ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Παραμένουν καθηλωμένοι οι μισθοί τους

Από πρόσφατη διαμαρτυρία των πανεπιστημιακών στο Υπ. Παιδείας

Eurokinissi

Από πρόσφατη διαμαρτυρία των πανεπιστημιακών στο Υπ. Παιδείας
Για άλλη μια φορά δε φαίνεται να ικανοποιούνται οι πανεπιστημιακοί από την αντιμετώπιση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, απέναντι στα αιτήματά τους για σημαντική αύξηση των μισθών και των συντάξεών τους. Θυμίζουμε ότι η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών πραγματοποιεί αποχή από το διδακτικό έργο μέχρι και την Παρασκευή 5/4, ενώ την επόμενη βδομάδα η Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ), πρόκειται να συνεδριάσει για να εξετάσει το ενδεχόμενο συνέχειας των κινητοποιήσεών τους.

Χτες συναντήθηκαν διαδοχικά εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών και των πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου, ο οποίος δε συζήτησε καθόλου το μισθολογικό ζήτημα. Σχετικά με το συνταξιοδοτικό, ο υπουργός δεσμεύτηκε, έχοντας την έγκριση του πρωθυπουργού, ότι μπορεί να γίνει μια αντίστοιχη ρύθμιση μ' αυτή που θα προωθηθεί για τους δικαστικούς και να επιφέρει βελτίωση των συντάξιμων αποδοχών και των πανεπιστημιακών από 1/1/2003. Αυτό που αναμένεται για τους δικαστικούς είναι η προσθήκη στη σύνταξή τους του επιδόματος «ειδικών συνθηκών εργασίας», ωστόσο, το αίτημα των πανεπιστημιακών είναι να ενσωματωθούν στο βασικό τους μισθό τα επιδόματα που παίρνουν.

Ο υπουργός, ζήτησε από τους πανεπιστημιακούς να καταθέσουν κι εκείνοι μια γραπτή πρόταση, για το συνταξιοδοτικό, ενώ δήλωσε ότι θα μεσολαβήσει στον υπουργό Οικονομικών για να δεχτεί τους πρυτάνεις και να συζητήσει το μισθολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πανεπιστημιακοί.

«Οι μισθοί είναι απαράδεκτα χαμηλοί και δεν υπήρξε καμιά δέσμευση» γι' αυτό το θέμα, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μ. Παπαδόπουλος. Ετσι, τόνισε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για βελτίωση των μισθών.

ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ
Κραυγή αγωνίας από μια ξεχασμένη εστία

...που δυστυχώς τη θυμήθηκαν!

Από τη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών, το κτίριο αυτό που στέκει ξεχασμένο από πολλούς στην οδό Ούλοφ Πάλμε, στα Ιλίσια και στεγάζει χίλιες ψυχές, έφτασε στην εφημερίδα μας μια κραυγή αγωνίας. Το ΔΣ του συλλόγου οικότροφων φοιτητών, μας ενημερώνει ότι, πρόσφατα κάποιοι τους θυμήθηκαν... Οπως φαίνεται όμως, δε θα 'ναι για το καλό τους. Παραθέτουμε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή τους:

«Ολα γύρω μου άθλια, άθλια και βρώμικα, τοίχοι λερωμένοι, ταβάνια ετοιμόρροπα, μπαλκόνια μισογκρεμισμένα, τζάμια σπασμένα, τουαλέτες εστίες μόλυνσης, παντού το χάος. Προχωρώ και βλέπω ανθρώπους να βγαίνουν μέσα από χαλάσματα. Τα πάντα είναι ξένα και αποκρουστικά, τα πάντα αφημένα στο χρόνο και τη φθορά του, τίποτα δε δουλεύει όσο κι αν το θέλεις... και όμως εδώ ζουν χίλιοι άνθρωποι, εδώ ζούμε...». Δεν είναι πολεμική ανταπόκριση απ' την Καμπούλ ούτε κομμάτι από ρεπορτάζ σε τριτοκοσμική χώρα, είναι η φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών που παρ' όλα αυτά συντηρεί χίλιους φοιτητές. Είναι αυτό το κτίριο που κανείς δε φαντάζεται ότι μέσα ζουν άνθρωποι, και είναι από δω που μας διώχνουν για να γίνει, λέει, Ολυμπιακός ξενώνας που θα φιλοξενήσει για είκοσι μέρες ξένους δημοσιογράφους και αστυνομικούς.

Φυσικά δεν μπορεί να τους υποδεχτεί έτσι, θα ανασκευαστεί και θα βάλει τα καλά του. Αυτά που τριάντα χρόνια τώρα έχει να τα βάλει και θα γίνει ωραίο για την Ολυμπιάδα μας και θα γίνει φωτεινό, γιατί όλα τα φώτα θα πέσουν πάνω μας εκείνες τις μέρες. Αυτά τα φώτα που ούτε για πλάκα ποτέ μέχρι σήμερα δεν παρουσίασαν τα τόσα προβλήματά μας. Κανείς δε ρώτησε εμάς αλλά πολλοί πήραν την απόφαση, το Πανεπιστήμιο Αθηνών με την Πρυτανεία του σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Ειτροπή 2004. Ολοι αυτοί που τόσο πολύ απέχουν από το δικό μας τον κόσμο και που τόσα χρόνια ποτέ δε γύρισαν να μας κοιτάξουν όσο κι αν το προσπαθήσαμε.

Φυσικά, δε μας αφήνουν έτσι. Θα μας μεταστεγάσουν σε ξενοδοχεία από αυτά τα γνωστά της Ομόνοιας και της Πλατείας Βάθης, για να επιστρέψουμε μετά από δύο χρόνια στις ανακαινισμένες πλέον Εστίες, που όμως τότε δε θα είναι δωρεάν.

Οσο κι αν προσπαθήσαμε να τους μεταπείσουμε εκείνοι μας έδιωξαν, μιλώντας για ειλημμένη απόφαση και για το ότι πρέπει και εμείς να συμβάλουμε στο "μεγάλο εθνικό μας στόχο", την Ολυμπιάδα. Εμείς, λοιπόν, που σας γράφουμε είμαστε φοιτητές - οικότροφοι της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ), που δικαιούμαστε ημερησίως τρία γεύματα αξίας 500 δραχμών συνολικά. Είμαστε αυτοί που η θέρμανση και το ζεστό νερό το χειμώνα είναι άπιαστο όνειρο. Είμαστε αυτοί που κινδυνεύουμε από δύο χιλιάδες τέσσερα μικρόβια λόγω της έλλειψης προσωπικού καθαριότητας και της ουσιαστικής ανυπαρξίας τεχνικών υπηρεσιών. Είμαστε όλοι αυτοί που αποφασίσαμε στις γενικές συνελεύσεις μας ότι δε θα φύγουμε από τις Εστίες, διεκδικώντας παράλληλα την ανακαίνισή τους, γιατί ξέρουμε ότι και αυτή τη φορά, όπως και τις άλλες, θα μας κοροϊδέψουν. Είμαστε όλοι αυτοί, που δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να ζούμε καλύτερα. Είμαστε όλοι αυτοί που κανείς μέχρι σήμερα δεν τους άκουσε παρά τις πάμπολλες προσπάθειες, που κανείς δεν τους έδωσε σημασία και δεν τους έλαβε υπόψη του.

Από το ΔΣ ΦΕΠΑ»

Μειώθηκαν οι αριστούχοι και η «αποτυχία»

Ερευνα του Ινστιτούτου Στατιστικής Τεκμηρίωσης, Ανάλυσης και Ερευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας

Οι διαστάσεις που δημιουργεί ανάμεσα σε σχολεία και μαθητές η «μεταρρύθμιση» και η ακόμα στενότερη σύνδεση του λυκείου με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προκύπτει από έρευνα που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Στατιστικής Τεκμηρίωσης, Ανάλυσης και Ερευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας.

Από την έρευνα, η οποία αφορά τις περσινές επιδόσεις των μαθητών της Γ` Λυκείου, προκύπτει ότι οι βαθμολογίες είναι γενικά χαμηλότερες από το 2000, ενώ παρατηρείται μια μεγάλη συγκέντρωση απολυτηρίων με βαθμό μικρότερο του 15, η οποία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Παρατηρείται επίσης σημαντική μείωση των μαθητών που λαμβάνουν απολυτήριο με βαθμό μεγαλύτερο του 15 σε σχέση με το 2000, ενώ παρατηρείται μείωση του ποσοστού των αριστούχων, αλλά και του ποσοστού αποτυχίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια συνολική «μετατόπιση» βαθμολογιών απολυτηρίων σε βαθμούς μικρότερους του 15. Ειδικότερα, διαπιστώνεται ότι περίπου έξι στους δέκα μαθητές των δημόσιων σχολείων έναντι τριών στους δέκα των ιδιωτικών έλαβαν απολυτήριο λυκείου με βαθμό κάτω του 15.

Για μια ακόμα χρονιά, τα ιδιωτικά σχολεία εξακολουθούν να προηγούνται στα ποσοστά αριστούχων, αλλά και στα ποσοστά βαθμολογιών 15 έως 19, ενώ με την παραπάνω διαπίστωση συνδέεται και το γεγονός ότι οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων εισάγονται κατά κανόνα στα ΑΕΙ, ενώ των δημόσιων στα ΤΕΙ και τις «χαμηλόβαθμες» σχολές ΑΕΙ. Διάσταση στις επιδόσεις των μαθητών διαπιστώνει η έρευνα και ανάμεσα σε μεγάλα και μικρά λύκεια. Ετσι, περίπου επτά στους δέκα μαθητές των μικρών λυκείων (που έχουν λιγότερους από 100 μαθητές) αποκτά απολυτήριο με βαθμό μικρότερο από 15, ενώ στα μεγάλα λύκεια (με περισσότερους από 300 μαθητές) κάτω από 15 στο απολυτήριο τους έχουν 5 στους 10 μαθητές.

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Οι μαθητές δημιουργούν με φαντασία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ προχτές την Κυριακή στα Ψηλά Αλώνια στην Πάτρα, αφιερωμένο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Πολλοί μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των μαθητικών συμβουλίων που πήραν την πρωτοβουλία αυτή, δηλώνοντας την αντίθεσή τους σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά. Τα 15μελή του 2ου Ενιαίου Λυκείου και του 15ου Γυμνασίου, αλλά και η Β` τάξη του 4ου ΕΛ και η Α` τάξη του Λυκείου Καστριτσίου, δείχνοντας την αγωνιστική ανυπότακτη στάση ζωής τους, έστησαν μία όμορφη εκδήλωση στην πλατεία της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Τα μαθητικά συγκροτήματα «Φωνή Βοώντος», «Παρρησία» και «Οργισμένη γενιά» έντυσαν με τη μουσική τους το μαθητικό φεστιβάλ, ενώ παράλληλα ομάδα μαθητών προχώρησε στη δημιουργία γκράφιτι με ανάλογο θέμα. Ταμπλό με φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό έκανε εντύπωση, αποσπώντας τα θετικά σχόλια των συμμαθητών τους. Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο διάστημα, με ακόμα πιο πλούσιες πρωτοβουλίες.

Το Σάββατο 6 Απρίλη, φεστιβάλ θα πραγματοποιήσουν στο χώρο του σχολείου τους οι μαθητές του 1ου ΕΛ Κορίνθου, με απόφαση του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου. Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στη μάχη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλία, τουρνουά ποδοσφαίρου και διαγωνισμό γκράφιτι. Αυτό το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Απρίλη, εκδηλώσεις θα πραγματοποιήσουν οι μαθητές από το πρώην ΕΠΛ και τη Ζάννειο Σχολή του Πειραιά.

Στις 13 και 14 Απρίλη, αντιπολεμικό διήμερο διοργανώνουν οι μαθήτριες της Ραλλείου Σχολής του Πειραιά.

Στις 19 και 20 Απρίλη τη σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές της Κατερίνης. Την πρώτη μέρα οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην Παλαιστίνη, ενώ τη δεύτερη θα γίνει τουρνουά ποδοσφαίρου. Στις 26 Απρίλη οι μαθητές της Κατερίνης θα συνεχίσουν τις εκδηλώσεις τους οι οποίες έχουν θέμα τα ναρκωτικά.

Στις 20 και 21 Απρίλη, σειρά έχουν οι μαθητές της Ιωνιδείου Σχολής του Πειραιά, οι οποίοι αφιερώνουν τις εκδηλώσεις στην Παλαιστίνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ