Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ
Κραυγή αγωνίας από μια ξεχασμένη εστία

...που δυστυχώς τη θυμήθηκαν!

Από τη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών, το κτίριο αυτό που στέκει ξεχασμένο από πολλούς στην οδό Ούλοφ Πάλμε, στα Ιλίσια και στεγάζει χίλιες ψυχές, έφτασε στην εφημερίδα μας μια κραυγή αγωνίας. Το ΔΣ του συλλόγου οικότροφων φοιτητών, μας ενημερώνει ότι, πρόσφατα κάποιοι τους θυμήθηκαν... Οπως φαίνεται όμως, δε θα 'ναι για το καλό τους. Παραθέτουμε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή τους:

«Ολα γύρω μου άθλια, άθλια και βρώμικα, τοίχοι λερωμένοι, ταβάνια ετοιμόρροπα, μπαλκόνια μισογκρεμισμένα, τζάμια σπασμένα, τουαλέτες εστίες μόλυνσης, παντού το χάος. Προχωρώ και βλέπω ανθρώπους να βγαίνουν μέσα από χαλάσματα. Τα πάντα είναι ξένα και αποκρουστικά, τα πάντα αφημένα στο χρόνο και τη φθορά του, τίποτα δε δουλεύει όσο κι αν το θέλεις... και όμως εδώ ζουν χίλιοι άνθρωποι, εδώ ζούμε...». Δεν είναι πολεμική ανταπόκριση απ' την Καμπούλ ούτε κομμάτι από ρεπορτάζ σε τριτοκοσμική χώρα, είναι η φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών που παρ' όλα αυτά συντηρεί χίλιους φοιτητές. Είναι αυτό το κτίριο που κανείς δε φαντάζεται ότι μέσα ζουν άνθρωποι, και είναι από δω που μας διώχνουν για να γίνει, λέει, Ολυμπιακός ξενώνας που θα φιλοξενήσει για είκοσι μέρες ξένους δημοσιογράφους και αστυνομικούς.

Φυσικά δεν μπορεί να τους υποδεχτεί έτσι, θα ανασκευαστεί και θα βάλει τα καλά του. Αυτά που τριάντα χρόνια τώρα έχει να τα βάλει και θα γίνει ωραίο για την Ολυμπιάδα μας και θα γίνει φωτεινό, γιατί όλα τα φώτα θα πέσουν πάνω μας εκείνες τις μέρες. Αυτά τα φώτα που ούτε για πλάκα ποτέ μέχρι σήμερα δεν παρουσίασαν τα τόσα προβλήματά μας. Κανείς δε ρώτησε εμάς αλλά πολλοί πήραν την απόφαση, το Πανεπιστήμιο Αθηνών με την Πρυτανεία του σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Ειτροπή 2004. Ολοι αυτοί που τόσο πολύ απέχουν από το δικό μας τον κόσμο και που τόσα χρόνια ποτέ δε γύρισαν να μας κοιτάξουν όσο κι αν το προσπαθήσαμε.

Φυσικά, δε μας αφήνουν έτσι. Θα μας μεταστεγάσουν σε ξενοδοχεία από αυτά τα γνωστά της Ομόνοιας και της Πλατείας Βάθης, για να επιστρέψουμε μετά από δύο χρόνια στις ανακαινισμένες πλέον Εστίες, που όμως τότε δε θα είναι δωρεάν.

Οσο κι αν προσπαθήσαμε να τους μεταπείσουμε εκείνοι μας έδιωξαν, μιλώντας για ειλημμένη απόφαση και για το ότι πρέπει και εμείς να συμβάλουμε στο "μεγάλο εθνικό μας στόχο", την Ολυμπιάδα. Εμείς, λοιπόν, που σας γράφουμε είμαστε φοιτητές - οικότροφοι της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ), που δικαιούμαστε ημερησίως τρία γεύματα αξίας 500 δραχμών συνολικά. Είμαστε αυτοί που η θέρμανση και το ζεστό νερό το χειμώνα είναι άπιαστο όνειρο. Είμαστε αυτοί που κινδυνεύουμε από δύο χιλιάδες τέσσερα μικρόβια λόγω της έλλειψης προσωπικού καθαριότητας και της ουσιαστικής ανυπαρξίας τεχνικών υπηρεσιών. Είμαστε όλοι αυτοί που αποφασίσαμε στις γενικές συνελεύσεις μας ότι δε θα φύγουμε από τις Εστίες, διεκδικώντας παράλληλα την ανακαίνισή τους, γιατί ξέρουμε ότι και αυτή τη φορά, όπως και τις άλλες, θα μας κοροϊδέψουν. Είμαστε όλοι αυτοί, που δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να ζούμε καλύτερα. Είμαστε όλοι αυτοί που κανείς μέχρι σήμερα δεν τους άκουσε παρά τις πάμπολλες προσπάθειες, που κανείς δεν τους έδωσε σημασία και δεν τους έλαβε υπόψη του.

Από το ΔΣ ΦΕΠΑ»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ