ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΠΟΥΣ
Πολύς θόρυβος και έτοιμα τα άλλοθι...

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Με τυμπανοκρουσίες, ανακούφιση και όλα τα συμπαρομαρτούντα έγινε αποδεκτή η πρόταση-πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, όπως εκφράστηκε στο προχθεσινό του διάγγελμα. Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις, όμως, τίποτα δεν έχει κριθεί και τίποτα, εννοείται, δεν έχει τελειώσει.

Για να μην ξεχνιόμαστε λοιπόν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μιλώντας, χθες στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV εξέφρασε το φόβο «μήπως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ δεν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» αποτυγχάνοντας να φθάσει έστω και τώρα σε μία ειρηνική συμφωνία με το Ισραήλ.

Οι δηλώσεις του Τζορτζ Μπους στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο βιντεοσκοπήθηκαν ύστερα από τη χθεσινή γραπτή δήλωση για το Μεσανατολικό, που εκφώνησε ο Αμερικανός πρόεδρος στον κήπο του Λευκού Οίκου. Στο δημοσιογραφικό ερώτημα, αν ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής έχει την εμπιστοσύνη του, ο Μπους απάντησε: «ασφαλώς δεν ήξερε πώς να την κερδίσει» και συνέχισε, επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε πει στο διάγγελμα ότι «Είναι ένας άνθρωπος που στο Οσλο δεσμεύτηκε να καταπολεμά την τρομοκρατία... νομίζαμε ότι είχαμε εκεχειρία και αντί αυτού έχουμε επιθέσεις αυτοκτονίας».

«Πρέπει πρώτα ο Αραφάτ να αποδείξει ότι ασκεί την εξουσία» επισήμανε επίσης ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στη συνέντευξη στο βρετανικό ITV και πρόσθεσε: «όμως και άλλοι ηγέτες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μπορούν να δείξουν ότι ασκούν εξουσία», αναφερόμενος στους ηγέτες της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, που μάλλον φάνηκαν «αδύναμες» να ελέγχουν τους λαούς τους μπροστά στην πλημμυρίδα των γεγονότων. Για άλλη μια αφορά προειδοποιήσεις με κρυμμένα μεν, αλλά σαφέστατα μηνύματα.

Τόνισε ακόμα ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται «να μεταβεί στην περιοχή αυτή για να δρομολογήσει μία ειρηνευτική διαδικασία, ικανή να απολήξει σε μία συνολική βιώσιμη ειρήνη». Ολα αυτά πριν τη δήλωση της Παλαιστινιακής Αρχής ότι η πρόταση γίνεται αποδεκτή πλήρως.

Οσον αφορά τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου εξήραν την προσπάθεια του Τζορτζ Μπους για την επιβολή εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή. Οι Δημοκρατικοί που είχαν επικρίνει τον Μπους για την ουδέτερη στάση που κρατούσε για το θέμα της Μέσης Ανατολής, παρά την έξαρση της βίας στην περιοχή, ανακοίνωσαν ότι σημείωσε «αλματώδη πρόοδο» στην υπόθεση, με την πρότασή του και με την πίεση προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο να σταματήσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας και ταυτόχρονα να ζητά από το Ισραήλ να σταματήσει τις εισβολές στις παλαιστινιακές περιοχές. Ομοψυχία, για άλλη μία φορά λοιπόν...

Ευρωπαϊκή «ανακούφιση»

Θερμή υποδοχή είχε στη Γηραιά Ηπειρο η πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου σε λεκτικό επίπεδο και τη χαρακτήρισε «αποφασιστική και ηγετική κίνηση»!

Ο Ρομάνο Πρόντι, η πρόταση του οποίου για διεθνή διάσκεψη απορρίφθηκε από τον Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι η ΕΕ προσφέρει ολόψυχα τη συμπαράστασή της στις ΗΠΑ και σ' όλους τους ενδιαφερόμενους να διασφαλίσουν την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κυρίως του πρόσφατου 1402 που καλεί για άμεση κατάπαυση των βίαιων ενεργειών απ' όπου κι αν προέρχονται. Ο Πρόντι κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις του από όλες τις παλαιστινιακές πόλεις, τονίζοντας ότι η παρουσία τους εκεί προκαλεί αναπόφευκτα αντιδράσεις που εντείνουν την κρίση και απειλούν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή. Ζήτησε επίσης από τον Παλαιστίνιο ηγέτη να κάνει ότι είναι δυνατόν για να σταματήσουν οι τρομοκρατικές ενέργειες κατά αθώων πολιτών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε από την πλευρά του ότι η κατάσταση είναι τραγική, κατήγγειλε την ισραηλινή εισβολή στα παλαιστινιακά εδάφη και κάλεσε τους Ισραηλινούς να αποσύρουν τις δυνάμεις τους αλλά... (για να μην ξεχνιόμαστε)και τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τους εξτρεμιστές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χοσέπ Πικέ, ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, για τα οποία είπε πως αντιμετωπίζουν μια καταστροφή σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

«Ρίχνουν ακόμα και στα παιδιά»

Απίστευτες μαρτυρίες από τις παλαιστινιακές περιοχές καταθέτουν στο «Ρ» απεσταλμένοι και Ελληνες που ζουν εκεί

Χτες το απόγευμα, την ώρα που η εφημερίδα επικοινώνησε για λίγα λεπτά με Ραμάλα, με τη συνάδελφο Ε. Καλογεροπούλου, πολεμική ανταποκρίτρια, οι Ισραηλινοί επέτρεπαν στους 10 δημοσιογράφους, 4 συνδικαλιστές, 3 Ιταλούς βουλευτές και άλλους φιλειρηνιστές να φύγουν από την πόλη. Νωρίτερα, από ένα μονοπάτι, είχαν φτάσει περίπου 300 μέτρα από το αρχηγείο του Αραφάτ. Αρχισαν οι πυροβολισμοί, φαινόμενο «συνηθισμένο», αφού αδιακρίτως πυροβολούν Ισραηλινοί στρατιώτες σε διάφορα σημεία. Η πόλη, «τεθωρακισμένη», με την κεντρική πλατεία γεμάτη τανκς και στρατιώτες. Χτες, μάλιστα, επιτράπηκε - εκείνη την ώρα - να βγει κόσμος στους δρόμους, ακόμα και παιδιά. Τους μοίραζαν ψωμί.

Χτες, 5 Ελληνες ακτιβιστές πήγαν στο Νοσοκομείο της Ραμάλα, ένα από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία. Εκεί βρίσκονται, όπως μας είπε ο Γ. Αλμπάνης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο «Ρ», γιατί εκτός από την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό, ήταν απαραίτητοι για να χρησιμοποιηθούν και ως ανθρώπινη ασπίδα, να εμποδίσουν Ισραηλινούς στρατιώτες να μπουν στο νοσοκομείο, αλλά και ως μάρτυρες αν συμβεί αυτό. Επίσης, γιατί υπάρχει μια διαφορετική συμπεριφορά προς τους Ευρωπαίους και Βορειοαμερικανούς από τους Ισραηλινούς στρατιώτες και όταν βρίσκονται στ' ασθενοφόρα δεν τα χτυπάνε.

Χαρακτηριστική η σκηνή που μας περιγράφηκε: Μέσα σε ασθενοφόρο να γυρίζουν την πόλη, για να μοιράζουν τρόφιμα, στα Κέντρα Υγείας να μοιράζουν ό,τι υλικό χρειάζονταν. Τους σταματάνε οι στρατιώτες, αυτοί, με υψωμένα διαβατήρια, δείχνουν και λένε την υπηκοότητά τους, δεν πυροβολεί κανένας το ασθενοφόρο παρά τον εξονυχιστικό έλεγχο. «Αρκεί να σας πω, μας λέει ο Γ. Αλμπάνης, ότι τα ασθενοφόρα που έρχονται στο νοσοκομείο είναι τρυπημένα από σφαίρες. Μέχρι και παιδιά χτυπάνε. Τώρα που σας μιλάω ακούγονται πυροβολισμοί και λίγο πριν μάθαμε ότι έριξαν μέχρι και σ' ένα κοριτσάκι 10 χρονών, ευτυχώς δεν τραυματίστηκε».

«Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην πόλη, ότι δεν κυκλοφορεί ψυχή από τις 4 το απόγευμα μέχρι το πρωί. Αρκεί να σας πω - μας λέει ο Γ. Αλμπάνης - ότι σήμερα επιτράπηκε η κυκλοφορία αυτή την ώρα και αποκτά μεγάλη σημασία η "προσφορά" τροφίμων από την προνοιακή παλαιστινιακή υποδομή και όσους ακτιβιστές, γυναίκες και άντρες, Βορειοαμερικανούς και Ευρωπαίους, βοήθησαν. Οι 2 σακούλες αλεύρι, ρύζι και ζάχαρη είναι σημαντικά για την επιβίωση των αποκλεισμένων».

«Η πόλη είναι "πληγωμένη" παντού, καταστροφή της παλαιστινιακής υποδομής, σπασμένα τα πάντα, Κέντρα Υγείας, υπηρεσίες Υγείας, αυτοκίνητα. Οι άνθρωποι με αντιφατικά και ανάμεικτα συναισθήματα: Φοβισμένοι, ταραγμένοι, όμως με υψηλό φρόνημα. Μιλήσαμε μαζί τους, όλοι μας λένε για τον Αραφάτ. Μιλάνε οργισμένα, παρά τον πόνο τους και την καταστροφή γύρω τους».

Τέλος, μας είπε για τη μεγάλη ταλαιπωρία Ελλήνων ευρωβουλευτών, Ιταλών ακτιβιστών, βουλευτών στην πορεία που έγινε χτες το πρωί. Τους σταματάνε τανκ, τους ψάχνουν, δεν τους αφήνουν να πάνε προς το αρχηγείο του Αραφάτ. Κλείνοντας το τηλέφωνο, μας τόνισε την ενότητα του κόσμου που φαίνεται στις συζητήσεις μαζί τους, το υψηλό φρόνημα και τον... Αραφάτ που δε λείπει από τα χείλη κανενός Παλαιστίνιου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ζήτω η τιμημένη Ιντιφάντα

«Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών», διαδήλωσαν χτες βράδυ χιλιάδες Θεσσαλονικείς και απαίτησαν να παρέμβει η διεθνής κοινότητα για να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό. Χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι, φοιτητές ένωσαν χτες βράδυ τη φωνή τους και κάτω από το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, της ΦΕΑΠΘ, της Παλαιστινιακής Παροικίας και της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών, πορεύτηκαν μαζί το δρόμο της αντίστασης.

Ο λαός της Θεσσαλονίκης, μαχητής, βροντοφώναξε «ζήτω η τιμημένη Ιντιφάντα». Στη συγκέντρωση, που έγινε στο άγαλμα του Βενιζέλου, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης, Σαλίμ Μουσάλαμ, περιέγραψε τις δραματικές ώρες που περνά αυτές τις μέρες ο λαός του. Ο παλαιστινιακός λαός, που σφαγιάζεται ανελέητα μπροστά στα μάτια ολόκληρης της ανθρωπότητας, με τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

«Είμαστε εδώ γιατί το δικό τους δράμα είναι το δράμα όλων των λαών που ματώνουν από την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων», είπε ο Θ. Κυριακίδης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Η μεγάλη διαδήλωση ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης. Πρώτος σταθμός το γαλλικό προξενείο, όπου θυροκολλήθηκε το ψήφισμα με το οποίο απαιτείται άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την απελευθέρωση του Αραφάτ, απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής και άμεση επιστροφή όλων των προσφύγων στα πάτρια εδάφη.

«Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη». «Μπους, Σαρόν φονιάδες των λαών».

Μπροστά στο αμερικανικό προξενείο, όλοι οι διαδηλωτές με μια φωνή κατήγγειλαν: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Φονιάδες των παιδιών Αμερικάνοι». Εκεί μπροστά έκαψαν την αμερικανική σημαία και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο των Παλαιστινίων. Λίγα μέτρα πιο κει, στην είσοδο του προξενείου, στήθηκε μια αναπαράσταση του αποτρόπαιου εγκλήματος. Στο εκτελεστικό απόσπασμα 5 νέοι, αμούστακα παιδιά. Τους έκλεισαν τα μάτια και τους εκτέλεσαν. Οπως τουφεκίζεται κάθε μέρα η ελπίδα του παλαιστινιακού λαού.

Επόμενος σταθμός το ρωσικό προξενείο και τελευταίος το γερμανικό.

Στο χώρο της συγκέντρωσης, νωρίτερα, αντιπροσωπείες φορέων μετέφεραν ψηφίσματα συμπαράστασης: Δημοτικό Συμβούλιο Πυλαίας, Δημοτικό Συμβούλιο Ευόσμου, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Β. Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», Ενωση Μεταπτυχιακών Φοιτητών ΑΠΘ και Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ, 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του 2ου Ενιαίου Λυκείου Συκεών, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Στο μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ, η βουλευτής του ΣΥΝ Α. Ξηροτύρη, δεκάδες άλλοι φορείς, μεταξύ των οποίων η ΕΔΟΘ, οι πέντε ΕΛΜΕ, η Παροικία Ιρακινών Θεσσαλονίκης, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμαριάς, κλπ. Ο υποψήφιος νομάρχης της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΝΑΣΥ), Γ. Ρόκκος, ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού «ΘεσσαλοΝίκη Τώρα», Αγ. Σαχίνης, και πολλοί ακόμη αιρετοί της ΤΑ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Ιδιαίτερα δυναμικό, σε όγκο και παλμό, συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας, στο Βόλο, που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης και η «Πρωτοβουλία - Γένοβα 2001». Στο κάλεσμα συμμετοχής που απηύθυναν οι διοργανωτές ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι και πλήθος φορέων του νομού.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χ. Ρούσσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, ενώ χαιρέτισαν ο Χέιρ Μονίρ, εκπρόσωπος της «Παλαιστινιακής Παροικίας», οι δήμαρχοι Βόλου Κ. Μήτρου και Ν. Ιωνίας Π. Μαβίδης, ο Γ. Μαραβελάκης, εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλία - Γένοβα 2001» και ο Αντ. Τσικούδης, εκπρόσωπος της κίνησης «Πολίτες του κόσμου».

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, αντιπροσωπείες του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της ΑΚΟΑ, εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών του νομού, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, της ΠΕΑΕΑ κ.ά.

Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους του Βόλου.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ και στην Καρδίτσα, απ' όπου στάλθηκε ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης της ισραηλινής επέμβασης.

Στη συγκέντρωση, που έγινε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας Γ. Χαντζοπλάκης, ο αντινομάρχης Β. Ευαγγελακόπουλος, η Ντίνα Μπαντή, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σ. Στουρνάρας, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης.

Παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, εκπρόσωποι του Δήμου Καρδίτσας, δήμαρχοι καποδιστριακών δήμων, εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του Εργατικού Κέντρου, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας των Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων, της ΕΛΜΕ κ.ά. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Καρδίτσας.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
Να αναληφθούν πρωτοβουλίες

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 8 του Απρίλη σε αίθουσά του - Αποκαύκου 16 - για να δημιουργηθεί μια πλατιά κίνηση και Επιτροπή Ειρήνης, «που με τη βοήθεια όλων θα αναπτύξει παραπέρα πρωτοβουλίες» αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Κοινή ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσαν και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Επιτροπή Ειρήνης Ναυπάκτου, καταγγέλλοντας τη στυγνή δολοφονία άμαχου πληθυσμού και καλώντας το λαό της περιοχής να καταδικάσει την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Μαζικά συλλαλητήρια σε Κέρκυρα και Πρέβεζα

Αψηφώντας τη βροχή διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό οι κάτοικοι της Κέρκυρας, πραγματοποιώντας ένα μαζικό συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης αργά χτες το βράδυ. Το συλλαλητήριο κατέληξε στην Ιόνιο Ακαδημία, όπου αναμενόταν εκδήλωση - συζήτηση, με κύριους ομιλητές τον Ισμάτ Σάμπρι, πρόξενο της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα και τον Χάρη Παπαμάργαρη, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ.

Μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό έγινε αργά χτες το βράδυ έξω από την αίθουσα «Θεοφάνειο» στην Πρέβεζα. Κεντρική ομιλία έγινε από την Ελένη Καράμπαλη, μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής Πρέβεζας και διαβάστηκε ψήφισμα αλληλεγγύης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πρέβεζας από τον πρόεδρό του Ευάγγελο Μπενετάτο. Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Πρέβεζας, ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας και ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας.

Περικύκλωση της ισραηλινής πρεσβείας

Πρωτοβουλία του Δήμου Ν. Ιωνίας

Μετά από πρωτοβουλία - πρόταση της δημοτικής παράταξης ΔΗΠΙ και άλλων μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων του Δήμου Ν. Ιωνίας, ο Δήμος, ανταποκρινόμενος στο αίτημά τους, θα διαθέσει τρία λεωφορεία τη Δευτέρα 8/4 για τη μετάβαση των δημοτών στη συμβολική περικύκλωση της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα. Τα πούλμαν θα αναχωρήσουν στις 6 μ.μ. από το Δημαρχείο της Ν. Ιωνίας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Διήμερο πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων αλληλεγγύης στην πάλη του παλαιστινιακού λαού διοργανώνει η Οργάνωση Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Απρίλη στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων.

  • ΤΡΙΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΗ: Συναυλία στη Φοιτητική Λέσχη, στη 1 το μεσημέρι, με τον Μ. Πασχαλίδη.
  • ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΠΡΙΛΗ: Συζήτηση - εκδήλωση, στη 1 το μεσημέρι, σε αίθουσα της Φιλοσοφικής Σχολής. Θα μιλήσουν ο Κ. Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Παλαιστίνιος φοιτητής, μέλος της Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Μαχητική πορεία

Μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Ζακύνθου πραγματοποίησαν χτες το βράδυ, πολλοί κάτοικοι του νησιού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αντιπολεμικής Επιτροπής των μαζικών φορέων και καταδίκασαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δολοφονική επέμβαση του Ισραήλ εναντίον της Παλαιστίνης.

Από τα συνθήματα των διαδηλωτών δεν εξαιρέθηκε η στάση των ΗΠΑ, της ΕΕ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης που παρακολουθούν απλώς την εξόντωση των παλαιστινίων προσπαθώντας με τις τοποθετήσεις τους, να συμψηφίσουν θύτη και θύμα. Από τις ομιλίες που προηγήθηκαν στο Εργατικό Κέντρο καταγγέλθηκε ιδιαίτερα η τακτική των χωρών - μελών της ΕΕ που με την τακτική τους έδωσαν δικαίωμα στον Αριέλ Σαρόν να κατεβάσει και το τελευταίο φύλλο συκής των Ευρωπαίων.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Από μαθητές που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία της Αντιπολεμικής Συσπείρωσης Μαθητών

Με μαχητική συγκέντρωση, πορεία και συναυλία, που πραγματοποίησαν χτες το πρωί, οι μαθητές της Κατερίνης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και απαίτησαν να σταματήσει η ανελέητη επίθεση του ισραηλινού στρατού και να τεθούν σε εφαρμογή τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Παράλληλα, οι μαθητές, καθημερινά, συγκεντρώνουν υλική βοήθεια (ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα, γραφική ύλη, κλπ.) για τους Παλαιστίνιους, την οποία θα παραδώσουν σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο του 1ου μαθητικού φεστιβάλ, στις 19 Απρίλη.

Η χθεσινή διαδήλωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συντονιστικού της Αντιπολεμικής Συσπείρωσης Μαθητών Κατερίνης. Ξεκίνησε με συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στο πάρκο της πόλης. Ακολούθησε πορεία, που πέρασε από τα σχολεία και κατέληξε στην πλατεία της Κατερίνης, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία με ελληνικό ροκ και έντεχνο τραγούδι. Συμμετείχαν μαθητές από τα 1ο, 3ο, 4ο Ενιαία Λύκεια και το 4ο Γυμνάσιο.

Με την έναρξη της κινητοποίησής τους, οι μαθητές κατευθύνθηκαν με πορεία στο 1ο Ενιαίο Λύκειο, όπου μαζικά κατήγγειλαν τη διευθύντρια του σχολείου, διότι απείλησε τους μαθητές πως όσοι συμμετέχουν στην κινητοποίηση δε θα πάνε τριήμερη εκδρομή.

Στη συνέχεια, οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Με συνθήματα, όπως «Μπους, Σαρόν φονιάδες των λαών», «Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί, είναι η Νέα Τάξη και οι Αμερικανοί», καταδίκασαν την πολιτική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και κάλεσαν τους πολίτες, τους γονείς και τους καθηγητές τους, να ενταχθούν στο κίνημα αντίστασης και πάλης, ιδιαίτερα τώρα που «οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ