Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΤΟΕ
Τεχνάσματα κυβερνητικών συνδικαλιστών

Απέρριψαν την πρόταση για απεργία στις 18 Απρίλη για το Ασφαλιστικό και αποφάσισαν απεργία στις 19 Απρίλη μόνο για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός λειτούργησε αποτελεσματικά και στην ΟΤΟΕ χτες, όπου η πλειοψηφούσα ΠΑΣΚΕ στο Γενικό Συμβούλιο - και οι συνεργάτες της, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - επέβαλε την αγωνιστική αδρανοποίηση του κλάδου για το Ασφαλιστικό, ουσιαστικά «καθαγιάζοντας» τα κυβερνητικά μέτρα και στηρίζοντας «με νύχια και με δόντια» την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, που πλήττει καθοριστικά και τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων!

Στην πρόταση της ΠΑΣΚΕ, η οποία αναπτύχτηκε από τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελά, κυρίαρχη ήταν η διαίρεση και η αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού όσον αφορά τους τραπεζοϋπάλληλους σαν ξεχωριστό θέμα, για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει συντονισμός με τους υπόλοιπους εργαζόμενους!

Με επιμονή μάλιστα ο Δ. Κουσελάς αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για την πραγματοποίηση απεργίας στις 18 Απρίλη, με το αιτιολογικό ότι «δε θα μπλέξουμε το δικό μας ζήτημα με τους άλλους»!!!

Ετσι, το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη απεργία για τις 19 Απρίλη, μόνο για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς οι εργοδότες, ενθαρρημένοι από τη συνδικαλιστική τακτική του «κοινωνικού διαλόγου» της πλειοψηφίας, πρότειναν αυξήσεις...2%! Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 36 ψήφους στο γενικό Συμβούλιο, ενώ αποχή δήλωσαν οι σύμβουλοι της ΑΣΚΕ. Η πρόταση της ΕΣΑΚ Τραπεζών και της Αγωνιστικής Συνεργασίας για 48ωρη απεργία στις 18 - 19 Απρίλη και για τη Σύμβαση και για το Ασφαλιστικό, συγκέντρωσε 16 ψήφους. «Μπέρδεμα» επικαλέστηκαν σύμβουλοι της ΔΑΚΕ, οι οποίοι ψήφισαν και τις δυο προτάσεις, καθώς ήθελαν να είναι ομόφωνη η απόφαση για την απεργία σχετικά με τη Συλλογική Σύμβαση, αλλά στις τοποθετήσεις τους είχαν κατηγορηματικά τονίσει ότι τα δυο θέματα δεν πρέπει να διεκδικηθούν ξεχωριστά. Την πρόταση ψήφισε και η «Πρωτοβουλία».

Αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις ορισμένων στελεχών της ΠΑΣΚΕ που, «βασιλικότεροι του βασιλέως» κατήγγειλαν τις παρατάξεις που πρότειναν απεργία και για το Ασφαλιστικό, πως υπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες.

Η πρόταση της ΕΣΑΚ - Τραπεζών, ως προς το περιεχόμενο της διεκδίκησης, ήταν:

Συντονισμένους αγώνες, για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση. Να σταματήσει τώρα το άθλιο παζάρι του κοινωνικού διαλόγου. Να δοθούν λύσεις που να ενισχύουν το δημόσιο, καθολικό, υποχρεωτικό χαρακτήρα της ασφάλισης, λύσεις σε όφελος των εργαζομένων.

Σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας, Η ΕΣΑΚ τόνισε ότι πρέπει να διεκδικηθεί 35ωρο από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 έως τις 3 και: Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Κατάργηση του δουλεμπορίου, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες. Οργανισμούς υπηρεσίας με σύμβαση ορισμένου χρόνου μέχρι τη συνταξιοδότηση. Δραστικό περιορισμό του διευθυντικού δικαιώματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικήσεις για μια σύμβαση στα μέτρα των εργοδοτών (2002-01-23 00:00:00.0)
Επικίνδυνες αυταπάτες (2001-02-22 00:00:00.0)
Προς κινητοποίηση το Μάρτη (2001-02-14 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για ασφαλιστικό και σύμβαση (2000-12-15 00:00:00.0)
Είπαν «όχι» στην αδράνεια (2000-10-10 00:00:00.0)
Σε ρόλο απεργοσπάστη η ηγεσία της ΟΤΟΕ (1998-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ