Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συζήτησαν για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης

Με την Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Τα προβλήματα της Δικαιοσύνης έθεσε χτες αντιπροσωπεία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τη συνάντησή της με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Οι δικαστικοί λειτουργοί ανέφεραν ότι την τελευταία δεκαπενταετία δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα υποδομής, για να μπορέσει η Δικαιοσύνη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής.

Οι ελλείψεις αυτή τη στιγμή είναι τεράστιες, ενώ η εφαρμογή του νέου νόμου για την επιτάχυνση των δικών δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στα Πολυμελή Πρωτοδικεία. Οι δικαστές ζητούν την αναστολή του νόμου μέχρι το Σεπτέμβρη για την κατάργηση της προδικαστικής φάσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή (πρόσληψη δικαστών και εισαγγελέων, διπλασιασμός των αιθουσών συνεδριάσεων για τα μεγάλα αστικά κέντρα, κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στις γραμματείες, μηχανοργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών, αποποινικοποίηση των αδικημάτων ήσσονος σημασίας, ίδρυση δικαστικής αστυνομίας κλπ.).

Παράλληλα, οι δικαστές ζητούν να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό (είναι ο μόνος κλάδος που συνταξιοδοτείται με το 44% των εν ενεργεία αποδοχών τους).

Η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τους δικαστικούς αντιπροσώπους από τις αρχαιρεσίες στα σωματεία. «Μας προβληματίζει, είπε, πάρα πολύ, η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου κατά τις αρχαιρεσίες ή άλλες δραστηριότητες που έχουν τα σωματεία, εννοώ συνδικαλιστικές δραστηριότητες, όπου κατά κανόνα η παρουσία του εκπροσώπου της Δικαιοσύνης διασφαλίζει την τήρηση των νόμων κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών. Η γνώμη μας γενικά είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα αυταρχικό πλαίσιο και για τους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς και να διασφαλίσει πλήρη πειθαρχία στην εφαρμογή της δικής της πολιτικής και στους νόμους τους οποίους ψηφίζει σε βάρος των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα εμείς θεωρούμε ότι ο χώρος της Δικαιοσύνης πρέπει να αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα σαν ένα μέρος της γενικότερης προσπάθειας που γίνεται για αυταρχισμό και επιβολή τής από τα πάνω θέλησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ