Τετάρτη 24 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται το «παιχνίδι» με τον Οτσαλάν

 

ΑΓΚΥΡΑ ..-

«Παραμένω προετοιμασμένος για εκτέλεση», έλεγε πριν λίγες μέρες στους δικηγόρους του ο πάντα φυλακισμένος στο Ιμραλι Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Αλλά, όποια κι αν είναι η κατάληξη της έφεσης που εξετάζεται την Πέμπτη, ένα πράγμα που οι Δυτικοί αναλυτές θεωρούν βέβαιο είναι ότι το «χαρτί» της εκτέλεσής του - ή μη - θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται επί μακρόν από την τουρκική κυβέρνηση, και αν τελικά εκτελεστεί πράγματι, αυτό δε θα συμβεί πριν την πάροδο ενός μεγάλου χρονικού διαστήματος.

Το δικαστήριο θα κρίνει αν καλώς ελήφθη η απόφαση της επιβολής θανατικής ποινής δι' απαγχονισμού τον Ιούνη, για «προδοσία, αποσχιστική δραστηριότητα και αυτουργία 30.000 θανάτων». Μπορεί να επικυρώσει την απόφαση ή να επιβάλει την επανεκδίκαση της υπόθεσης, είτε λόγω διαδικαστικών σφαλμάτων είτε για όποιο άλλο λόγο κρίνει σκόπιμο.

Η μοίρα του Οτσαλάν αναμένεται να αποτελέσει «μοχλό πίεσης» τόσο σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας προς την ΕΕ, αλλά και τη λυδία λίθο για την επιβίωση του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

«Το κράτος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο», εκτιμά ένας Κούρδος πολιτικός που μίλησε χτες στο «Ρόιτερς». «Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνει. Ο πρώτος (είναι) να ανατραπεί η απόφαση για διαδικαστικούς λόγους... ο δεύτερος είναι οι δικηγόροι του να καταφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αυτή η διαδικασία θα πάρει 18 μήνες τουλάχιστον». Πράγμα που οι δικηγόροι του ετοιμάζονται να κάνουν ήδη.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, αν το δικαστήριο επικυρώσει τη θανατική ποινή, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας και στη συνέχεια ο Πρόεδρος πρέπει να την εγκρίνουν. Αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γι' αυτό. Σαράντα εφτά καταδικασθέντες σε θάνατο περιμένουν από το 1991.

Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ αναμένεται ότι θα προσπαθήσει να «αποφύγει» τη συζήτηση περί θανατικής ποινής και ειδικά τη σύνδεσή της με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τον επόμενο μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ