Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΘΑΣΟΥ
Αντίσταση και κλιμάκωση

Η Ενωση Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ» συμμετέχει στην απεργία, προσανατολίζεται σε κλιμάκωση του αγώνα

Τη σημαία του αγώνα υψώνουν οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής Καβάλας - Θάσου, οι οποίοι αποφάσισαν να συμμετέχουν στη σημερινή πανελλαδική 24ωρη απεργία, διεκδικώντας μέτρα για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, τη διατήρηση του καμποτάζ, τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, τη διεύρυνση των ναυτεργατικών δικαιωμάτων. Ενώ ειδικά για την πορθμειακή γραμμή, απαιτούν την πλήρη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την κατά γράμμα τήρηση των κανόνων ασφαλείας για τα πλοία αυτά.

Η απόφαση για την 24ωρη ακινητοποίηση των πλοίων της πορθμειακής γραμμής πάρθηκε κατά την προχτεσινή γενική συνέλευση της Ενωσης Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ». Οι ναυτεργάτες εξουσιοδότησαν επιπλέον τη διοίκηση της Ενωσης να κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθορίζοντας αυτή το χρόνο, τη μορφή και τη διάρκεια.

Στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης καταδικάζεται η «μεθοδευμένη πληροφόρηση της κοινής γνώμης από τα μεγάλα ΜΜΕ και το ΥΕΝ πως για το θλιβερό ναυάγιο του "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" υπεύθυνοι είναι οι ναυτεργάτες και ο ανθρώπινος παράγοντας. Οι εργαζόμενοι στην πορθμειακή γραμμή Θάσου - Καβάλας γνωρίζουν πολύ καλά πως ο κύριος υπεύθυνος είναι η πολιτική του ΥΕΝ, που είναι σε φιλοεφοπλιστική κατεύθυνση, αφήνοντας τους εφοπλιστές ασύδοτους». Μάλιστα, αναφέρεται ενδεικτικά η αδιαφορία που επιδεικνύει το Λιμεναρχείο Καβάλας σε τεκμηριωμένες καταγγελίες, που έχει καταθέσει η Ενωση για σοβαρές παραβιάσεις των πλοιοκτητριών εταιριών σε βάρος της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων ασφαλείας. Στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης απαιτείται να διενεργηθούν άμεσα έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΥΕΝ στα πλοία της γραμμής, για να διαπιστωθεί αν είναι πράγματι αξιόπλοα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ