Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ε... Εσύ ποιητή!

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι αναγνώστες, σήμερα θα κάνω στα Διακρατικά μια... αδιακρισία με κάτι... διακριτικό. Ενα μικρό απόσπασμα από την ομιλία μου στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών με θέμα. «Ο ρόλος του λογοτέχνη στις σημερινές συνθήκες!».

...Κι ας έρθουμε στις σημερινές, ομαλές μεν αλλά δύσκολες συνθήκες του καθημερινού ηρωισμού για την επιβίωση και τη γνώση. Τις μέρες που η κυριαρχία και η παντοδυναμία των ΜΜΕ ευτελίζει και υποβαθμίζει την κοινωνική και πολιτιστική μας ζωή με προϊόντα υποκουλτούρας. Την παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση εννοιών και αξιών και μας δίνει καινούρια πρότυπα, χωρίς ήθος, βουτηγμένα πολλές φορές στη διαφθορά και την εμπορευματοποίηση των πάντων.

Καινούριες συμπεριφορές, καινούριες εικόνες επιτυχημένων, μεγαλοεπιχειρηματιών, μεγαλοχρηματιστών, μεγαλοκομπιναδόρων, μεγαλοπαρουσιαστών και μεγαλομοντέλων.

Τα ναρκωτικά, η πορνεία, η ανεργία, η λιτότητα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, καθώς κι έναν έρποντα φασισμό που ξεχύνεται αργά μα σταθερά από το αυγό του φιδιού και πολλές φορές εξελίσσεται σε ρατσισμό και ξενοφοβία. Κι όσο βιώνουν με την παρακμή, θέλουν το λογοτέχνη και τον καλλιτέχνη παροπλισμένο και χωρίς φωνή. Οσο η οργή μας ξεχειλίζει κι όσο ο δρόμος της επιστροφής στο σκοταδισμό και το μεσαίωνα είναι ορατός, τόσο μέσα στην Τέχνη ανατρέπονται οι γενεσιουργικές της δομές και επιβάλλεται να πάρει πρωτοβουλίες. Να βγει μπροστά, να χαράξει δρόμους αντίστασης και να πει: ΟΧΙ στην οπισθοδρόμηση! Αντισταθείτε!

Σ' αυτές λοιπόν τις σημερινές δύσκολες συνθήκες ο ρόλος της Τέχνης (γενικά) πρέπει να είναι αυξημένος. Ακόμη πιο επιθετικός ακόμη πιο πρωτοποριακός ακόμη πιο εποικοδομητικός.

Είναι έτσι όμως;

Εδώ υπάρχουν κάποιες ενστάσεις από απλούς καθημερινούς ανθρώπους, από ανθρώπους της εργατιάς, της αγροτιάς, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, που εκλιπαρούν και ικετεύουν. Κάντε κάτι. Γράψτε. Μιλήστε. Διαμαρτυρηθείτε. Καταγγείλετε. Βάλτε μπροστά την πένα, το χρωστήρα, το καλλιτεχνικό σας κύρος και ΗΓΗΘΕΙΤΕ... Δεν μπορούμε άλλο. Δεν αντέχουμε άλλο. Βουλιάζουμε σε μολυσμένους βάλτους. Πνιγόμαστε σε βρωμερές θάλασσες και ποτάμια. Πεθαίνουμε στο πρώτο χιόνι και την πρώτη καταιγίδα. Μας τσαλαπατούν πέταλα αφηνιασμένων αλόγων και σπιρούνια αδίσταχτων καβαλάρηδων. Μας μαστουρώνουν μετατρέποντας σε χαμαιτυπεία τα ίδια μας τα σπίτια με το "Μεγάλο Αδελφό" και τα διάφορα σκουπίδια. Μας εξαντλούν στις ουρές των νοσοκομείων και του ΙΚΑ. Πολλές φορές αφουγκραζόμαστε φωνές απελπισίας. Ακούμε κραυγές αγωνίας και απόγνωσης.

Ε... Εσύ ποιητή. Δε βλέπεις; Δεν ακούς; Δεν υπάρχεις; Εσύ ποιητή σπαταλάς το ταλέντο σου ξεσκονίζοντας αρχομανείς κι ανάξιους εξουσιαστές με δημιουργίες μιας χρήσης! Μιλάς για αστέρια κι ηλιοβασιλέματα, για νύχτες μαγικές κι ονειρεμένες, με κούφια λόγια που αποβλακώνουν και αποπροσανατολίζουν τη στιγμή που μας πολεμούν και μας περιζώνουν χιλιάδες προβλήματα. Εδώ ο κόσμος χάνεται και συ γυρνάς και μου μιλάς, η Τέχνη για την Τέχνη...

Η Μόρφωση και η Γνώση πρέπει πάντα να έχουν ταξική μορφή και ανάλυση!..


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ