Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στο δρόμο για τη νίκη οι «μαχόμενοι δικηγόροι»

Από τη χτεσινή «πρώτη» της παράταξης «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση - Μαχόμενοι Δικηγόροι»
Από τη χτεσινή «πρώτη» της παράταξης «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση - Μαχόμενοι Δικηγόροι»
Ενα μεγάλο στοίχημα έβαλαν χτες όλοι όσοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ). Τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης των αριστερών μαχόμενων δικηγόρων. Το πρώτο βήμα έγινε και έτσι σήμερα αποβλέπουν σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα στις επικείμενες δικηγορικές εκλογές και αύριο στη διαμόρφωση ενός μεγάλου ριζοσπαστικού ρεύματος αντίστασης και ανατροπής της επικρατούσας κατάστασης στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας που θα εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία του δικηγορικού κόσμου.

Είναι η νέα παράταξη Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) - Μαχόμενοι Δικηγόροι που συσπειρώνει αριστερούς δικηγόρους από διάφορες συνδικαλιστικές παρατάξεις, ενώ στους κόλπους της υπάρχουν άτομα με αγωνιστική παρουσία στο μαζικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες, νομικοί επιστήμονες, δικηγόροι με συνεπή παρουσία στο χώρο της μαχόμενης δικηγορίας, πολλοί συνδικαλιστές, πρώην και σημερινοί σύμβουλοι του ΔΣΑ.

Χτες, η «ΔΑΣ - Μαχόμενοι Δικηγόροι» έκανε την «επίσημη πρώτη», όπου έδωσε το στίγμα της αριστερής παράταξης των μαχόμενων δικηγόρων, των νέων δικηγόρων και κυρίως εκείνων με μικρά και μεσαία εισοδήματα. Είναι μια τελείως νέα παράταξη και όπως ανέφερε ο επικεφαλής της και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ Β. Δημόπουλος δεν εκφράζει και δε θέλει να εκφράζει τη μεγαλοδικηγορία, ενώ πρόσθεσε: «Δε θέλουμε να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα των μεγαλογραφείων, που είναι οργανωμένα σαν επιχειρήσεις με έμμισθους υπαλληλοποιημένους συνεργάτες».

Ο Β. Δημόπουλος κατηγόρησε τις κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις που βρίσκονται είτε στο προεδρείο και την πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ, είτε στη «συμπολιτευόμενη» αντιπολίτευση για αδράνεια. Οτι δεν ασχολήθηκαν με τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και δεν κατέθεσαν καμιά πρόταση αγωνιστικής διεκδίκησης, κινητοποίησης ή διαμαρτυρίας, αλλά αντίθετα συστηματικά εμπόδισαν και απέκρουσαν κάθε προσπάθεια συλλογικής δράσης και αντίστασης.

Κύριος εκφραστής αυτής της αντίληψης, όπως είπε ο Β. Δημόπουλος, είναι ο απερχόμενος και επί δύο τριετίες πρόεδρος του ΔΣΑ, Αντ. Ρουπακιώτης, ο οποίος ακολούθησε τακτική δημοσίων σχέσεων και ένοχης σιωπής για όλα τα μεγάλα προβλήματα των δικηγόρων.

Εκκληση προς τους δικηγόρους για μια ευρύτερη αγωνιστική συσπείρωση και δράση απηύθυνε ο Μανώλης Κοκκινάκης, υποψήφιος σύμβουλος με τη «ΔΑΣ - Μαχόμενοι Δικηγόροι». Οπως είπε, στόχος της παράταξης δεν είναι μόνο η συμμετοχή στις επικείμενες δικηγορικές εκλογές, αλλά κυρίως η μετά τις εκλογές κοινή πορεία και με άλλες δυνάμεις για τη διαμόρφωση του ριζοσπαστικού ρεύματος των δικηγόρων. Και κατέληξε: «Ο αγώνας για μας, αρχίζει μετά τις εκλογές».

Σε μια σύντομη παρέμβαση ο Δημήτρης Τσακίρης, υποψήφιος για το ΔΣ, δήλωσε ότι συμπαρατάσσεται με τη «ΔΑΣ - Μαχόμενοι Δικηγόροι», γιατί θέλει να «ξαναζωντανέψει και πάλι το όραμα» για μια αριστερή παράταξη των δικηγόρων, ενώ ο εταίρος υποψήφιος Κώστας Κούτρας αναφερόμενος στο ΔΣΑ είπε ότι έχει πάψει να ακούγεται η φωνή των δικηγόρων για τα μεγάλα ζητήματα της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Τέλος, στη χτεσινή εκδήλωση ανακοινώθηκε και το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ Μαχόμενοι Δικηγόροι: Υποψήφιος πρόεδρος ο Β. Δημόπουλος και υποψήφιοι σύμβουλοι οι Α. Αντανασιώτης, Κ. - Μ. Αργυριάδου, Φ. Αρχιμανδρίτης, Δ. Βογιατζής, Α. Βρεττός, Β. Γκούβας, Ε. Γούσιας, Ε. Ζαφειρίου, Α. Ζορμπαλά, Α. Καραμάνος, Α. Καψόπουλος, Μ. Κοκκινάκης, Α. Κοντέας, Β. Κοντοέ - Παπαθωμά, Κ. Κούτρας, Μ. Λαγουβάρδου, Χ. Μαρούλη, Γ. Παριανός, Χ. Σκαλούμπακα, Δ. Σπανέλλης, Γ. Τσακαλίας και Δ. Τσακίρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ