Τετάρτη 24 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
KΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ο πρόεδρος Κλίντον σε ρόλο... «ευαγγελιστή»

Μίλησε για τη «συναδέλφωση» των εθνικών κοινοτήτων και την ανάγκη εξάλειψης του εθνικιστικού μίσους, καλώντας τους Κοσσοβάρους να «κερδίσουν»  μόνοι τους τη μάχη για την εδραίωση της ειρήνης...

Γεύμα ανάμεσα στους «Ράμπο»...

Associated Press

Γεύμα ανάμεσα στους «Ράμπο»...
ΟΥΡΟΣΕΒΑΤΣ.-

Στην καμένη από τους πρόσφατους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς γη του Κοσσυφοπεδίου έφθασε χτες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Η παραμονή του στην πόλη Ουρόσεβατς, είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας καλοστημένης φιέστας: πλαστικά σημαιάκια με την αστερόεσσα, χιλιάδες Κοσσοβάρους Αλβανούς πολίτες κάθε ηλικίας να χειροκροτούν και να επικροτούν σχεδόν κάθε λέξη του Αμερικανού προέδρου, θυμικές εκκλήσεις για τη «συναδέλφωση των λαών», τις κακές επιπτώσεις της κουλτούρας του «μίσους» στις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της πολεμοκαμένης γης και άλλα τινά... Ο «σωτήρας» ήρθε μαζί με την ιστορική «σημείωση» της πρώτης επίσκεψης προέδρου των ΗΠΑ, όχι στη Γιουγκοσλαβία, αλλά στο... Κοσσυφοπέδιο, το οποίο αν και επίσημα (και σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) εμπερικλείεται στην εδαφική κυριότητα του Βελιγραδίου, έμοιαζε να κάνει ένα ακόμη βήμα μακριά από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Αλλωστε, αυτή η επίσκεψη, πέρα από τις φιέστες, και τις πρόσφατες «επίμονες» αρνήσεις των αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο γνωστό αίτημα της κοσσοβάρικης αλβανικής ηγεσίας περί της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, είχε επί της ουσίας αυτό το σκοπό: να προσθέσει μία ακόμη μαχαιριά διαμελισμού στη -για πολύ καιρό καθώς φαίνεται...- εύφλεκτη γειτονιά των Βαλκανίων.

«Το εθνικιστικό μίσος είναι το πιο σημαντικό ζήτημα ολόκληρου του κόσμου σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να σας αναγκάσει να ξεχάσετε ό,τι έγινε εναντίον σας... Αλλά πρέπει να προσπαθήσετε...», σημείωνε χτες μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Κλίντον μιλώντας στον παγωμένο αυλόγυρου ενός γυμνασίου, ενώπιον του επευφημούμενου πλήθους μαθητών και γονιών. Αναφερόμενος στον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στις ΝΑΤΟικές φονικές επιδρομές, ο πρόεδρος Κλίντον είπε πως «εμείς κερδίσαμε τον πόλεμο, αλλά μόνον εσείς μπορείτε να κερδίσετε την ειρήνη. Η ώρα του πολέμου τελείωσε».

Αυτά με την ομιλία του Κλίντον σε γυμνάσιο του Ουρόσεβατς... Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη αργότερα σε τεράστιο στρατόπεδο Αμερικανών στρατιωτών που συμμετέχουν στη δύναμη της «ΚΦΟΡ». Αφού επαίνεσε τους στρατιώτες για το «έργο» τους στο Κοσσυφοπέδιο, ο πρόεδρος γευμάτισε μαζί τους με αφορμή την παραμονή της ημέρας των Ευχαριστιών.

Κάπου αλλού, όμως, ο ορθόδοξος επίσκοπος Κοσσυφοπεδίου, Αρτέμιος, συνέτασσε γραπτή επιστολή προς τον πρόεδρο Κλίντον, καλώντας τον να προστατευτεί η σερβική και άλλες μειονότητες της επαρχίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Θέλουμε να πιστεύουμε πως η σημερινή τραγωδία στο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ό,τι είχαν αρχικά στο μυαλό τους οι ΗΠΑ, την ώρα δε που υποστήριζαν να προστατεύσουν με επέμβαση τους Αλβανούς».

Αργότερα χτες, πετώντας με στρατιωτικό ελικόπτερο, έφθασε στο αεροδρόμιο της Πρίστινας, όπου και συναντήθηκε με την αλβανική ηγεσία. Ανακοινώθηκε πως στη συνέχεια ο πρόεδρος Κλίντον συναντήθηκε και με κάποιους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου, μόνον που δε δόθηκαν άλλες «λεπτομέρειες». Οσον αφορά δε στην αντίδραση του Βελιγραδίου γι' αυτή την επίσκεψη, αυτή διατυπώθηκε ξανά από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος «Σοσιαλιστικού Κόμματος» που είπε πως αυτή η επίσκεψη «μοιάζει με την επιστροφή του δράστη στον τόπο του εγκλήματος».

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Κοσσυφοπέδιο, ο πρόεδρος Κλίντον συναντήθηκε με τον ύπατο εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Πρίστινα, Μπερνάρ Κουσνέρ και τη διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης. Από τον Κουσνέρ άκουσε κυρίως παράπονα για την απροθυμία της διεθνούς κοινότητας να γεμίσει τον... κορβανά του προϋπολογισμού για την ανοικοδόμηση του Κοσσυφοπεδίου, με τη σημείωση πως έως τώρα υπάρχει η «υπόσχεση» για τη χορήγηση ενός δισ. δολαρίων, ενώ οι ποικίλες ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με τουλάχιστον 18 δισ. δολάρια...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενδιαφέρον των ΗΠΑ για περισσότερα προτεκτοράτα (2010-10-13 00:00:00.0)
Ερχεται αμερικανική στρατιωτική «βοήθεια»... (2008-03-23 00:00:00.0)
Αμερικανικό σχέδιο για το «μέλλον» και αλλαγή διοίκησης στην ΚΦΟΡ (2000-10-17 00:00:00.0)
Ανάφλεξη βίας στο Πρέσεβο (2000-05-26 00:00:00.0)
Επίδειξη "ΝΑΤΟφροσύνης" (1999-07-28 00:00:00.0)
Μεθοδεύεται η επέμβαση (1998-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ