ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 1999
Σελ. /35
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
«Εσωτερική υπόθεση» και προέλαση

 

ΜΟΣΧΑ.-

Ρώσοι στρατιώτες σκάβουν χαρακώματα έξω από την πόλη Γκουτερμές

Associated Press

Ρώσοι στρατιώτες σκάβουν χαρακώματα έξω από την πόλη Γκουτερμές
Η Ρωσία εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση σε κάθε συζήτηση του τσετσενικού προβλήματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απορρίπτοντας τη σχετική αξίωση του Καναδά, της Ολλανδίας και ορισμένων μουσουλμανικών χωρών, όπως το Μπαχρέιν και η Μαλαισία. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την ανθρωπιστική κατάσταση στην Τσετσενία στους κόλπους των κατάλληλων οργάνων», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο συζητεί τις απειλές κατά της ειρήνης και της διεθνούς ασφαλείας», πρόσθεσε.

Από την άλλη μεριά, ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ανατόλι Κβασνίν, μιλώντας χτες στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ, τόνισε ότι ρωσικός στρατός δεν πρόκειται να εξαπολύσει επίθεση κατά της τσετσενικής πρωτεύουσας, Γκρόζνι, την οποία έχει περικυκλώσει κατά 80%. Ερωτηθείς για μια ενδεχόμενη επίθεση κατά του Γκρόζνι, ο στρατηγός απάντησε: «Θα γίνει όπως έγινε και για τις πόλεις Γκουντερμές και Ατσχόι-Μαρτάν», δύο πόλεις, όπου τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν χωρίς να προηγηθούν σκληρές μάχες, αφού διαπραγματεύτηκαν με τον τοπικό πληθυσμό την αποχώρηση απ' αυτές των Τσετσένων μαχητών. Οι Ρώσοι, που έχουν φτάσει σε απόσταση μόλις 2-3 χλμ. από το Γκρόζνι, αναφέρουν ότι έχουν περικυκλώσει την πόλη σε ποσοστό 80%, ενώ οι Τσετσένοι, από την πλευρά τους, μιλούν για ποσοστό 60%.

Στο μεταξύ, πύραυλοι εδάφους - εδάφους έπληξαν την πόλη Αβτούρι, 30 χλμ. νοτιανατολικά του Γκρόζνι και, σύμφωνα με τους Τσετσένους, υπάρχουν 10 άμαχοι νεκροί. Παράλληλα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του ρωσικού πυροβολικού εναντίον του Γκρόζνι. Από το βομβαρδισμό της γειτονικής με το Γκρόζνι κοινότητας Μεσχέρ-Ιούρτ υπάρχουν τρεις νεκροί, ενώ αναφέρονται βομβαρδισμοί και των παρακείμενων πόλεων Αργκούν, Κουρτσαλόι, Τσότσιν-Ιούρτ και Γκουελνταγκουάν. Επίσης, βομβαρδίζονται, νοτιανατολικά της τσετσενικής πρωτεύουσας, οι κοινότητες Γκουεχί, Ουρούς-Μαρτάν, Αλχάν-Κάλα, Αλχάν-Ιούρτ, ενώ αναφέρεται τσετσενική αντεπίθεση στην περιοχή της πόλης Αργκούν, χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Δημοσκόπηση

Την ίδια βαθιά δυσπιστία απέναντι στη Δύση που είχαν οι περισσότεροι Ρώσοι στην εποχή του σοσιαλισμού νιώθει ακόμα και σήμερα, 8 χρόνια μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκαν χτες. Το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, που επικαλείται τη δημοσκόπηση, την οποία πραγματοποίησε ο οργανισμός δημοσκοπήσεων «Ρομίρ» σε δείγμα 1.500 πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα, μετέδωσε ότι σχεδόν το 80% των Ρώσων θεωρεί «εχθρική» την πολιτική που ακολουθεί η Δύση απέναντι στη χώρα τους. Το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Δύση σκοπεύει να μετατρέψει τη Ρωσία σε «τριτοκοσμικό» κράτος και να την κρατήσει εξαρτημένη από τις ανεπτυγμένες χώρες. Περισσότεροι από το ένα τρίτο (37,5%) αναμένουν ότι η Δύση θα προσπαθήσει να επιφέρει τη διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αντίθετα, μόνο το 3,7% πιστεύει ότι η Δύση κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την πρόοδο της Ρωσίας ως πολιτισμένης και ανεπτυγμένης χώρας.

BΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
«Δυναμίτιδα» στην ειρηνευτική διαδικασία;

 

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού έχει τεθεί η βρετανική Αστυνομία για την πιθανότητα να υπάρξει τρομοκρατική δράση και επιθέσεις κατά τη διάρκεια των ημερών των Χριστουγέννων, εκ μέρους μελών του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ), που αντιτίθενται στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΙΡΑ ότι αποδέχεται να διαπραγματευτεί τον αφοπλισμό του.

Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, όπως τις μεταδίδει το πρακτορείο «Ρόιτερς» και τις δημοσιεύει ο χτεσινός βρετανικός Τύπος, υπάρχουν «αυθεντικές ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια» μετά από πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από μία σειρά μυστικών επιχειρήσεων που έγιναν τόσο στο έδαφος της Ιρλανδικής Δημοκρατίας όσο και στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Αστυνομία, σύμφωνα πάντα με το «Ρόιτερς», έχει λάβει έκτακτα μέτρα για την προστασία όλων των κυβερνητικών κτιρίων, του Κοινοβουλίου, του Σίτι - την οικονομική περιοχή της πρωτεύουσας - και της περιοχής Ντόουκλάντς. Παράλληλα, έχει ειδοποιήσει πολλές μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη τη βρετανική επικράτεια, να βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση συναγερμού.

Πάντως, η εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, απλώς τόνισε ότι η Αστυνομία γνωρίζει πολύ καλά τα καθήκοντά της. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται και οι αρχές της Ιρλανδίας, καθώς μία επίθεση δεν αποκλείεται ούτε στο έδαφός της.

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει εκ νέου όλους τους πολιτικούς πρωταγωνιστές της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία καθώς δεν έχει ακόμη απόλυτα ξεκαθαρίσει το σκηνικό, παρά την προσπάθεια του ΙΡΑ να συμβάλει - με την προοπτική του αφοπλισμού του - στην πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η κίνηση του ΙΡΑ βοήθησε να ξεπεραστεί προσωρινά το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με την αδιαλλαξία των Ενωτικών Προτεσταντών - του φιλοβρετανικού κόμματος που ηγείται ο Ντέιβιντ Τριμπλ - να μην αποδεχτούν στη σύνθεση της πρώτης πολυκομματικής κυβέρνησης του Ολστερ το Σιν Φέιν, που θεωρείται πολιτικό σκέλος του ΙΡΑ, πριν ο τελευταίος δεσμευτεί να προχωρήσει στον αφοπλισμό των μαχητών του. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά και αμετάκλητα καθώς πλέον τα μάτια όλων είναι στραμμένα προς την Ολομέλεια του κόμματος των Ενωτικών Προτεσταντών, που καλείται να αποφασίσει αν θα δεχτεί τη νέα αυτή συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας της «Μεγάλης Παρασκευής».

Κλείστε τη «Σχολή των Δολοφόνων»!

 

Ζητώντας να κλείσει η στρατιωτική σχολή των ΗΠΑ, «Σχολή της Αμερικής», ή αλλιώς «Σχολή των Δολοφόνων», περίπου 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή, 21 Νοέμβρη, στη στρατιωτική βάση του Φ. Μπένινγκ, στην πολιτεία της Τζόρτζια. Ρισκάροντας να συλληφθούν, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τη μακροχρόνια δραστηριότητα της σχολής που για δεκαετίες εκπαιδεύει δολοφόνους - στρατιωτικούς, για να μακελεύουν τους λαούς της Λατινικής Αμερικής.

Οι διαδηλωτές φορούσαν μαύρα ράσα και άσπρες «μάσκες», ενώ κουβαλούσαν μεγάλα και μικρά φέρετρα για να συμβολίσουν τους χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έχουν δολοφονηθεί και «εξαφανιστεί» από τους απόφοιτους της στρατιωτικής αυτής «Σχολής». Καθώς οι οργανωτές αναφωνούσαν τα ονόματα των θυμάτων των απόφοιτων της σχολής, ο ηθοποιός Μάρτιν Σιν και ο ειρηνιστής καθολικός ιερέας Ντανιέλ Μπέριγκαν έδωσαν το σήμα στους διαδηλωτές να μπουν στο έδαφος της «Σχολής των Δολοφόνων». Οπως ήταν φυσικό, αρκετοί διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ο Μάρτιν Σιν, συνελήφθησαν από την αστυνομία και το στρατό.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως φέτος συμπληρώνονται 9 χρόνια που διοργανώνεται η συγκεκριμένη συγκέντρωση από το «School of America Watch» (SOA). Νωρίτερα αυτή τη βδομάδα το «SOA Watch» είχε ασκήσει κριτική στην ανακοίνωση του στρατού, πως θα αλλάξει το όνομα και θα ξαναγράψει το καταστατικό της σχολής. Αυτές οι λεγόμενες «αλλαγές» έχουν ανακοινωθεί ξανά και στο παρελθόν και δεν πρόκειται για τίποτα άλλο, εκτός από το να «χρυσωθεί το χάπι», δήλωσε ο ιδρυτής του «SOA Watch» Ρόι Μπουρζουά, ο οποίος και πρόσθεσε ότι παρ' όλες αυτές τις αλλαγές, η «Σχολή της Αμερικής» θα συνεχίσει να εκπαιδεύει στρατιώτες για ψυχολογικό πόλεμο, αντεπαναστατικές τεχνικές και βασανιστήρια.

«Λέμε στους ηγέτες της "Σχολής" πως ακόμα και αν αλλάξουν το όνομα και μετακομίσουν τη "Σχολή", δε θα φύγουμε», τόνισε μια διαδηλώτρια και πρόσθεσε ότι «όπου και να πάνε, εμείς θα ακολουθήσουμε. Δε θα κουραστούμε».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται το «παιχνίδι» με τον Οτσαλάν

 

ΑΓΚΥΡΑ ..-

«Παραμένω προετοιμασμένος για εκτέλεση», έλεγε πριν λίγες μέρες στους δικηγόρους του ο πάντα φυλακισμένος στο Ιμραλι Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Αλλά, όποια κι αν είναι η κατάληξη της έφεσης που εξετάζεται την Πέμπτη, ένα πράγμα που οι Δυτικοί αναλυτές θεωρούν βέβαιο είναι ότι το «χαρτί» της εκτέλεσής του - ή μη - θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται επί μακρόν από την τουρκική κυβέρνηση, και αν τελικά εκτελεστεί πράγματι, αυτό δε θα συμβεί πριν την πάροδο ενός μεγάλου χρονικού διαστήματος.

Το δικαστήριο θα κρίνει αν καλώς ελήφθη η απόφαση της επιβολής θανατικής ποινής δι' απαγχονισμού τον Ιούνη, για «προδοσία, αποσχιστική δραστηριότητα και αυτουργία 30.000 θανάτων». Μπορεί να επικυρώσει την απόφαση ή να επιβάλει την επανεκδίκαση της υπόθεσης, είτε λόγω διαδικαστικών σφαλμάτων είτε για όποιο άλλο λόγο κρίνει σκόπιμο.

Η μοίρα του Οτσαλάν αναμένεται να αποτελέσει «μοχλό πίεσης» τόσο σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας προς την ΕΕ, αλλά και τη λυδία λίθο για την επιβίωση του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

«Το κράτος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο», εκτιμά ένας Κούρδος πολιτικός που μίλησε χτες στο «Ρόιτερς». «Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνει. Ο πρώτος (είναι) να ανατραπεί η απόφαση για διαδικαστικούς λόγους... ο δεύτερος είναι οι δικηγόροι του να καταφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αυτή η διαδικασία θα πάρει 18 μήνες τουλάχιστον». Πράγμα που οι δικηγόροι του ετοιμάζονται να κάνουν ήδη.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, αν το δικαστήριο επικυρώσει τη θανατική ποινή, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας και στη συνέχεια ο Πρόεδρος πρέπει να την εγκρίνουν. Αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γι' αυτό. Σαράντα εφτά καταδικασθέντες σε θάνατο περιμένουν από το 1991.

Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ αναμένεται ότι θα προσπαθήσει να «αποφύγει» τη συζήτηση περί θανατικής ποινής και ειδικά τη σύνδεσή της με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τον επόμενο μήνα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ξεκίνησε και πρακτικά το πρόγραμμα «Ενέργεια για τη Δημοκρατία»

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το πρώτο κομβόι 15 φορτηγών που μεταφέρουν πετρέλαιο θέρμανσης μόνον προς όσες σερβικές πόλεις έχουν αντιπολιτευόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση πήρε χτες την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ, η αποστολή των φορτηγών, που θα μεταφέρουν συνολικά 230 τόνους καυσίμων στις σερβικές πόλεις Νις και Πιρότ, θα ξεκινήσει σήμερα από τα Σκόπια. Μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί η αποστολή και άλλων 3.500 τόνων καυσίμων, ενώ συνολικά θα σταλούν περίπου 25.000 τόνοι πετρελαίου θέρμανσης σε όσους δήμους και κοινότητες της Σερβίας ελέγχονται από τη σερβική αντιπολίτευση. Αυτές οι επιλεκτικές αποστολές πετρελαίου δεν αποτελούν παρά μέρος του γνωστού Προγράμματος «Ενέργεια για τη Δημοκρατία», που έχει λανσάρει η ΕΕ για να πριμοδοτήσει τη σερβική αντιπολίτευση με τελικό σκοπό την αποπομπή του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ