Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μειώθηκαν οι αριστούχοι και η «αποτυχία»

Ερευνα του Ινστιτούτου Στατιστικής Τεκμηρίωσης, Ανάλυσης και Ερευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας

Οι διαστάσεις που δημιουργεί ανάμεσα σε σχολεία και μαθητές η «μεταρρύθμιση» και η ακόμα στενότερη σύνδεση του λυκείου με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προκύπτει από έρευνα που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Στατιστικής Τεκμηρίωσης, Ανάλυσης και Ερευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας.

Από την έρευνα, η οποία αφορά τις περσινές επιδόσεις των μαθητών της Γ` Λυκείου, προκύπτει ότι οι βαθμολογίες είναι γενικά χαμηλότερες από το 2000, ενώ παρατηρείται μια μεγάλη συγκέντρωση απολυτηρίων με βαθμό μικρότερο του 15, η οποία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Παρατηρείται επίσης σημαντική μείωση των μαθητών που λαμβάνουν απολυτήριο με βαθμό μεγαλύτερο του 15 σε σχέση με το 2000, ενώ παρατηρείται μείωση του ποσοστού των αριστούχων, αλλά και του ποσοστού αποτυχίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια συνολική «μετατόπιση» βαθμολογιών απολυτηρίων σε βαθμούς μικρότερους του 15. Ειδικότερα, διαπιστώνεται ότι περίπου έξι στους δέκα μαθητές των δημόσιων σχολείων έναντι τριών στους δέκα των ιδιωτικών έλαβαν απολυτήριο λυκείου με βαθμό κάτω του 15.

Για μια ακόμα χρονιά, τα ιδιωτικά σχολεία εξακολουθούν να προηγούνται στα ποσοστά αριστούχων, αλλά και στα ποσοστά βαθμολογιών 15 έως 19, ενώ με την παραπάνω διαπίστωση συνδέεται και το γεγονός ότι οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων εισάγονται κατά κανόνα στα ΑΕΙ, ενώ των δημόσιων στα ΤΕΙ και τις «χαμηλόβαθμες» σχολές ΑΕΙ. Διάσταση στις επιδόσεις των μαθητών διαπιστώνει η έρευνα και ανάμεσα σε μεγάλα και μικρά λύκεια. Ετσι, περίπου επτά στους δέκα μαθητές των μικρών λυκείων (που έχουν λιγότερους από 100 μαθητές) αποκτά απολυτήριο με βαθμό μικρότερο από 15, ενώ στα μεγάλα λύκεια (με περισσότερους από 300 μαθητές) κάτω από 15 στο απολυτήριο τους έχουν 5 στους 10 μαθητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ