Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Ακριβό όνειρο το ταξίδι με καράβι

Εξαιρετικά υπέρογκες αυξήσεις στα εισιτήρια

Αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας, που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και σε 50%, ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ικανοποιώντας κατά γράμμα τη σχετική αξίωση που έχουν προβάλει οι ακτοπλόοι εφοπλιστές και δίνοντας νέο ισχυρό χτύπημα στις νησιωτικές κοινωνίες! Μάλιστα ,τα κυβερνητικά επιτελεία, για να καμουφλάρουν το ...βόδι που δίνουν στους εφοπλιστές, άλλαξαν και τον τρόπο καθορισμού των αυξήσεων. Ετσι, τώρα δε λένε ευθέως πόση θα είναι η ετήσια αύξηση, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά μιλούν για «μεταβολές» που προκύπτουν από το «νέο μοντέλο καθορισμού του ναυλολογίου», που στηρίζεται σε ...«υψηλά» μαθηματικά και σε ένα ...«σωρό» συντελεστές! Οι τελικές αποφάσεις για τις αυξήσεις στο ναυλολόγιο αναμένονται την ερχόμενη βδομάδα σε σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μεταξύ του Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη, καθώς από την προχτεσινή του συνάντηση δε βγήκε αποτέλεσμα, ενώ δημοσιεύματα φέρουν το Ν. Χριστοδουλάκη να θεωρεί τις αυξήσεις μεγάλες και ότι θα επηρεάσουν το πληθωρισμό...

Ειδικότερα, η συζήτηση στο ΥΠΕΘΟ θα γίνει με βάση την εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής για το ναυλολόγιο της ακτοπλοΐας του ΥΕΝ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΕΝ, την οποία λίγη κατάλαβαν, «με βάση τις παραδοχές του νέου μαθηματικού μοντέλου, τα ναυλολόγια προτείνεται να διαμορφωθούν κατά προορισμό. Οι ποσοστιαίες μεταβολές μεταξύ παλαιού και νέου συστήματος οδηγούν στις ακόλουθες μεταβολές: α) Ναυλολόγια επιβατών κύριων γραμμών (- 34% ως +43%) με μέσο όρο 16,38%. β) Ναυλολόγια επιβατών τοπικών γραμμών (-94% ως +94%) με μέσο όρο 16,50%. γ) Ναυλολόγια ΙΧ οχημάτων κύριων γραμμών με μέσο όρο 13,67% και δ) Ναυλολόγια ΙΧ οχημάτων τοπικών γραμμών με μέσο όρο 10,91%»! Ενώ προβλέπεται σταδιακή αύξηση των εισιτηρίων μέχρι και 50% μέσα σε τρία χρόνια!

Αξία έχει να αναφερθούν και οι ...κατευθύνσεις του νέου συστήματος, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΥΕΝ, που είναι ο καθορισμός ανώτατου τιμολογίου οικονομικής θέσης, ο «εξορθολογισμός των ναύλων με νέους συντελεστές πυκνότητας - κίνησης, μέσα από ένα δικαιότερο μαθηματικό μοντέλο οριακού συντελεστή»(!), οι ...«ανταγωνιστικοί ναύλοι ακόμα και σε γραμμές ίδιων αποστάσεων», «νέα μέθοδος υπολογισμού ναύλων ΙΧΕ οχημάτων», «καθιέρωση μετά την 01.11.2002 ενιαίου ετήσιου ναύλου», κίνητρα για ...εμπορικές εκπτώσεις και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ