Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στα μέτρα του Συμφώνου Σταθερότητας το Ασφαλιστικό

Σε προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης, με την πρόταση που έχει καταθέσει για το ασφαλιστικό σύστημα, επιδόθηκε χτες ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, επιχειρώντας να ωραιοποιήσει αυτά που προετοιμάζει. Κατηγορηματική όμως ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ, που σημείωσε ότι η συρρίκνωση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται πίσω από τα όποια ψευτοδιλήμματα τίθενται.

Σε μια επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε τις κυβερνητικές προτάσεις... ανατροπή της πολιτικής Μητσοτάκη του 1990-1993, σημειώνοντας ότι οδηγούν το ασφαλιστικό σύστημα στη βιωσιμότητα, χωρίς να «θίγονται θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα». Υποστήριξε ότι «αίρουμε ανισότητες», με στόχο να εγκαθιδρυθούν «ενιαίοι κανόνες και προϋποθέσεις για το σύνολο των μισθωτών». Παράλληλα χαρακτήρισε τις κυβερνητικές προτάσεις «τον άριστο συγκερασμό σε ένα ευρύτερο πεδίο, ανάμεσα στις δυνατότητες της οικονομίας ενόψει των υποχρεώσεών μας όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και απέναντι στις ανάγκες της Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας μας». Τέλος, αναφορικά με τη χρηματοδότηση του συστήματος, ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι «ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης χωρίς να επιβαρύνει την ελληνική οικονομία ώστε να μας θέτει εκτός της πορείας προσέγγισης των στόχων που έχουμε θέσει».

Για το Ασφαλιστικό πρέπει να δοθούν «δίκαιες λύσεις» που να πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που οδηγεί τα πράγματα η κυβέρνηση, «προς καλυτέρευση των συνθηκών ζωής και διαβίωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων» τόνισε, απαντώντας στην τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ.

Ο Ορέστης Κολοζώφ, αναφερόμενος στην πρόσφατη σύνοδο της Βαρκελώνης, σημείωσε ότι «έκαναν έλεγχο της πορείας μεταρρύθμισης των συνταξιοδοτικών συστημάτων και έθεσαν ορισμένα χρονοδιαγράμματα». «Να, γιατί η κυβέρνηση» επισήμανε «όχι μόνο βιάζεται να περάσει το αντιλαϊκό της σχέδιο για το Ασφαλιστικό, γιατί πρέπει να δώσει λογαριασμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση γι' αυτά τα ζητήματα, γιατί έχει μείνει πίσω σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Πρόσθεσε μάλιστα πως «κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ έχουν αυξήσει τις πιέσεις τους στα συνδικαλιστικά στελέχη, ώστε να μην αντιταχθούν σε αυτή τη λογική γιατί θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας στο Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Αναφερόμενος στους στόχους του κυβερνητικού σχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι «ο τελικός στόχος είναι η ανατροπή της σημερινής βάσης του ασφαλιστικού συστήματος και η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψει μια μελλοντική κυβέρνηση να κάνει ένα ακόμη πιο ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της ασυδοσίας του κεφαλαίου. Τα όρια σταδιακά και με τρόπους ταχυδακτυλουργικούς, για να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους, πάνε προς τα 67 χρόνια, με προοπτική να αφήσουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παραπέρα». Ειδικά για το θέμα των γυναικών, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε πως «πρόκειται για τη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις γυναίκες από το 60ό έτος και να πάνε 65. Και έρχεται η προπαγάνδα γύρω από τις γυναίκες και μου κάνει εντύπωση πώς άνθρωποι στο Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζουν ότι έτσι διασφαλίζεται η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δηλαδή αυτή είναι η ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών;».

Παράλληλα σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς εκβιασμούς περί επιβίωσης των ταμείων, τόνισε πως «μας βάζετε, όχι εμάς μόνο, αλλά και τους εργαζόμενους μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα, στη βιωσιμότητα», όμως επισήμανε «εσείς πάτε προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης», «δεν είναι ότι αναζητείτε πόρους. Βρέστε τους πόρους από όπου θέλετε. Για ποιο σκοπό όμως; Για να καλυτερέψει το ασφαλιστικό σύστημα ή για να χειροτερέψει;».

Σε έντονους αντιπολιτευτικούς τόνους ήταν χτες η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος κατηγόρησε τον Δημήτρη Ρέππα ότι μιλά σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος και όχι ως υπουργός Εργασίας, «αφού με την προπαγάνδα προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο». «Η στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει η ίδια», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γεώργιος Αμπατζόγλου, μιλώντας για «συρρίκνωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος της ιδιωτικής. Απλώς έχει αλλάξει η επικοινωνιακή πολιτική της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ