ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Οι εργαζόμενοι θα ανατρέψουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα
  • Στον απόηχο της πρόσφατης απεργίας οι κομμουνιστές βουλευτές σφυροκόπησαν και στη Βουλή τις κυβερνητικές προτάσεις
  • Προκλητικοί εμφανίστηκαν οι κυβερνητικοί κατεδαφιστές της Κοινωνικής Ασφάλισης

Στον απόηχο της πρόσφατης πετυχημένης απεργίας ενάντια στα αντιασφαλιστικά κυβερνητικά μέτρα και ενόψει των αγώνων που ακολουθούν, οι βουλευτές του ΚΚΕ σφυροκόπησαν χτες και στη Βουλή την επιχειρούμενη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης με σχετική Επερώτησή τους που συζητήθηκε χτες.

Τονίζοντας ότι θα στηρίξουν με κάθε μέσο τους αγώνες των εργαζομένων αποκάλυψαν την ουσία των κυβερνητικών μέτρων για την Κοινωνική Ασφάλιση που οδηγούν στην απαξίωσή της και κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις του «κοινωνικού διαλόγου».

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή της (εκτενή αποσπάσματα θα δημοσιευτούν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη») στη συζήτηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα: «Εμείς θεωρούμε ότι ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να απορριφθεί, δεν έχει καμία θέση. Είναι διάλογος κυριολεκτικά άνευ όρων των εργαζομένων. Η μόνη απάντηση που υπάρχει είναι η απάντηση του οξύτατου διαλόγου των αγώνων. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το δρόμο θα ακολουθήσει ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Και αυτό γιατί ο κοινωνικός διάλογος είναι εντελώς ολισθηρός για τους εργαζόμενους και θα έχει σαν συνέπεια να οδηγηθούν σε σοβαρές περιπέτειες, γιατί στο τέλος θα βρεθούν και συνένοχοι. Οσοι συμμετέχουν σε αυτόν τον κοινωνικό διάλογο και τον ασπάζονται, ανεξάρτητα από τη δικαιολογία που φέρνουν, έχουν κυριολεκτικά εγκληματικές ευθύνες».

Διαστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα των προτάσεών τους τόσο ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, όσο και ο υφυπουργός Ρ. Σπυρόπουλος στις τοποθετήσεις τους έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι αυτές οδηγούν σε αύξηση συντάξεων για αρκετούς εργαζόμενους και κατοχυρώνουν τα αιτήματα των εργαζομένων! Μάλιστα ο Ρ. Σπυρόπουλος, ενοχλημένος από τις προχτεσινές εξελίξεις στη ΓΣΕΕ όπου δεν πέρασε με πλειοψηφία το «ναι» στα αντιασφαλιστικά μέτρα με ένα απύθμενο θράσος που χαρακτηρίζει ενσυνείδητους Γκαιμπελίσκους έκανε λόγο για «τύπου 1989 συμμαχία στη ΓΣΕΕ».

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Θέλουν να επιβάλουν βάρβαρο σύστημα ασφάλισης

Μπροστά σε μία καλά οργανωμένη επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα βρίσκονται τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, ο οποίος εισηγήθηκε την Επερώτηση.

Η επίθεση αυτή, είπε, αφορά και την υγεία και τη σύνταξη και την πρόνοια και στόχος της είναι η δημιουργία ενός αντιλαϊκού και βάρβαρου συστήματος ασφάλισης που θα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. «Η φιλοσοφία, είπε, και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο θέμα της ασφάλισης είτε αναφέρεται στην υγεία είτε στη σύνταξη είναι η εξής: Εχεις λεφτά; Θα έχεις προϋποθέσεις να πάρεις κάποια σύνταξη, για να έχεις και ασφάλιση υγείας και πρόνοια. Δεν έχεις λεφτά; Είσαι καταδικασμένος ως συνταξιούχος να ζεις με συντάξεις πείνας, να έχεις τριτοκοσμική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόνοια ό,τι σου δώσουν τα φιλόπτωχα ταμεία».

Ο εισηγητής υπενθύμισε ότι η κατεδάφιση του Ασφαλιστικού άρχισε από το 1992 και την πλήρωσαν οι εργαζόμενοι που είναι και οι μόνοι που δε φταίνε, αφού τα ελλείμματα των ταμείων προέρχονται από την εκμετάλλευση των πόρων τους για τη βιομηχανική και τραπεζική ανάπτυξη της χώρας.

Σχολιάζοντας τα περί ενίσχυσης του Ασφαλιστικού με ποσοστό του ΑΕΠ που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τόνισε ότι αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να μη δεσμευτεί το κράτος ότι θα προσφέρει για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. «Οι πόροι, είπε, του ΙΚΑ έχουν μειωθεί και από την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, αφού ουσιαστικά έχετε καταργήσει το σταθερό ωράριο απασχόλησης, ενώ δίνετε απαλλαγή των εργοδοτών από το ασφάλιστρο για τις νέες προσλήψεις που θα κάνουν». Για τον ΟΓΑ είπε ότι έτσι όπως τα κατάφερε η κυβέρνηση ένας αγρότης θα πληρώνει επί 47 χρόνια ασφάλιστρα για να πάρει με σημερινές τιμές σύνταξη 76.000. Οσο δε για τα ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ που δεν είχαν ελλείμματα με την ενοποίηση, για να ξεχρεώσουν τα χρέη του ΤΣΑ πλήρωσαν και από πάνω και σήμερα έχουμε κατώτερες συντάξεις που είναι στο ΤΕΒΕ 109.000 για 15 χρόνια, 120.000 στο Ταμείο Εμπόρων και 93.000 στο Ταμείο Αυτοκινητιστών. «Ουσιαστικά, παρατήρησε ο Σπ. Στριφτάρης, πάμε προς τα κάτω για να καλύψουμε τα ελλείμματα που είχε το ΤΣΑ. Ετσι εννοείτε στο καινούριο Ασφαλιστικό που φέρνετε την ενοποίηση των ταμείων».

Καταλήγοντας ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε: «Για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία, η οποία έπαιρνε επί 40 χρόνια τα αποθεματικά και τα αξιοποιούσε. Ας πληρώσει λοιπόν τώρα η εργοδοσία για να έχουμε ένα κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα δημόσιο, μοναδικό και να μην μπορεί κανένας να παίζει και να τζογάρει τα χρήματα των εργαζομένων, ώστε να έχουν αυτοί κάποια σύνταξη».

Αρκετά πλήρωσαν οι εργαζόμενοι

«Σφυροκόπησαν» χτες, στη Βουλή, με τις τοποθετήσεις τους τις κυβερνητικές προτάσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση οι βουλευτές του ΚΚΕ. Οπως επισήμαναν, η κυβέρνηση με αφετηρία τους νόμους της ΝΔ, επιστρατεύοντας διλήμματα και αλχημείες, επιχειρεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και να εφαρμόσει μια πολιτική παράδοσης της Κοινωνικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα.

«Τα αντιασφαλιστικά μέτρα, που έβαλε ο κ. Γιαννίτσης στο "ψυγείο" την περασμένη άνοιξη, επανέρχονται σήμερα με... περιτύλιγμα του κ. Ρέππα», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δημήτρης Τσιόγκας, σημειώνοντας ότι πρόκειται «για συνέχεια των μέτρων και των αντιασφαλιστικών νόμων της Νέας Δημοκρατίας της περιόδου 1990-1993». Παράλληλα, επισήμανε ότι σήμερα «η Νέα Δημοκρατία πιέζει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στη νομοθέτηση ασφαλιστικών μέτρων για να μην αναλάβει η ίδια όλο το βάρος. Ο,τι λέει η Νέα Δημοκρατία σήμερα το λέει γιατί είναι αντιπολίτευση. Οταν ήταν κυβέρνηση έκανε τα ίδια. Το ΠΑΣΟΚ τότε που ήταν αντιπολίτευση έλεγε στους εργαζόμενους ψηφίστε μας για να καταργήσουμε τους νόμους της Νέας Δημοκρατίας. Οχι μόνο δεν τους κατήργησε αλλά τους έκανε εφαλτήριο για να φέρει σήμερα ακόμα χειρότερα μέτρα».

Στο θέμα της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού εστίασε την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Οπως ανέφερε, παρά τις διογκούμενες υποχρεώσεις του ΙΚΑ «η κυβέρνηση μείωσε την επιχορήγηση προς το ΙΚΑ από τον προϋπολογισμό του 2002 κατά 30%». Τόνισε επίσης ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για οποιοδήποτε μοντέλο χρηματοδότησης αν δεν ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τι θα κάνει με τα 20 τρισεκατομμύρια δραχμές που έχουν καταληστεύσει από τα Ταμεία συνολικά και τι θα κάνει με τα τρία τρισεκατομμύρια από το 1993 μέχρι το 2002». Παράλληλα, ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «πρώτα και κύρια να ξεμπερδέψει με την τριμερή χρηματοδότηση». Κατέληξε λέγοντας ότι «το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο και έχει να πει ότι να ισχύσει η τριμερής χρηματοδότηση. Σε βάθος χρόνου όμως να απαλλαγεί ο εργαζόμενος από τις ασφαλιστικές εισφορές. Αρκετά πλήρωσε αυτά τα χρόνια. Αρκετά τον καταλήστευσαν οι εργοδότες».

Στις κυβερνητικές... αλχημείες όσον αφορά στο ύψος των συντάξεων στο δημόσιο και στο χρόνο εξόδου αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «με την 37ετία της συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας που λέει η κυβέρνηση χάνεται η 35ετία. Παραμερίζεται το ώριμο αίτημα για 35ετία, που θέτει το συνδικαλιστικό κίνημα. Ετσι με τα μέτρα αυτά για το Ασφαλιστικό οι εργαζόμενοι θα αναζητήσουν ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα». Επίσης σημείωσε πως η κυβέρνηση «λέει ότι για να ανέβει κάπως η σύνταξη στον δημόσιο τομέα ενώ σήμερα υπολογίζεται στο βασικό μισθό και στο χρονοεπίδομα θα προστεθούν 60 χιλιάδες δραχμές στον υπολογισμό της. Φυσικά το 70% και η 5ετία θα υπολογίζονται. Θα πληρώνει όμως ο εργαζόμενος 12 χιλιάδες δραχμές μηνιαίως από την 1-1-2003 για να τα πάρει όταν θα βγει στη σύνταξη. Δεν κάνει δεκτό το αίτημα των εργαζομένων να συνυπολογίζονται τα επιδόματα στο σύνολο της υπολογισθείσας σύνταξης».

Ανυπόστατες χαρακτήρισε τις κυβερνητικές προτάσεις ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, λέγοντας προς τον υπουργό Εργασίας: «Επιχειρηματολογείτε ισχυριζόμενοι ότι οι πολιτικές σας προτάσεις έχουν μοναδικό σκοπό την εξυγίανση του ασφαλιστικού μας συστήματος, ενώ στην πραγματικότητα τα όσα αυτές οι προτάσεις εμπεριέχουν δεν επαληθεύουν τον... εξυγιαντικό τους σκοπό». Σημείωσε δε ότι «επισείετε την απειλή της χρεοκοπίας των ασφαλιστικών ταμείων, μια χρεοκοπία που ξέρουμε ότι προκάλεσε η αφαίμαξη των πόρων των Ταμείων από τη ληστρική κυβερνητική αδηφαγία».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στα μέτρα του Συμφώνου Σταθερότητας το Ασφαλιστικό

Σε προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης, με την πρόταση που έχει καταθέσει για το ασφαλιστικό σύστημα, επιδόθηκε χτες ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, επιχειρώντας να ωραιοποιήσει αυτά που προετοιμάζει. Κατηγορηματική όμως ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ, που σημείωσε ότι η συρρίκνωση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται πίσω από τα όποια ψευτοδιλήμματα τίθενται.

Σε μια επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε τις κυβερνητικές προτάσεις... ανατροπή της πολιτικής Μητσοτάκη του 1990-1993, σημειώνοντας ότι οδηγούν το ασφαλιστικό σύστημα στη βιωσιμότητα, χωρίς να «θίγονται θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα». Υποστήριξε ότι «αίρουμε ανισότητες», με στόχο να εγκαθιδρυθούν «ενιαίοι κανόνες και προϋποθέσεις για το σύνολο των μισθωτών». Παράλληλα χαρακτήρισε τις κυβερνητικές προτάσεις «τον άριστο συγκερασμό σε ένα ευρύτερο πεδίο, ανάμεσα στις δυνατότητες της οικονομίας ενόψει των υποχρεώσεών μας όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και απέναντι στις ανάγκες της Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας μας». Τέλος, αναφορικά με τη χρηματοδότηση του συστήματος, ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι «ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης χωρίς να επιβαρύνει την ελληνική οικονομία ώστε να μας θέτει εκτός της πορείας προσέγγισης των στόχων που έχουμε θέσει».

Για το Ασφαλιστικό πρέπει να δοθούν «δίκαιες λύσεις» που να πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που οδηγεί τα πράγματα η κυβέρνηση, «προς καλυτέρευση των συνθηκών ζωής και διαβίωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων» τόνισε, απαντώντας στην τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ.

Ο Ορέστης Κολοζώφ, αναφερόμενος στην πρόσφατη σύνοδο της Βαρκελώνης, σημείωσε ότι «έκαναν έλεγχο της πορείας μεταρρύθμισης των συνταξιοδοτικών συστημάτων και έθεσαν ορισμένα χρονοδιαγράμματα». «Να, γιατί η κυβέρνηση» επισήμανε «όχι μόνο βιάζεται να περάσει το αντιλαϊκό της σχέδιο για το Ασφαλιστικό, γιατί πρέπει να δώσει λογαριασμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση γι' αυτά τα ζητήματα, γιατί έχει μείνει πίσω σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Πρόσθεσε μάλιστα πως «κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ έχουν αυξήσει τις πιέσεις τους στα συνδικαλιστικά στελέχη, ώστε να μην αντιταχθούν σε αυτή τη λογική γιατί θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας στο Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Αναφερόμενος στους στόχους του κυβερνητικού σχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι «ο τελικός στόχος είναι η ανατροπή της σημερινής βάσης του ασφαλιστικού συστήματος και η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψει μια μελλοντική κυβέρνηση να κάνει ένα ακόμη πιο ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της ασυδοσίας του κεφαλαίου. Τα όρια σταδιακά και με τρόπους ταχυδακτυλουργικούς, για να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους, πάνε προς τα 67 χρόνια, με προοπτική να αφήσουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παραπέρα». Ειδικά για το θέμα των γυναικών, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε πως «πρόκειται για τη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις γυναίκες από το 60ό έτος και να πάνε 65. Και έρχεται η προπαγάνδα γύρω από τις γυναίκες και μου κάνει εντύπωση πώς άνθρωποι στο Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζουν ότι έτσι διασφαλίζεται η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δηλαδή αυτή είναι η ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών;».

Παράλληλα σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς εκβιασμούς περί επιβίωσης των ταμείων, τόνισε πως «μας βάζετε, όχι εμάς μόνο, αλλά και τους εργαζόμενους μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα, στη βιωσιμότητα», όμως επισήμανε «εσείς πάτε προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης», «δεν είναι ότι αναζητείτε πόρους. Βρέστε τους πόρους από όπου θέλετε. Για ποιο σκοπό όμως; Για να καλυτερέψει το ασφαλιστικό σύστημα ή για να χειροτερέψει;».

Σε έντονους αντιπολιτευτικούς τόνους ήταν χτες η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος κατηγόρησε τον Δημήτρη Ρέππα ότι μιλά σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος και όχι ως υπουργός Εργασίας, «αφού με την προπαγάνδα προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο». «Η στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει η ίδια», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γεώργιος Αμπατζόγλου, μιλώντας για «συρρίκνωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος της ιδιωτικής. Απλώς έχει αλλάξει η επικοινωνιακή πολιτική της».

Προκαλεί ο υφυπουργός

Προκλητικός ήταν στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, ο οποίος ενοχλημένος που προχτές δεν εξασφαλίστηκε το «ναι» της ΓΣΕΕ στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης έκανε λόγο για «αναβίωση του 1989». Αναφερόμενος στην κοινή πρόταση των παρατάξεων ΔΑΣ, ΔΑΚΕ και ΑΠ για απεργία της ΓΣΕΕ στις 18 Απρίλη έκανε λόγο για «τύπου 1989 συμμαχία στη ΓΣΕΕ», για προσπάθεια καλλιέργειας «σύγχυσης και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων» και για συμμαχία με αυτούς που θέλουν να ανατρέψουν τις ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων. Ο υφυπουργός, φτάνοντας στο έσχατο όριο τη διαστροφή της πραγματικότητας είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και ισχυρίστηκε ότι όσοι απορρίπτουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης «απορρίπτουν την αύξηση των συντάξεων» σε αρκετούς εργαζόμενους. Προκλητικά δε ισχυρίστηκε ότι οι «κομμουνιστές εργαζόμενοι στη βάση κρίνουν θετικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση»!

Απάντηση στα όσα είπε πήρε από τους βουλευτές του ΚΚΕ που δευτερολόγησαν. Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι δεν μπορεί να δίνει μαθήματα στο ΚΚΕ ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που έχει ξεπουλήσει τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο κατ' απαίτηση του οποίου φέρνει και τα συγκεκριμένα αντιασφαλιστικά μέτρα. Η κυβέρνηση που ιδιωτικοποιεί τα πάντα, αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις και μειώνει τις συντάξεις δεν μπορεί να δίνει μαθήματα φιλεργατικότητας, τόνισε και υπενθύμισε την επί της ουσίας ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, όπως για παράδειγμα εκφράστηκε στην ψήφιση της νεοφιλελεύθερης Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Τον υφυπουργό τον πείραξε που η ΓΣΕΕ προχτές δεν είπε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι θετικά, τόνισε από την πλευρά του ο Σπ. Στριφτάρης, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα δουλέψει με όλες του τις δυνάμεις, για να μαζικοποιηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε καυστικά ότι όσο οι άλλες παρατάξεις συμφωνούσαν στη ΓΣΕΕ με το διάλογο όλα ήταν καλά για την κυβέρνηση, αλλά τώρα που είδαν ότι θα τους φτύσουν και οι ίδιοι οι οπαδοί τους και άλλαξαν στάση είναι «ετερόκλητη συμφωνία».

Παρουσίαση βιβλίου

To βιβλίο του Γιώργου Μαυρίκου «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα 1918 - 1948. Δυο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση», παρουσιάζουν την Τετάρτη, 10 του Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, στο «Μοτέλ Αστηρ», η Νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Σούλα Βλισίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Λευκή Κιοσέ Παυλίδου, επιστημονική συνεργάτης στο μάθημα εργατικού δικαίου της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ - δικηγόρος. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα παρέμβει ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Από τη «Σύγχρονη Εποχή» θα παρέμβει ο Αλέκος Χατζηκώστας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ