Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Είπαν «όχι» στην αδράνεια

Οι εργαζόμενοι του  κλάδου συμμετείχαν σε σημαντικό ποσοστό στη χτεσινή, πρώτη μέρα, της 48ωρης απεργίας τους, αντιστεκόμενοι στην αυθαρεσία των τραπεζιτών

Από τη συγκέντρωση των τραπεζοϋπαλλήλων στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση των τραπεζοϋπαλλήλων στο υπουργείο Εργασίας
Η διάθεση των τραπεζοϋπαλλήλων για αγώνα εκφράστηκε χτες, την πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΟΤΟΕ, κάτω από την πίεση των εργαζομένων του κλάδου, οι οποίοι δυσανασχετούν από τις συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ υιοθέτησε μπροστά στην απεργία ένα πλαίσιο διεκδίκησης που αποσυνδέει τα προβλήματα των τραπεζοϋπαλλήλων από τη συνολικότερη κυβερνητική πολιτική για τις εργασιακές σχέσεις.

Ωστόσο, η συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στη χτεσινή απεργία - περίπου 60% - είναι, δείγμα της αγωνιστικής διάθεσής τους για επίλυση των προβλημάτων μακριά από την τακτική των διαπραγματεύσεων και των «κοινωνικών διαλόγων» που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ. Σημαντική ήταν η συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων και στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου με πανό και πικέτες δήλωσαν την απόφασή τους να αντιδράσουν στις εργατικές παραβιάσεις των τραπεζιτών, αλλά την απαίτησή τους για λύση στο ασφαλιστικό με δημιουργία ενιαίου ταμείου. Σήμερα, δεύτερη μέρα της απεργίας οι τραπεζοϋπάλληλοι θα δώσουν αγωνιστικό «παρών», συμμετέχοντας στις απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Το προεδρείο της ΟΤΟΕ συναντήθηκε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης με τους υφυπουργούς Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη και ζήτησε: Εφαρμογή της νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τους τραπεζίτες, μετατροπή των Ταμείων Αυτασφάλειας (εφάπαξ) σε ΝΠΙΔ και αποδέσμευσή τους από τον κρατικό έλεγχο, εφαρμογή του 35ωρου και ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο χωρίς διακρίσεις για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους. Το θέμα μάλιστα του ασφαλιστικού αναδείχτηκε έντεχνα τις τελευταίες ημέρες με την «αιφνίδια» πρόταση της κυβέρνησης για ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ για κύρια σύνταξη και δημιουργία ενιαίου επικουρικού ταμείου, στα πρότυπα της Εμπορικής. Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τους ίδιους τους τραπεζίτες που προσπαθούν μέσω του ΙΚΑ να μειώσουν το κόστος τους. Η πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ σκοπεύει να κάνει «κοινωνικό διάλογο» για το θέμα, αντί να οδηγήσει σε αγώνα τους εργαζόμενους.

Απόλυτος ήταν άλλωστε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει ενιαίο ταμείο για τους τραπεζοϋπαλλήλους. Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει επεξεργασμένη πρόταση με όρους και προϋποθέσεις που ζητάει η ΟΤΟΕ για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Οσον αφορά το θέμα των ταμείων αυτασφάλειας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να απαντήσει.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας από την πλευρά του δήλωσε την «πρόθεση της κυβέρνησης» να επιλύσει το θέμα του ασφαλιστικού, ενώ σχετικά με τα αιτήματα για το σταμάτημα των εργατικών παραβιάσεων επανέλαβε την τετριμμένη προειδοποίηση προς τους εργοδότες ότι όποια καταστρατήγηση θα βρει «ενεργά αντίθετη την κυβέρνηση» και ότι οι μηχανισμοί ελέγχου έχουν εντολή να κινούνται άμεσα. Κάτι που επικαλείται συνεχώς η κυβέρνηση όταν καταγγέλλονται παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας...

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς από την άλλη επισήμανε ότι δεν έλαβαν καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα. Εκφράζοντας τη διαφωνία της Ομοσπονδίας με την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, επανέλαβε ωστόσο ότι δεν ενδιαφέρει κανένα οργανωτικό σχήμα αλλά οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι παροχές, συνεχίζοντας έτσι την τακτική αποπροσανατολισμού.

Ο Γιώργος Ποντικός εκ μέρους Παντραπεζικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Αντίστασης και Δράσης δήλωσε στο «Ρ»: «Σήμερα στη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας αποκαλύφθηκε στα μάτια των τραπεζοϋπαλλήλων το αδιέξοδο του κοινωνικού διαλόγου που με τόση ευλάβεια υπηρετεί εδώ και χρόνια η σημερινή ηγεσία της ΟΤΟΕ. Αυτό και στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Από την πλευρά μας καλούμε τους τραπεζοϋπαλλήλους να συνεχίσουν τον αγώνα και να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή απεργία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ