίτηση. Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι μπορεί να πάει στη Χάγη ακόμα και το θέμα των Ιμίων, δηλαδή ακόμα και εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Η εν γένει στάση και συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία και θα διαχειριστεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς το διάλογο, δεν προδιαθέτει για κάτι θετικό. Είναι δεδομένη η στάση της και ο ρόλος που διεκδικεί στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Βάζει ως πρώτη προτεραιότητα την ανάληψη ενός συμπληρωματικού ρόλου σ' αυτούς για λογαριασμό της άρχουσας τάξης και εδώ υποτάσσει όλα τα άλλα.

Ο διάλογος αυτός γίνεται ουσιαστικά κάτω από την αμερικανική επιδιαιτησία και είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει χαρακτηριστεί από τους Αμερικανούς προνομιακός συνεταίρος. Ανάλογη είναι και η στάση των Ευρωπαίων εταίρων, που με κάθε ευκαιρία ζητούν από την Ελλάδα να κατανοήσει τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας. Είναι περισσότερο από σαφές σε ποια κατεύθυνση θα πιέσουν όλοι αυτοί.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου μπορεί να καταλήξει ο διάλογος, δεν είναι ούτε αντικειμενικό ούτε κανένα ουδέτερο όργανο του διεθνούς δικαίου, αλλά οι αποφάσεις του υπαγορεύονται από τον διεθνή και υπέρ του ιμπεριαλισμού συσχετισμό δύναμης.

Κατά συνέπεια η διαδικασία αυτή του διαλόγου που αρχίζει βγάζει στην επιφάνεια νέες απειλές και νέους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Οι νέες ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις που δρομολογούνται στο Αιγαίο και η σπουδή με την οποία επιχειρείται να γίνουν υποδηλώνουν και ιμπεριαλιστικά σχέδια που εξυφαίνονται στην περιοχή. Και όλα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ