Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αρκετά πλήρωσαν οι εργαζόμενοι

«Σφυροκόπησαν» χτες, στη Βουλή, με τις τοποθετήσεις τους τις κυβερνητικές προτάσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση οι βουλευτές του ΚΚΕ. Οπως επισήμαναν, η κυβέρνηση με αφετηρία τους νόμους της ΝΔ, επιστρατεύοντας διλήμματα και αλχημείες, επιχειρεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και να εφαρμόσει μια πολιτική παράδοσης της Κοινωνικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα.

«Τα αντιασφαλιστικά μέτρα, που έβαλε ο κ. Γιαννίτσης στο "ψυγείο" την περασμένη άνοιξη, επανέρχονται σήμερα με... περιτύλιγμα του κ. Ρέππα», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δημήτρης Τσιόγκας, σημειώνοντας ότι πρόκειται «για συνέχεια των μέτρων και των αντιασφαλιστικών νόμων της Νέας Δημοκρατίας της περιόδου 1990-1993». Παράλληλα, επισήμανε ότι σήμερα «η Νέα Δημοκρατία πιέζει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στη νομοθέτηση ασφαλιστικών μέτρων για να μην αναλάβει η ίδια όλο το βάρος. Ο,τι λέει η Νέα Δημοκρατία σήμερα το λέει γιατί είναι αντιπολίτευση. Οταν ήταν κυβέρνηση έκανε τα ίδια. Το ΠΑΣΟΚ τότε που ήταν αντιπολίτευση έλεγε στους εργαζόμενους ψηφίστε μας για να καταργήσουμε τους νόμους της Νέας Δημοκρατίας. Οχι μόνο δεν τους κατήργησε αλλά τους έκανε εφαλτήριο για να φέρει σήμερα ακόμα χειρότερα μέτρα».

Στο θέμα της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού εστίασε την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Οπως ανέφερε, παρά τις διογκούμενες υποχρεώσεις του ΙΚΑ «η κυβέρνηση μείωσε την επιχορήγηση προς το ΙΚΑ από τον προϋπολογισμό του 2002 κατά 30%». Τόνισε επίσης ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για οποιοδήποτε μοντέλο χρηματοδότησης αν δεν ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τι θα κάνει με τα 20 τρισεκατομμύρια δραχμές που έχουν καταληστεύσει από τα Ταμεία συνολικά και τι θα κάνει με τα τρία τρισεκατομμύρια από το 1993 μέχρι το 2002». Παράλληλα, ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «πρώτα και κύρια να ξεμπερδέψει με την τριμερή χρηματοδότηση». Κατέληξε λέγοντας ότι «το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο και έχει να πει ότι να ισχύσει η τριμερής χρηματοδότηση. Σε βάθος χρόνου όμως να απαλλαγεί ο εργαζόμενος από τις ασφαλιστικές εισφορές. Αρκετά πλήρωσε αυτά τα χρόνια. Αρκετά τον καταλήστευσαν οι εργοδότες».

Στις κυβερνητικές... αλχημείες όσον αφορά στο ύψος των συντάξεων στο δημόσιο και στο χρόνο εξόδου αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «με την 37ετία της συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας που λέει η κυβέρνηση χάνεται η 35ετία. Παραμερίζεται το ώριμο αίτημα για 35ετία, που θέτει το συνδικαλιστικό κίνημα. Ετσι με τα μέτρα αυτά για το Ασφαλιστικό οι εργαζόμενοι θα αναζητήσουν ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα». Επίσης σημείωσε πως η κυβέρνηση «λέει ότι για να ανέβει κάπως η σύνταξη στον δημόσιο τομέα ενώ σήμερα υπολογίζεται στο βασικό μισθό και στο χρονοεπίδομα θα προστεθούν 60 χιλιάδες δραχμές στον υπολογισμό της. Φυσικά το 70% και η 5ετία θα υπολογίζονται. Θα πληρώνει όμως ο εργαζόμενος 12 χιλιάδες δραχμές μηνιαίως από την 1-1-2003 για να τα πάρει όταν θα βγει στη σύνταξη. Δεν κάνει δεκτό το αίτημα των εργαζομένων να συνυπολογίζονται τα επιδόματα στο σύνολο της υπολογισθείσας σύνταξης».

Ανυπόστατες χαρακτήρισε τις κυβερνητικές προτάσεις ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, λέγοντας προς τον υπουργό Εργασίας: «Επιχειρηματολογείτε ισχυριζόμενοι ότι οι πολιτικές σας προτάσεις έχουν μοναδικό σκοπό την εξυγίανση του ασφαλιστικού μας συστήματος, ενώ στην πραγματικότητα τα όσα αυτές οι προτάσεις εμπεριέχουν δεν επαληθεύουν τον... εξυγιαντικό τους σκοπό». Σημείωσε δε ότι «επισείετε την απειλή της χρεοκοπίας των ασφαλιστικών ταμείων, μια χρεοκοπία που ξέρουμε ότι προκάλεσε η αφαίμαξη των πόρων των Ταμείων από τη ληστρική κυβερνητική αδηφαγία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ