Σάββατο 16 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανοίγουν από Δευτέρα τα ΤΕΙ

Να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις με άλλες μορφές, φαίνεται να είναι αποφασισμένη σημαντική μερίδα των εκπαιδευτικών

Στην πρόταση να ανοίξουν τελικά από Δευτέρα τα ΤΕΙ, κατέληξε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) των Ιδρυμάτων κι όπως φαίνεται θα συνεχιστεί κανονικά η εξεταστική στα περισσότερα ΤΕΙ, ενώ μια σημαντική μερίδα των εκπαιδευτικών φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με άλλες μορφές.

Χτες το πρωί, εκπρόσωποι του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) της ΟΣΕΠ συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου, ο οποίος ικανοποίησε το ένα από τα δεκατέσσερα αιτήματα που του είχε θέσει το προεδρείο του ΚΔΣ. Συγκεκριμένα, κατοχυρώνεται με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του ΥΠΕΠΘ ότι οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ που βρίσκονται σε προσωποπαγείς θέσεις παραμένουν «Δημόσιοι Λειτουργοί», ότι μπορούν να παραμείνουν σ' αυτές τις θέσεις μέχρι να συνταξιοδοτηθούν και επίσης, οι εκπαιδευτικοί που εντάσσονται σε τακτικές θέσεις των δυο χαμηλότερων βαθμίδων είναι μόνιμοι κι όχι επί θητεία. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας μίλησε για αύξηση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων και προκήρυξη προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ, ενώ αναφέρθηκε και στην εγκαθίδρυση κανόνων και προοπτική «που θα φέρει τα ΤΕΙ στην πρώτη γραμμή» στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ωστόσο, η δραματική κατάσταση των ΤΕΙ παραμένει μια πραγματικότητα παρά τα ψίχουλα που εμφανίζεται να «προσφέρει» το υπουργείο χωρίς να μετακινείται στο ελάχιστο από την πολιτική υποβάθμισης ουσιαστικά των Ιδρυμάτων. Η πλειοψηφία του ΚΔΣ της ΟΣΕΠ, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, έδειξε να ικανοποιείται μ' αυτά και πρότεινε να ανοίξουν τα Ιδρύματα και να συνεχιστεί ο διάλογος με το υπουργείο για τα υπόλοιπα αιτήματα.

Η δεύτερη πρόταση που οριακά μειοψήφησε (5 ψήφοι, έναντι 8 της πρώτης και δυο λευκά) ήταν να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις κι οι εκπαιδευτικοί που τη στήριξαν δήλωσαν ότι αυτό θα επιδιώξουν στους συλλόγους τους, χωρίς να αποκλείουν κανένα τμήμα του εκπαιδευτικού προσωπικού και κυρίως επιδιώκοντας το συντονισμό με τους σπουδαστές. Πιο πιθανό, λοιπόν, φαίνεται να επιλέξουν και αντίστοιχες μορφές πάλης. Παράλληλα, η Πανσπουδαστική ΚΣ καλεί τους σπουδαστές από τη Δευτέρα σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις σχολές και αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στο νόμο 2916/01 που άνοιξε το δρόμο για τη συνολική υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ