ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανοίγουν από Δευτέρα τα ΤΕΙ

Να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις με άλλες μορφές, φαίνεται να είναι αποφασισμένη σημαντική μερίδα των εκπαιδευτικών

Στην πρόταση να ανοίξουν τελικά από Δευτέρα τα ΤΕΙ, κατέληξε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) των Ιδρυμάτων κι όπως φαίνεται θα συνεχιστεί κανονικά η εξεταστική στα περισσότερα ΤΕΙ, ενώ μια σημαντική μερίδα των εκπαιδευτικών φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με άλλες μορφές.

Χτες το πρωί, εκπρόσωποι του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) της ΟΣΕΠ συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου, ο οποίος ικανοποίησε το ένα από τα δεκατέσσερα αιτήματα που του είχε θέσει το προεδρείο του ΚΔΣ. Συγκεκριμένα, κατοχυρώνεται με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του ΥΠΕΠΘ ότι οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ που βρίσκονται σε προσωποπαγείς θέσεις παραμένουν «Δημόσιοι Λειτουργοί», ότι μπορούν να παραμείνουν σ' αυτές τις θέσεις μέχρι να συνταξιοδοτηθούν και επίσης, οι εκπαιδευτικοί που εντάσσονται σε τακτικές θέσεις των δυο χαμηλότερων βαθμίδων είναι μόνιμοι κι όχι επί θητεία. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας μίλησε για αύξηση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων και προκήρυξη προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ, ενώ αναφέρθηκε και στην εγκαθίδρυση κανόνων και προοπτική «που θα φέρει τα ΤΕΙ στην πρώτη γραμμή» στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ωστόσο, η δραματική κατάσταση των ΤΕΙ παραμένει μια πραγματικότητα παρά τα ψίχουλα που εμφανίζεται να «προσφέρει» το υπουργείο χωρίς να μετακινείται στο ελάχιστο από την πολιτική υποβάθμισης ουσιαστικά των Ιδρυμάτων. Η πλειοψηφία του ΚΔΣ της ΟΣΕΠ, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, έδειξε να ικανοποιείται μ' αυτά και πρότεινε να ανοίξουν τα Ιδρύματα και να συνεχιστεί ο διάλογος με το υπουργείο για τα υπόλοιπα αιτήματα.

Η δεύτερη πρόταση που οριακά μειοψήφησε (5 ψήφοι, έναντι 8 της πρώτης και δυο λευκά) ήταν να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις κι οι εκπαιδευτικοί που τη στήριξαν δήλωσαν ότι αυτό θα επιδιώξουν στους συλλόγους τους, χωρίς να αποκλείουν κανένα τμήμα του εκπαιδευτικού προσωπικού και κυρίως επιδιώκοντας το συντονισμό με τους σπουδαστές. Πιο πιθανό, λοιπόν, φαίνεται να επιλέξουν και αντίστοιχες μορφές πάλης. Παράλληλα, η Πανσπουδαστική ΚΣ καλεί τους σπουδαστές από τη Δευτέρα σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις σχολές και αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στο νόμο 2916/01 που άνοιξε το δρόμο για τη συνολική υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Δε θα περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ανακοίνωση της ΠΚΣ, με αφορμή την ίδρυση ιδιωτικού μεταπτυχιακού προγράμματος από την INTRACOM

Η τελευταία εξέλιξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ίδρυση από εταιρία του ομίλου INTRACOM μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «έρχεται ως εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ στην Μπολόνια, που αποτελεί και ρότα της κυβερνητικής πολιτικής» και δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, τονίζοντας: «Η ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, η προσαρμογή της μόρφωσης και της έρευνας στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, αποτελούν ακριβώς το πνεύμα αυτών των αποφάσεων, που από την αρχή η ΠΚΣ αποκάλυπτε στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και καταδικάστηκαν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τις μαζικές διαδικασίες των φοιτητών».

Η ΠΚΣ με μαζικές εξορμήσεις στις σχολές θα ενημερώσει από τη Δευτέρα φοιτητές και σπουδαστές γι' αυτή την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου από τον κ. Κόκκαλη, σε συνεργασία με το Carnegie Mellon University, που ξεκινάει από το Σεπτέμβρη του 2002 και θα δίνει μεταπτυχιακά διπλώματα (master of science in information networking), τονίζοντας ότι «στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των φοιτητών και του λαού».

Η ανακοίνωση της ΠΚΣ αναφέρει συγκεκριμένα: «Η "ψευτοανωτατοποίηση" των ΤΕΙ, το ν/σ για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, το Δίπλωμα Προχωρημένων Σπουδών είναι συνιστώσες της ίδιας πολιτικής, με σαφές στόχο να υποτάξει την επιστήμη στις ανάγκες του κεφαλαίου, να εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, πετώντας την πλειοψηφία των φοιτητών στη διά βίου κατάρτιση, στο αδιάκοπο κυνήγι για γνώσεις μιας χρήσης, στη δουλιά χωρίς δικαιώματα.

Τα σχέδια αυτά και η υλοποίησή τους οδηγούν στην υποβάθμιση των σπουδών και τη λειτουργία του πανεπιστημίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που θα πουλούν τη γνώση - εμπόρευμα σε εκείνους που μπορούν να την αγοράσουν. Στη διαδικασία αυτή τώρα μπαίνουν δυναμικά και οι εταιρίες που αρχίζουν, με πρωτοπόρα την Athens Information Technology (βλ. παραμάγαζο της INTRACOM), το αλισβερίσι.

Οι εύγλωττες διακηρύξεις του προέδρου της INTRACOM περί δήθεν ανάπτυξης των δυνατοτήτων της χώρας, υποτροφίες κ.τ.λ., αποτελούν απλά το "καρότο". Ακούσαμε παρόμοιες διακηρύξεις από την κυβέρνηση με τα ΕΠΕΑΕΚ και ακούμε καθημερινά από τις παρατάξεις που με τον "μπλε" ή τον "πράσινο" μανδύα είχαν αναλάβει χρέη προπαγανδιστή της κυβερνητικής πολιτικής στα πανεπιστήμια.

Οι φοιτητές - σπουδαστές όμως, έχουν αποδείξει ότι δε "μασάνε" κουτόχορτο. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. Η Μπολόνια θα μείνει στα χαρτιά. Μόνος δρόμος η συγκρότηση μετώπου παιδείας με όλο το λαό, η ενίσχυση της ΠΚΣ για ισχυρό φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα. Για πτυχίο με αξία, δουλιά με δικαιώματα. Για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση».

Μια οφειλόμενη απάντηση

Επιστολή του Συλλόγου Καθηγητών του 3ου ΕΛ Αιγάλεω

Με αφορμή το δημοσίευμα του «Ρ» στις 9/2/02 που αναφερόταν στη ματαίωση της επίσκεψης του Αμερικανού πρέσβη, Τ. Μίλερ στο 3ο ΕΛ Αιγάλεω, ύστερα από παρέμβαση νέων και εργαζομένων έξω από το σχολείο, ο Διευθυντής του κ. Ι. Δάλκος με εξουσιοδότηση του Συλλόγου Καθηγητών μάς απέστειλε επιστολή η οποία όπως αναφέρει, καταλήχτηκε «ομοφώνως». Με την επιστολή, μάς ενημερώνει ότι δεν ισχύουν ορισμένα από το δημοσίευμα της εφημερίδας μας, αφού - όπως γράφει - ο διευθυντής του σχολείου είχε ενημερώσει το Σύλλογο των καθηγητών και τον Σύλλογο Γονέων, καθώς και ότι δεν «ασκήθηκε ωμός αντικομμουνισμός από το διευθυντή», αλλά «άσκηση κριτικής για όσα διέπραξαν, αφού εισέβαλαν εντός του σχολικού χώρου μέλη του ΠΑΜΕ και της ΚΝΕ», εννοώντας - όπως συνεχίζουν στην επιστολή τους - «τις απειλές, τις ύβρεις, τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και την προφορική και γραπτή παρότρυνση των μαθητών μας σε αποχή από τα μαθήματά τους»!!!

Οι αναγνώστες μας μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους... Αφού γνωρίζουν ότι ο εκπαιδευτικός οφείλει να επιτελεί το έργο της διαπαιδαγώγησης των νέων ανθρώπων με αξίες και ιδανικά. Κορυφαίο ανάμεσα σε αυτά είναι η αντίσταση, ο αγώνας, ενάντια στη «νέα τάξη», ενάντια στους πολεμοκάπηλους και στους δολοφόνους των λαών. Ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να ενοχλείται από την παρουσία των εργαζομένων και άλλων αγωνιστών της ειρήνης, ούτε από τις καταγγελίες τους για το ρόλο του Αμερικανού πρέσβη και την εγκληματική φύση του ιμπεριαλισμού.

Αναρωτιόμαστε, αν το γεγονός ότι τη μέρα εκείνη γέμισε με ασφαλίτες και φουσκωτούς όλο το κτίριο του σχολείου για την προστασία του γκαουλάιτερ στη χώρα μας, δεν τους ενοχλεί! Καλό θα είναι να συνειδητοποιήσουν ότι τα σχολεία και άλλοι χώροι, όσο και αν κάποιοι το επιθυμούν, δεν πρόκειται να αποστειρωθούν από τη λαϊκή παρέμβαση. Μόνο ντροπή μπορεί να προκαλέσει σε κάθε Ελληνα εργαζόμενο η συγκεκριμένη στάση, αφού πρέπει να γνωρίζουν ότι και ο τωρινός, όπως και ο προηγούμενος εκπρόσωπος της αμερικάνικης πρεσβείας θα συναντά όπου βρεθεί και όπου σταθεί την καταδίκη του περήφανου λαού μας και της νεολαίας μας.

Για άλλη μια φορά κρίμα...

Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Βόρεια Ελλάδα

Το ζήτημα της ίδρυσης διεθνούς πανεπιστημίου στη Βόρεια Ελλάδα για φοιτητές από βαλκανικές χώρες ανοίγει το υπουργείο Παιδείας, θέμα που συζητήθηκε στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου. Για τη δημιουργία ενός τέτοιου εκπαιδευτικού ιδρύματος, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής περισσότερες λεπτομέρειες για το καθεστώς που θα διέπει τη λειτουργία του, εξετάζεται η συνεργασία και ο συντονισμός της δράσης των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης και Θράκης.

Η ίδρυση του Ιδρύματος είχε αναφερθεί πρώτα από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ενώ ήδη έχει υπογραφεί η μελέτη σκοπιμότητας από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και τους πρυτάνεις του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονία. Ενα τέτοιο εγχείρημα δεν μπορεί παρά να εντάσσεται στο πλαίσιο του ρόλου που επιδιώκεται να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων, με το Σύμφωνο Σταθερότητας που έχει στόχο την επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στο χώρο της Βαλκανικής.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκαν επίσης ο συντονισμός της εκπαιδευτικής και εξωτερικής πολιτικής και οι τρόποι που τα δύο υπουργεία, συντονίζοντας τη δράση τους, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ελληνική πολιτιστική παρουσία στο εξωτερικό, και με τη δημιουργία ελληνικών εδρών σε πανεπιστήμια, σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ