Τετάρτη 3 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αναπληρωτές το 12% των εκπαιδευτικών

Ημερίδα της ΓΣΕΕ και του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας για τη διαχείριση και όχι τη λύση της αδιοριστίας

Με μία διαχειριστική προσέγγιση του τεράστιου προβλήματος που έχει δημιουργήσει η πολιτική αδιοριστίας εκπαιδευτικών που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας, η ΓΣΕΕ ανέλαβε πρωτοβουλία ...«κοινωνικού διαλόγου» για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Αυτό ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε έρευνα για το θεσμό των αναπληρωτών και τις «προοπτικές ένταξής τους στο εκπαιδευτικό σύστημα». Σύμφωνα μ' αυτήν, οι αναπληρωτές καλύπτουν πάγιες ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα και η χρησιμοποίηση αναπληρωτών για την κάλυψη τέτοιων αναγκών έχει γίνει μεγαλύτερη μετά την αλλαγή του συστήματος διορισμού. Ο αριθμός των αναπληρωτών σημειώνει αύξηση από τη σχολική χρονιά 1998-'99 και από 11.993 και στις δύο βαθμίδες φτάνει σε 19.918 το σχολικό έτος 2001 - 2002 και σύμφωνα με την έρευνα αυτή τη στιγμή η αναλογία αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών είναι 1/7 με 12% αναπληρωτές και 88% μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Προκύπτει, επίσης, ότι την ίδια στιγμή μειώνεται η αναλογία μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών και αναπληρωτών. Οι μόνιμοι διορισμοί, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα τελευταία 15 χρόνια, κυμαίνονται στην καλύτερη περίπτωση στα δύο τρίτα και στη χειρότερη στο ένα τρίτο του διορισμού αναπληρωτών. Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση για απορρόφηση των αναπληρωτών με 16μηνη προϋπηρεσία, προκύπτει ότι αυτή αφορούσε το 49.25% του συνολικού αριθμού εκπαιδευτικών το 1998, δηλαδή 7.473 εκπαιδευτικούς, ενώ το Γενάρη του 2002, μετά από διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ και επετηρίδας, ο καθαρός αριθμός ανερχόταν στους 4.721 επί συνόλου 19.918 αναπληρωτών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας έρευνας, την οποία διεξήγαγαν οι Απ. Ανδρέου και Μ. Κουτούζης και την οποία χρηματοδότησε το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας, μέχρι τις 3 Αυγούστου 2001, βρίσκονταν αποσπασμένοι σε διάφορες υπηρεσίες 4.556 εκπαιδευτικοί, τις θέσεις των οποίων κλήθηκαν να καλύψουν αναπληρωτές.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο εκπαιδευτικός Κ. Σμπόνιας, ο οποίος επισήμανε ότι διέξοδος και για το πρόβλημα των αναπληρωτών είναι οι μαζικοί διορισμοί από την επετηρίδα, που αποτελεί το μοναδικό αδιάβλητο σύστημα διορισμών, εκφράζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ που βρίσκονται μακριά από λογικές αναζήτησης λύσεων στο πλαίσιο της πολιτικής που δημιούργησε το πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ