ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Νέο γύρο συναντήσεων αποφάσισαν Ζίνι - Αραφάτ

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με συνοδεία ισχυρής στρατιωτικής δύναμης έφτασε, χτες το μεσημέρι, στο ημικατεστραμμένο προεδρικό μέγαρο ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Αντονι Ζίνι, ο οποίος εξασφάλισε τη σχετική «άδεια» από τον Αριέλ Σαρόν μετά από μια πρώτη άρνηση και το διάγγελμα Μπους. Μάλιστα, ο Γιάσερ Αραφάτ φέρεται να συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες της συνομιλίας.

Ο Αντονι Ζίνι συναντήθηκε επί 90 λεπτά με τον εγκλωβισμένο, εδώ και μία βδομάδα σε δύο δωμάτια, Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με το στενό συνεργάτη του Παλαιστινίου ηγέτη, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, του οποίου τις δηλώσεις μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «WAFTA», ο Γιάσερ Αραφάτ αποδέχτηκε «άνευ όρων» τις προτάσεις Μπους, δηλαδή «την άμεση αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τις παλαιστινιακές πόλεις, τον τερματισμό του εποικισμού, την εφαρμογή των σχεδίων Τένετ και Μίτσελ στο σύνολό τους».

Θετική, ούτως ή άλλως, ήταν και η πρώτη αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς στο διάγγελμα Μπους, διά στόματος του προέδρου του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, Αχμέντ Κορέι. Εντούτοις, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ έσπευσε να χαρακτηρίσει «άδικες και αδικαιολόγητες» τις κατηγορίες Μπους κατά του Παλαιστινίου ηγέτη ότι «πρόδωσε τις ελπίδες του λαού του και δεν κατέστειλε τη δράση των τρομοκρατών». Ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ φέρεται, σύμφωνα με το WAFTA, να δήλωσε ότι «δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμαστε όταν αντιμετωπίζουμε μια απίστευτη στρατιωτική επίθεση κατά του λαού μας, των πόλεών μας, των προσφυγικών στρατοπέδων μας. Εχουμε δικαίωμα να αμυνθούμε».

Σύμφωνα τόσο με τον Αμπού Ρουντέινα όσο και με τον Σάεμπ Ερακάτ, οι Ζίνι και Αραφάτ συμφώνησαν να αρχίσει ένας νέος γύρος αλλεπάλληλων διευρυμένων συναντήσεων ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Ερακάτ τέθηκε επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, από τον Γιάσερ Αραφάτ, ενώ συμμετέχουν, επίσης, ο επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας, Μοχάμαντ Ντάχλαν, και ο υπεύθυνος των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμίν αλ Χίντι. Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία επρόκειτο να έχει νέα συνάντηση με τον Αντονι Ζίνι, αργά χτες το βράδυ, στο Τελ Αβίβ. Ο Σάεμπ Ερακάτ δήλωνε ότι η συνάντηση εμποδιζόταν από τον ισραηλινό στρατό που απαγόρευε στους Παλαιστινίους αξιωματούχους να μετακινηθούν, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση διέψευδε την πληροφορία.

Ισραηλινή «κώφωση»

Ισραηλινοί διαδηλωτές, που όλο και πιο πολύ μοιάζουν με αυτούς της ιντιφάντα

Associated Press

Ισραηλινοί διαδηλωτές, που όλο και πιο πολύ μοιάζουν με αυτούς της ιντιφάντα
Αν και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, έσπευσε να χαιρετίσει τη νέα αμερικανική πρωτοβουλία και να δηλώσει ότι το «Ισραήλ είναι έτοιμο για εκεχειρία διότι είναι προς το συμφέρον του», άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έδειχναν απαραίτητα ενθουσιασμό. Ο Αριέλ Σαρόν επανέλαβε ότι «οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι δικαιολογημένες γιατί δεν έχουν κανένα νόημα οι διαπραγματεύσεις πριν τερματιστεί εντελώς η τρομοκρατία. Σε περίπτωση, που οι συνομιλίες αρχίσουν πριν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η τρομοκρατία θα συνεχιστεί».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, δήλωνε λακωνικά ότι «ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει αυτό που έχει αρχίσει». Προσπαθώντας να ισοσκελίσει τις αντιφάσεις, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αριέλ Σαρόν, Ντάνι Αγιαλόν, δήλωνε ότι «το Ισραήλ θέλει να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη», αποφεύγοντας, όμως, επιμελώς να αναφερθεί σε κάτι πιο συγκεκριμένο.

Η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στην τακτική της και κωφεύει σε άλλη μια ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που κοινοποιήθηκε νωρίς χτες το πρωί, η οποία εγκρίνει την αποστολή Πάουελ στο πλαίσιο των ήδη υπαρχόντων αποφάσεων του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό και ζητά την ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη «χωρίς καθυστέρηση». Την ίδια στιγμή, συνεδρίαζε εκτάκτως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με την επικεφαλής Μέρι Ρόμπινσον να ζητά την έγκριση άμεσης αποστολής διεθνών παρατηρητών στα παλαιστινιακά εδάφη. Πάντως, η ισραηλινή κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η «Τζερούσαλεμ Ποστ», εγκρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ποσοστό 72% ως αποτελεσματικό μέτρο «κατά της τρομοκρατίας».

Associated Press

Επελαύνει, με αμείωτη ένταση, ο ισραηλινός στρατός

«Πίστωση χρόνου» θεωρεί η ισραηλινή ηγεσία ότι έχει μετά το διάγγελμα Μπους για να «ολοκληρώσει το έργο της»

ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΤΖΕΝΙΝ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Με αμείωτη σφοδρότητα μαίνονταν χτες για δεύτερο εικοσιτετράωρο οι μάχες στη Νάμπλους και στην Τζενίν, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες δυνάμεις του, προσπαθώντας να ανακαταλάβει πλήρως τις πόλεις και τα πέριξ προσφυγικά στρατόπεδα. Στο έργο της επέκτασης του «Προστατευτικού Τείχους» συμμετέχουν δεκάδες τεθωρακισμένα, ειδικές δυνάμεις και ελικόπτερα, που σαρώνουν όλη την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η μοναδική παλαιστινιακή πόλη της Δυτικής Οχθης, που δεν έχει καταληφθεί, είναι η Ιεριχώ.

Η ακριβής εικόνα της κατάστασης στις δύο πόλεις, όπως και στη Χεβρώνα, είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού ο ισραηλινός στρατός φρόντισε, προετοιμάζοντας τις επιχειρήσεις του, να απομακρύνει όλους τους δημοσιογράφους και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η ισχυρότερη αντίσταση φαίνεται ότι εστιάζεται στην παλαιά πόλη της Νάμπλους και στα γειτονικά προσφυγικά στρατόπεδα Μπαλάτα και Ασκάρ, όπως και στο μεγάλο προσφυγικό στρατόπεδο της Τζενίν. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Νάμπλους και άλλοι 6 στην Τζενίν, ένας 17χρονος στον προσφυγικό καταυλισμό Ασκάρ και μία 14χρονη, μέσα στο σπίτι της, στην πόλη Τούμπας, όπου πραγματοποιήθηκε, χτες το πρωί, η ισραηλινή εισβολή.

Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Νάμπλους, σε τηλεφωνικές τους μαρτυρίες, υποστήριζαν ότι τα ελικόπτερα βάλλουν ακατάπαυστα πάνω στα σπίτια, ενώ όλη η πόλη έχει καλυφθεί από πυκνό καπνό. Ανάλογες είναι οι μαρτυρίες από τη Χεβρώνα, όπου φέρονται να τραυματίστηκαν τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι όταν επλήγησαν από ρουκέτα δύο αυτοκίνητα, και το προσφυγικό στρατόπεδο Τζενίν, όπου έγινε γνωστό ότι την Πέμπτη το βράδυ σκοτώθηκαν και 4 Ισραηλινοί στρατιώτες. Αργά χτες το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός διέρρευσε ότι έπληξε με ρουκέτες κρησφύγετα «τρομοκρατών» στην ευρύτερη περιοχή της Τζενίν και σκότωσε 6 μέλη του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», ανάμεσα στους οποίους και τον Κουέις Οντουάν, που θεωρούνταν εγκέφαλος της βομβιστικής επίθεσης την περασμένη Κυριακή στη Νετάνια, όπως και τον τοπικό ηγέτη των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσά», Νάσερ Αουάις.

Ο Ισραηλινός στρατηγός Γκιόρα Εϊλάντ, υπεύθυνος του Σχεδιασμού των Επιχειρήσεων, δήλωνε, χτες, ευθαρσώς ότι η εντύπωσή του ήταν πως «ο Πρόεδρος Μπους είναι απίθανο να εννοούσε να αποχωρήσει τώρα ο ισραηλινός στρατός από τα παλαιστινιακά εδάφη, γιατί τότε, μετά από μικρό χρονικό διάστημα, θα επαναληφθεί η τρομοκρατία». Ο Εϊλάντ, μάλιστα, προχωρώντας σε ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις, υποστήριζε ότι «2 μήνες θα είναι αρκετοί για να ολοκληρώσουμε το έργο μας».

Συνέχιση και ένταση των ισραηλινών επιχειρήσεων προέβλεπαν, όμως, τόσο οι αναλυτές όσο και ο ισραηλινός Τύπος. Ενδεικτικό είναι ότι, επικαλούμενοι διαρροές ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων, εκτιμούσαν πως το διάγγελμα Μπους, μην ορίζοντας πότε θα πρέπει να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός από τα παλαιστινιακά εδάφη, εκλήφθηκε ως «πίστωση χρόνου» για να συνεχιστεί η προώθηση του «Προστατευτικού Τείχους» μέχρι, τουλάχιστον, την άφιξη Πάουελ στην περιοχή. Και οι εξελίξεις, μάλλον, επιβεβαιώνουν αυτές τις εκτιμήσεις.

Μέσα στο πλαίσιο αυτών των εκτιμήσεων, διόλου περίεργο δεν είναι ότι ισραηλινή στρατιωτική πηγή ανακοίνωνε, χτες, ότι θα επαναλειτουργήσει το στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων Ξεϊότ, στην έρημο Νεγκέβ, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στην πρώτη Ιντιφάντα και έκλεισε το 1993, με την απελευθέρωση των τελευταίων Παλαιστινίων αιχμαλώτων μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Οσλο. Επισήμως, ο ισραηλινός στρατός μιλά για περίπου 1.200 Παλαιστινίους συλληφθέντες, όμως παλαιστινιακές πηγές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν, χτες, στην πόλη της Γάζας με κύριο σύνθημα τη συνέχιση της Ιντιφάντα.

ΙΡΑΝ
Το πετρέλαιο ως όπλο;

Να χρησιμοποιηθεί ένα εμπάργκο πετρελαίου ως μέσο πίεσης στο Ισραήλ και στη Δύση πρότεινε χτες το Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χτες, για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα, ένας ηγέτης χώρας της Μέσης Ανατολής κάλεσε για τη χρήση του σημαντικότερου πόρου των αραβικών χωρών - του πετρελαίου - ως όπλου για την απόκρουση της ισραηλινής επίθεσης στην Παλαιστίνη. Αυτή τη φορά ήταν ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Το πετρέλαιο ανήκει στους λαούς των χωρών που το παράγουν και μπορεί να γίνει ένα όπλο κατά της Δύσης και των χωρών εκείνων που υποστηρίζουν τη βάρβαρη κυβέρνηση του Ισραήλ», δήλωσε χτες ο Χαμενεΐ στην Τεχεράνη. Οι εξαγωγές, προσέθεσε, θα μπορούσαν να σταματήσουν «για μια συμβολική περίοδο ενός μήνα». Το Ιράν είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και ένα σημαντικό μέλος του ΟΠΕΚ.

Η δήλωση του Χαμενεΐ, μαζί με τις ειδήσεις της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην περιοχή, κατά αναλυτές οδήγησαν τα χρηματιστηριακά παράγωγα του αργού να σπάσουν το όριο των 27 δολαρίων το βαρέλι. Μιλώντας ανώνυμα, πάντως, πηγή του ΟΠΕΚ απέρριψε το ενδεχόμενο ενός εμπάργκο, με το επιχείρημα πως εάν υιοθετούνταν θα λειτουργούσε προς όφελος των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, που θεωρείται πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε αύξηση της δικής τους παραγωγής για να καλύψουν το κενό στις αγορές. Την Τρίτη που πέρασε, και το Ιράκ είχε καλέσει για εμπάργκο πετρελαίου, ωστόσο η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ απέρριψαν την πρόταση.

Και, επίσημα, ο ΟΠΕΚ, που παράγει 40% του αργού που διατίθεται παγκοσμίως, επέμεινε την Πέμπτη πως «δεν προτίθεται» να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως όπλο.

Η άποψη του Χαμενεΐ είναι ότι «αν αυτοί» (οι δυτικές χώρες) «δε λαμβάνουν πετρέλαιο, τα εργοστάσιά τους θα σταματήσουν», κάτι που «θα συνταράξει τον κόσμο». Η μόνη περίπτωση που είχε επιβληθεί εμπάργκο ήταν το 1973, όταν είχε σημειωθεί γενική οικονομική κρίση. Οι περισσότεροι αναλυτές των διεθνών αγορών θεωρούν πάντως απίθανο το να υπάρξει ένα νέο εμπάργκο.

Επιθέσεις Χεζμπολάχ, και επιδρομές ισραηλινών στο νότιο Λίβανο...

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Σκληρές συγκρούσεις μαίνονταν χτες ανάμεσα σε δυνάμεις της οργάνωσης Χεζμπολάχ και ισραηλινών δυνάμεων σε διαφιλονικούμενη (από Βηρυτό, Συρία, Ισραήλ) μεθοριακή περιοχή του νότιου Λιβάνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ η ίδια η Χεζμπολάχ, μαχητές της Οργάνωσης εκτόξευσαν ρουκέτες και πυρά πυροβόλων κατά έξι ισραηλινών φυλακίων στα Αγροκτήματα Τσεμπάα γύρω στις 16.40 τοπική ώρα, αναφέροντας πως η «αντιαεροπορική άμυνα της ισλαμικής αντίστασης έβαλε κατά των ισραηλινών αεροσκαφών που παραβίασαν το λιβανικό εναέριο χώρο».

Ακολούθησαν επιδρομές ισραηλινών τζετ που βομβάρδισαν με τέσσερις πυραύλους αέρος - εδάφους κατά πιθανών θέσεων ανταρτών. Η επιδρομή των ισραηλινών μαχητικών είχε ως αποτέλεσμα (σύμφωνα με αυτόπτες Λιβανέζους χωρικούς) τον τραυματισμό ενός ατόμου απ' τα περίχωρα του χωριού Τσεμπάα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση και αξιωματούχοι ασφαλείας του Λιβάνου ανακοίνωσαν πως χτες Λιβανέζοι στρατιώτες κατέσχεσαν «ένα σχεδόν έτοιμο» να εκραγεί πύραυλο «Κατιούσα» και πως συνέλαβαν έξι ένοπλους Παλαιστίνιους που κρύβονταν σε σπήλαιο του νότιου άκρου της κοιλάδας Μπεκάα. Σύμφωνα με το Λιβανέζο γενικό εισαγγελέα, Αντάν Αντούμ, στους έξι Παλαιστίνιους συλληφθέντες θα απαγγελθούν κατηγορίες κατοχής και μεταφοράς παράνομων όπλων και ενέργειες με σκοπό την υποβάθμιση της εθνικής ασφάλειας.

Οι χτεσινές συγκρούσεις στο νότιο Λίβανο προκάλεσαν νωρίτερα χτες τη μήνι του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που αφ' ενός κατηγόρησε τους αντάρτες της Χεζμπολάχ πως επιχειρούν επιμελώς να δημιουργήσουν αποσταθεροποίηση στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ και αφ' ετέρου κατηγόρησε την κυβέρνηση του Λιβάνου ως υπεύθυνη για «οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια» γίνεται από το έδαφός της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ