Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δε θα περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ανακοίνωση της ΠΚΣ, με αφορμή την ίδρυση ιδιωτικού μεταπτυχιακού προγράμματος από την INTRACOM

Η τελευταία εξέλιξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ίδρυση από εταιρία του ομίλου INTRACOM μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «έρχεται ως εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ στην Μπολόνια, που αποτελεί και ρότα της κυβερνητικής πολιτικής» και δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, τονίζοντας: «Η ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, η προσαρμογή της μόρφωσης και της έρευνας στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, αποτελούν ακριβώς το πνεύμα αυτών των αποφάσεων, που από την αρχή η ΠΚΣ αποκάλυπτε στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και καταδικάστηκαν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τις μαζικές διαδικασίες των φοιτητών».

Η ΠΚΣ με μαζικές εξορμήσεις στις σχολές θα ενημερώσει από τη Δευτέρα φοιτητές και σπουδαστές γι' αυτή την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου από τον κ. Κόκκαλη, σε συνεργασία με το Carnegie Mellon University, που ξεκινάει από το Σεπτέμβρη του 2002 και θα δίνει μεταπτυχιακά διπλώματα (master of science in information networking), τονίζοντας ότι «στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των φοιτητών και του λαού».

Η ανακοίνωση της ΠΚΣ αναφέρει συγκεκριμένα: «Η "ψευτοανωτατοποίηση" των ΤΕΙ, το ν/σ για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, το Δίπλωμα Προχωρημένων Σπουδών είναι συνιστώσες της ίδιας πολιτικής, με σαφές στόχο να υποτάξει την επιστήμη στις ανάγκες του κεφαλαίου, να εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, πετώντας την πλειοψηφία των φοιτητών στη διά βίου κατάρτιση, στο αδιάκοπο κυνήγι για γνώσεις μιας χρήσης, στη δουλιά χωρίς δικαιώματα.

Τα σχέδια αυτά και η υλοποίησή τους οδηγούν στην υποβάθμιση των σπουδών και τη λειτουργία του πανεπιστημίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που θα πουλούν τη γνώση - εμπόρευμα σε εκείνους που μπορούν να την αγοράσουν. Στη διαδικασία αυτή τώρα μπαίνουν δυναμικά και οι εταιρίες που αρχίζουν, με πρωτοπόρα την Athens Information Technology (βλ. παραμάγαζο της INTRACOM), το αλισβερίσι.

Οι εύγλωττες διακηρύξεις του προέδρου της INTRACOM περί δήθεν ανάπτυξης των δυνατοτήτων της χώρας, υποτροφίες κ.τ.λ., αποτελούν απλά το "καρότο". Ακούσαμε παρόμοιες διακηρύξεις από την κυβέρνηση με τα ΕΠΕΑΕΚ και ακούμε καθημερινά από τις παρατάξεις που με τον "μπλε" ή τον "πράσινο" μανδύα είχαν αναλάβει χρέη προπαγανδιστή της κυβερνητικής πολιτικής στα πανεπιστήμια.

Οι φοιτητές - σπουδαστές όμως, έχουν αποδείξει ότι δε "μασάνε" κουτόχορτο. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. Η Μπολόνια θα μείνει στα χαρτιά. Μόνος δρόμος η συγκρότηση μετώπου παιδείας με όλο το λαό, η ενίσχυση της ΠΚΣ για ισχυρό φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα. Για πτυχίο με αξία, δουλιά με δικαιώματα. Για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ