Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στον «αέρα» χιλιάδες θέσεις εργασίας

Οι εφοπλιστές πιέζουν και η ΠΝΟ συμβαδίζει

Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκονται οι θέσεις εργασίας χιλιάδων ναυτεργατών που αποτελούν το ξενοδοχειακό προσωπικό στα ελληνικά τουριστικά πλοία. Προχτές το μεσημέρι σε συνάντηση που έγινε μεταξύ της Εκτελεστικής Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και της διοίκησης της Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής, όχι μόνο δεν απέρριψαν τις προκλητικές εφοπλιστικές αξιώσεις σε βάρος των Ελλήνων ναυτεργατών, αλλά αποδέχτηκαν την εφοπλιστική πρόταση να συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα μελετήσει τα προβλήματα... «ανταγωνιστικότητας» της επιβατηγού ναυτιλίας!

Ειδικότερα, οι εφοπλιστές των τουριστικών πλοίων με πρόσχημα την άρση του καμποτάζ στις ελληνικές κρουαζιέρες, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 1999 σύμφωνα με τον διαλυτικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αξιώνουν τη μείωση των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία τους στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» με τα πλοία των πολυεθνικών που έκαναν το καλοκαίρι την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες (ΜΑΡΚΟ - ΠΟΛΟ, ΣΤΑΡ ΦΛΕΪΕΡ κλπ.). Μάλιστα ο πρόεδρος της Ενωσης, Ανδρέας Ποταμιάνος, με πρόσφατο τελεσίγραφό του διαμήνυσε ότι αν δε γίνει δεκτή η αξίωση αυτή, θα υποστείλει την ελληνική σημαία από τα πλοία!

Από τους εκπροσώπους των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στην Εκτελεστική της Ομοσπονδίας, καταγγέλθηκαν αυτές οι ενέργειες και επισημάνθηκε ότι η ΠΝΟ δίνει άλλοθι στους εφοπλιστές. Υπογραμμίστηκε δε ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιναυτεργατική κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ