ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συζήτησαν για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης

Με την Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Τα προβλήματα της Δικαιοσύνης έθεσε χτες αντιπροσωπεία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τη συνάντησή της με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Οι δικαστικοί λειτουργοί ανέφεραν ότι την τελευταία δεκαπενταετία δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα υποδομής, για να μπορέσει η Δικαιοσύνη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής.

Οι ελλείψεις αυτή τη στιγμή είναι τεράστιες, ενώ η εφαρμογή του νέου νόμου για την επιτάχυνση των δικών δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στα Πολυμελή Πρωτοδικεία. Οι δικαστές ζητούν την αναστολή του νόμου μέχρι το Σεπτέμβρη για την κατάργηση της προδικαστικής φάσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή (πρόσληψη δικαστών και εισαγγελέων, διπλασιασμός των αιθουσών συνεδριάσεων για τα μεγάλα αστικά κέντρα, κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στις γραμματείες, μηχανοργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών, αποποινικοποίηση των αδικημάτων ήσσονος σημασίας, ίδρυση δικαστικής αστυνομίας κλπ.).

Παράλληλα, οι δικαστές ζητούν να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό (είναι ο μόνος κλάδος που συνταξιοδοτείται με το 44% των εν ενεργεία αποδοχών τους).

Η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τους δικαστικούς αντιπροσώπους από τις αρχαιρεσίες στα σωματεία. «Μας προβληματίζει, είπε, πάρα πολύ, η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου κατά τις αρχαιρεσίες ή άλλες δραστηριότητες που έχουν τα σωματεία, εννοώ συνδικαλιστικές δραστηριότητες, όπου κατά κανόνα η παρουσία του εκπροσώπου της Δικαιοσύνης διασφαλίζει την τήρηση των νόμων κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών. Η γνώμη μας γενικά είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα αυταρχικό πλαίσιο και για τους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς και να διασφαλίσει πλήρη πειθαρχία στην εφαρμογή της δικής της πολιτικής και στους νόμους τους οποίους ψηφίζει σε βάρος των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα εμείς θεωρούμε ότι ο χώρος της Δικαιοσύνης πρέπει να αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα σαν ένα μέρος της γενικότερης προσπάθειας που γίνεται για αυταρχισμό και επιβολή τής από τα πάνω θέλησης».

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στο δρόμο για τη νίκη οι «μαχόμενοι δικηγόροι»

Από τη χτεσινή «πρώτη» της παράταξης «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση - Μαχόμενοι Δικηγόροι»
Από τη χτεσινή «πρώτη» της παράταξης «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση - Μαχόμενοι Δικηγόροι»
Ενα μεγάλο στοίχημα έβαλαν χτες όλοι όσοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ). Τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης των αριστερών μαχόμενων δικηγόρων. Το πρώτο βήμα έγινε και έτσι σήμερα αποβλέπουν σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα στις επικείμενες δικηγορικές εκλογές και αύριο στη διαμόρφωση ενός μεγάλου ριζοσπαστικού ρεύματος αντίστασης και ανατροπής της επικρατούσας κατάστασης στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας που θα εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία του δικηγορικού κόσμου.

Είναι η νέα παράταξη Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) - Μαχόμενοι Δικηγόροι που συσπειρώνει αριστερούς δικηγόρους από διάφορες συνδικαλιστικές παρατάξεις, ενώ στους κόλπους της υπάρχουν άτομα με αγωνιστική παρουσία στο μαζικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες, νομικοί επιστήμονες, δικηγόροι με συνεπή παρουσία στο χώρο της μαχόμενης δικηγορίας, πολλοί συνδικαλιστές, πρώην και σημερινοί σύμβουλοι του ΔΣΑ.

Χτες, η «ΔΑΣ - Μαχόμενοι Δικηγόροι» έκανε την «επίσημη πρώτη», όπου έδωσε το στίγμα της αριστερής παράταξης των μαχόμενων δικηγόρων, των νέων δικηγόρων και κυρίως εκείνων με μικρά και μεσαία εισοδήματα. Είναι μια τελείως νέα παράταξη και όπως ανέφερε ο επικεφαλής της και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ Β. Δημόπουλος δεν εκφράζει και δε θέλει να εκφράζει τη μεγαλοδικηγορία, ενώ πρόσθεσε: «Δε θέλουμε να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα των μεγαλογραφείων, που είναι οργανωμένα σαν επιχειρήσεις με έμμισθους υπαλληλοποιημένους συνεργάτες».

Ο Β. Δημόπουλος κατηγόρησε τις κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις που βρίσκονται είτε στο προεδρείο και την πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ, είτε στη «συμπολιτευόμενη» αντιπολίτευση για αδράνεια. Οτι δεν ασχολήθηκαν με τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και δεν κατέθεσαν καμιά πρόταση αγωνιστικής διεκδίκησης, κινητοποίησης ή διαμαρτυρίας, αλλά αντίθετα συστηματικά εμπόδισαν και απέκρουσαν κάθε προσπάθεια συλλογικής δράσης και αντίστασης.

Κύριος εκφραστής αυτής της αντίληψης, όπως είπε ο Β. Δημόπουλος, είναι ο απερχόμενος και επί δύο τριετίες πρόεδρος του ΔΣΑ, Αντ. Ρουπακιώτης, ο οποίος ακολούθησε τακτική δημοσίων σχέσεων και ένοχης σιωπής για όλα τα μεγάλα προβλήματα των δικηγόρων.

Εκκληση προς τους δικηγόρους για μια ευρύτερη αγωνιστική συσπείρωση και δράση απηύθυνε ο Μανώλης Κοκκινάκης, υποψήφιος σύμβουλος με τη «ΔΑΣ - Μαχόμενοι Δικηγόροι». Οπως είπε, στόχος της παράταξης δεν είναι μόνο η συμμετοχή στις επικείμενες δικηγορικές εκλογές, αλλά κυρίως η μετά τις εκλογές κοινή πορεία και με άλλες δυνάμεις για τη διαμόρφωση του ριζοσπαστικού ρεύματος των δικηγόρων. Και κατέληξε: «Ο αγώνας για μας, αρχίζει μετά τις εκλογές».

Σε μια σύντομη παρέμβαση ο Δημήτρης Τσακίρης, υποψήφιος για το ΔΣ, δήλωσε ότι συμπαρατάσσεται με τη «ΔΑΣ - Μαχόμενοι Δικηγόροι», γιατί θέλει να «ξαναζωντανέψει και πάλι το όραμα» για μια αριστερή παράταξη των δικηγόρων, ενώ ο εταίρος υποψήφιος Κώστας Κούτρας αναφερόμενος στο ΔΣΑ είπε ότι έχει πάψει να ακούγεται η φωνή των δικηγόρων για τα μεγάλα ζητήματα της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Τέλος, στη χτεσινή εκδήλωση ανακοινώθηκε και το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ Μαχόμενοι Δικηγόροι: Υποψήφιος πρόεδρος ο Β. Δημόπουλος και υποψήφιοι σύμβουλοι οι Α. Αντανασιώτης, Κ. - Μ. Αργυριάδου, Φ. Αρχιμανδρίτης, Δ. Βογιατζής, Α. Βρεττός, Β. Γκούβας, Ε. Γούσιας, Ε. Ζαφειρίου, Α. Ζορμπαλά, Α. Καραμάνος, Α. Καψόπουλος, Μ. Κοκκινάκης, Α. Κοντέας, Β. Κοντοέ - Παπαθωμά, Κ. Κούτρας, Μ. Λαγουβάρδου, Χ. Μαρούλη, Γ. Παριανός, Χ. Σκαλούμπακα, Δ. Σπανέλλης, Γ. Τσακαλίας και Δ. Τσακίρης.

ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
Το άσπρο μαύρο έκανε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ

Για «βιασμό της πραγματικότητας» σχετικά με την υπόθεση του κτήματος ΘΩΝ, που ΥΠΕΧΩΔΕ και Δήμος Αθηναίων παραχωρούν βορρά στις ορέξεις του μεγαλοκατασκευαστή, Μπ. Βωβού, καταγγέλλει την αρμόδια υπουργό, Βάσω Παπανδρέου, ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων. Ο «βιασμός» συντελέστηκε στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» της ΝΕΤ, την οποία ο Σύλλογος καταγγέλλει για λογοκρισία σε βάρος του.

Ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για επιλεκτική παρουσίαση των απόψεών του από την εκπομπή σε όφελος της υπουργού ΠΕΧΩΔΈ, η οποία έχοντας το «ατού» του τελευταίου και ζωντανού λόγου, έκανε το άσπρο μαύρο. Συγκεκριμένα, απέκρυψε τους σχεδιασμούς για την ανέγερση κτιρίου - θηρίου μπροστά από το διατηρητέο μνημείο της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου. Αγνόησε το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τις μελέτες του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, αλλά και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που εντοπίζουν την ανάγκη δημιουργίας ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων για την καταφυγή των κατοίκων σε περίπτωση σεισμού. Ανέφερε ψευδώς ότι το τμήμα του κτήματος ΘΩΝ που χτίζεται είναι περίπου ένα στρέμμα, όταν αποδεικνύεται ότι αυτό που επιδιώκεται να κατασκευαστεί καλύπτει 2,2 στρέμματα. Προκατέλαβε τέλος την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχουν προσφύγει οι κάτοικοι ώστε να ανακληθεί η οικοδομική άδεια.

Μετά απ' όλα αυτά, ο Σύλλογος ζητά από τον πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε να γίνει πράσινο όλος ο αδόμητος χώρος του ΘΩΝ. Επίσης, ζητά από τον δήμαρχο Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλο την άμεση διακοπή των οικοδομικών εργασιών στο χώρο και την ανάκληση της σχετικής άδειας. Ζητά τέλος από την ΕΣΗΕΑ και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να παρέμβει στη ΝΕΤ για την αποκατάσταση της αλήθειας και για την τήρηση της στοιχειώδους δεοντολογίας. Παράλληλα, ο Σύλλογος δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του ώστε να γίνει ολόκληρος ο αδόμητος χώρος του ΘΩΝ ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.

Συγκέντρωση, για να σωθούν οι παραλίες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί αύριο Κυριακή η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της παραλίας Σαρωνικού, στην ακτή Βουλιαγμένης και ώρα 1 το μεσημέρι. Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης είναι να μην ξεπουληθούν οι ακτές της Βάρκιζας και της Βουλιαγμένης στο ιδιωτικό κεφάλαιο, κάτι που απεργάζεται η σημερινή κυβέρνηση.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η Συντονιστική απευθύνει έκκληση προς όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας, πριν όλη η παραλία του Σαρωνικού καταληφθεί από τα αυθαίρετα και τους "σεκιουριτάδες" των "ημετέρων" διαπλεκομένων συμφερόντων και στερηθούν την απόλαυση της θάλασσας, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη κατέστησε τις ακτές αντικείμενο της πιο βάρβαρης εμπορικής εκμετάλλευσης».

Σε άλλο σημείο, η επιτροπή σημειώνει πως μεθοδεύεται η παραχώρηση της ακτής της Βάρκιζας. «Αποκαλύπτεται», τονίζεται, «ότι το ήδη υπογραφέν σχέδιο σύμβασης, εξασφαλίζει την παραχώρηση στην εταιρία εκμετάλλευσης, τόσο της Ακτής του ΕΟΤ έκτασης 92,7 στρ., όσο και της συνεχόμενης ελεύθερης παραλίας έκτασης 141,4 στρ, στην οποία η ΕΤΑ ΑΕ, σκοπεύει να κτίσει ξενοδοχείο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ