Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο δρόμο του αγώνα

Ετοιμοι για μαζική συμμετοχή στην απεργία και μαχητική παρουσία στις συγκεντρώσεις είναι οι εργαζόμενοι της πόλης. Στις 10 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Από τη τελευταία συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Από τη τελευταία συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Αγωνιστική ταξική απάντηση στα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης - βιομηχάνων - Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης με τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία και την απεργιακή προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στο άγαλμα του Βενιζέλου και τη συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Τα μηνύματα που φθάνουν από όλους τους εργασιακούς χώρους επιβεβαιώνουν την άποψη που εκφράζουν συνδικαλιστικοί κύκλοι της πόλης, ότι η σημερινή απεργία και η συγκέντρωση θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο σε μαζικότητα και μαχητικότητα. Για πρώτη φορά τα τελευταία 10 τουλάχιστο χρόνια έχουν παρθεί αποφάσεις από τα σωματεία όλων σχεδόν των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων της πόλης για συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση.

Ετοιμάζονται ήδη πυρετωδώς οι εργαζόμενοι από τις μεγάλες μονάδες, ιδιαίτερα της βιομηχανικής ζώνης, όπως ΕΛΒΟ, Λιπάσματα, Χαλυβουργείο, ΒΙΑΜΙΛ, «Ζίμενς», «Αμστελ», «Χένιγκεν», Ευθυμιάδης, ΑΓΝΟ κ.ά., να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη συγκέντρωση με τα πανό και τα ιδιαίτερα αιτήματά τους. Θα προσθέσουν την αγανάκτησή τους και την απόφασή τους να οργανώσουν την αντίστασή τους στα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια με αυτή των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ, στις βιοτεχνίες, στα γιαπιά, στα εργοτάξια, στα ξενοδοχεία, στα εμπορικά καταστήματα.

Η Θεσσαλονίκη της δουλιάς, του αγώνα και της ελπιδοφόρας προοπτικής για ένα πιο ανθρώπινο αύριο συναντιέται σήμερα στους δρόμους της πόλης, σηκώνει τη γροθιά της στην απεργιακή συγκέντρωση, πορεύεται το δρόμο της τιμής, παίρνει τα πράγματα στα χέρια της.

Κλιμάκια συνδικαλιστών του ΕΚΘ και του ΠΑΜΕ συνέχισαν και χτες τις περιοδείες τους σε εργασιακούς χώρους, όπου και συνάντησαν την πρόθυμη απόφαση των εργαζόμενων να συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις. Κλιμάκιο στο οποίο συμμετείχε και ο γραμματέας του ΕΚΘ, Θεόδωρος Κυριακίδης, μίλησε σε μεγάλη εργατική συγκέντρωση στο εργοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα αγωνιστική ατμόσφαιρα και έδειξε ότι οι διαθέσεις των εργαζομένων, κάτω από το βάρος των δικών τους εμπειριών, έχουν αλλάξει και προσανατολίζονται στην οργανωμένη αντίσταση στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης.

Στο κάλεσμά του στους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να στηρίξουν την απεργία και τη συγκέντρωση το ΠΑΜΕ τονίζει: «Μπορούμε, έχουμε τη δύναμη να αποτρέψουμε αυτά τα μέτρα με ανεβασμένες μορφές αγώνα, σφυρηλατώντας την αγωνιστική μας ενότητα, συντονίζοντας την πάλη μας με την αγροτιά και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης. Το κάθε σωματείο, το κάθε εργοστάσιο, η κάθε γειτονιά μπορούν και πρέπει να γίνουν αγωνιστικές επάλξεις, για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης»

Μαζί και οι φοιτητές

Στο μεταξύ, σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, με προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ στην πλατεία Χημείου, καλούν οι Σύλλογοι Φοιτητών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Ψυχολογικού, Γερμανικού, Παιδαγωγικού και Θεολογικής.

«Οι φοιτητικοί σύλλογοι κατεβαίνουν στην κινητοποίηση με αιτήματα που αφορούν τόσο τις επιμέρους σχολές όσο και πολύ περισσότερο στην αντιεκπαιδευτική πολιτική συνολικά της κυβέρνησης. Συμπορεύονται με το λαϊκό κίνημα, αφού τόσο η αντιεκπαιδευτική πολιτική όσο και τα αντεργατικά μέτρα αποτελούν πλευρές της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που γιγαντώνει τα κέρδη των μονοπωλίων σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων», δήλωσε στο «Ρ» ο Κώστας Κουκούλας, στέλεχος της Πανσπουδαστικής ΚΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ