Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΝΟ
Κόντρα στην αγωνιστική διάθεση

Η πλειοψηφία της αρνήθηκε να κηρύξει 24ωρη απεργία, επιλέγοντας μια «κούφια» στάση εργασίας, στον αγώνα καλούν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Ο διασυρμός της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), με ευθύνη των συνδικαλιστών που αποτελούν την πλειοψηφία στην Εκτελεστική της Επιτροπή δεν έχει τέλος. Χτες, η πλειοψηφία αυτή, που, ουσιαστικά, αποτελείται από κυβερνητικούς και εφοπλιστικούς εγκάθετους, γυρίζοντας την πλάτη ακόμα και στους 9 πνιγμένους ναυτεργάτες του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», αλλά και στις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, για ανθρώπινες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και συγκροτημένα ναυτεργατικά δικαιώματα, αποφάσισε να μη συμμετέχει στη σημερινή πανελλαδική 24ωρη απεργία. Αποφάσισε να κηρύξει την ...παραδοσιακή 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, κατά το διάστημα, δηλαδή, που δεν υπάρχει ούτε ένα προγραμματισμένο δρομολόγιο πλοίου!

Με τη στάση της αυτή, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας τοποθετεί και τη δική της «βούλα» στους εκτρωματικούς σχεδιασμούς που επεξεργάζονται αυτή την περίοδο τα εφοπλιστικά και κυβερνητικά επιτελεία για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, όπως επιβάλλει ο Κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σχεδιασμοί που τινάζουν στον αέρα δικαιώματα και θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών των ακτοπλοϊκών πλοίων, την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, κάθε έννοια που αφορά στην υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Οι συνδικαλιστές αυτοί αρνήθηκαν ακόμα και να συζητήσουν την ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσαν οι συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, να αποτελέσει η σημερινή μέρα την έναρξη απεργιακών και άλλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με διεκδικητικό πλαίσιο, που να αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής στα καράβια, να μη γίνονται οι ναυτεργάτες εξιλαστήρια θύματα, τη διατήρηση - θωράκιση του καμποτάζ, την ανάκληση του κανονισμού 3577. Τη διατήρηση των αδειών σκοπιμότητας με την επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων, τη ρητή εφαρμογή του ΝΔ 187/73 για τη συνεχή κίνηση των ακτοπλοϊκών πλοίων και την απασχόληση των ναυτεργατών. Επίσης, την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς και άλλα.

Με χτεσινή τους κοινή ανακοίνωση, η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ επισημαίνουν για την πλειοψηφία της ΠΝΟ ότι φέρει τεράστιες ευθύνες και είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη, καθώς παρακολουθεί «σιωπηλά» τη μεθοδευμένη από τους εφοπλιστές και το ΥΕΝ - με τη συνδρομή και αρκετών ΜΜΕ - επίθεση ενάντια στους ναυτεργάτες για να καλυφθούν οι εφοπλιστικές και κυβερνητικές ευθύνες όσον αφορά το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ». Επίθεση, που, όπως αναφέρεται, έχει στόχο «να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για τη βίαιη απομάκρυνση των ναυτεργατών από τα καράβια, την προώθηση του νέου διαλυτικού θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα, που καταργεί το καμποτάζ, ενισχύει την εφοπλιστική ασυδοσία και την τρομοκρατία σε βάρος των ναυτεργατών».

Τα δύο σωματεία καταθέτουν, στην ανακοίνωσή τους, το διεκδικητικό πλαίσιο που απέρριψε η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και καλούν τους ναυτεργάτες, τους νησιώτες, συνολικά, τους εργαζόμενους, να δώσουν συντονισμένα τη μάχη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και να απαιτήσουν τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Καλούν, επίσης, τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση, που γίνεται στις 10 το πρωί στην πλατεία Κοραή του Πειραιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπλόκο στην άρση του Καμποτάζ (2006-01-12 00:00:00.0)
Να μην περάσει το νέο θεσμικό πλαίσιο! (2001-03-07 00:00:00.0)
Σημαίνουν αγωνιστικό συναγερμό (2000-11-28 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην εφοπλιστική ασυδοσία (2000-10-26 00:00:00.0)
Στον «αέρα» χιλιάδες θέσεις εργασίας (1999-12-16 00:00:00.0)
Στους καταπέλτες οι ναυτεργάτες (1999-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ