Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Αγωνιστική απάντηση στον αυταρχισμό

Ο διοικητής ανακάλεσε τις αποφάσεις του

«Το ΚΚΕ παλεύει για την ανατροπή της πολιτικής που χτυπάει την υγεία και ασφάλιση και τα λαϊκά δικαιώματα» τόνισε ο βουλευτής του κόμματος Ν. Γκατζής
«Το ΚΚΕ παλεύει για την ανατροπή της πολιτικής που χτυπάει την υγεία και ασφάλιση και τα λαϊκά δικαιώματα» τόνισε ο βουλευτής του κόμματος Ν. Γκατζής
Αμεση απάντηση στον αυταρχισμό της διοίκησης του «Ευαγγελισμού» που για να εφαρμόσει τις απαράδεκτες αποφάσεις του επιστράτευσε διμοιρίες των ΜΑΤ, έδωσαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, καταφέρνοντας την υπαναχώρηση του διοικητή Π. Αλεξόπουλου, δίνοντας το μήνυμα ότι η τρομοκρατία στο νοσοκομείο «δε θα περάσει»!

Με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι καταδίκασαν την αστυνομοκρατία, την προχτεσινή παρουσία των ΜΑΤ και απαίτησαν την άρση της απόφασης απαγόρευσης χρήσης εισόδων του νοσοκομείου. Η μαζική διαμαρτυρία ήταν η θρυαλλίδα της αγανάκτησης που σιγοβράζει μέσα στο προσωπικό, κυρίως λόγω των ελλείψεων προσωπικού, αλλά και τη μη πληρωμή δεδουλευμένων.

Βέβαια, οι αποφάσεις της διοίκησης εκδηλώνονται στο πλαίσιο της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση και προσπαθεί να την εφαρμόσει σε όλα τα επίπεδα. Οσον κι αν αυτό δείχνει παράταιρο με το άνοιγμα ή το κλείσιμο μιας πόρτας, ήρθε το Α' Περιφερειακό Σύστημα Υγείας με γραπτή ανακοίνωσή του να το επιβεβαιώσει: Η διοίκηση του Α' ΠεΣΥ στην ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «τουλάχιστον ακατανόητες τις αντιδράσεις μερίδας εργαζομένων» και δηλώνει «αποφασισμένη στο πλαίσιο της πολιτικής της μεταρρύθμισης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη λειτουργική αναβάθμιση των νοσοκομείων» (!).

Οι εργαζόμενοι όμως στον «Ευαγγελισμό» έδειξαν με τη μαζική τους συμμετοχή πώς υπερασπίζονται τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Ετσι χτες από τις 7 το πρωί και παρά τη δυνατή βροχή συγκεντρώθηκαν στην επίμαχη είσοδο του νοσοκομείου, που η διμοιρία των ΜΑΤ είχε κλείσει με αλυσίδα, και την άνοιξαν. Λίγο αργότερα στη συγκέντρωση κατέφτασε εκπρόσωπος της διοίκησης, ο οποίος διαμήνυσε στους εργαζόμενους ότι αν παρεμποδίσουν το κλείσιμο της πόρτας θα έχουν κυρώσεις. Οι απειλές της διοίκησης ξεσήκωσαν την αντίδραση των εργαζομένων οι οποίοι διαμήνυσαν με τη σειρά τους ότι δε θα φύγουν από το χώρο αν δε δικαιωθούν.

Στην ανοιχτή γενική συνέλευση που ακολούθησε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Ηλ. Σιώρας επισήμανε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου χρησιμοποιεί τον αυταρχισμό προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και δυο μήνες σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν (έλλειψη προσωπικού, υπερεντατικοποίηση της δουλιάς, ράντζα, καθυστέρηση δεδουλευμένων, φαινόμενα ιδιωτικοποίησης).

«Είμαστε οι εργαζόμενοι που βοηθούν τον άρρωστο, που κρατάμε ζωντανά τα νοσοκομεία. Υπερασπίζουμε τη δημόσια δωρεάν Υγεία, τη δημοκρατία στο νοσοκομείο», υπογράμμισε, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη διοίκηση, η οποία ακόμα και την ώρα της συνέλευσης απειλούσε ότι θα παρακρατηθούν ώρες από το μισθό των εργαζομένων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Λίγο αργότερα, μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων που συνέχιζαν να παραμένουν στην είσοδο, η διοίκηση υπαναχώρησε και δεσμεύτηκε γραπτώς για την άρση της απαγόρευσης εισόδου στο νοσοκομείο, για την ανάθεση, όπως ίσχυε ως τώρα, της φύλαξης της εισόδου στο γραφείο επιστασίας του νοσοκομείου. Ακολούθησε συνάντηση του σωματείου των εργαζομένων με τη διοίκηση, παρουσία του προέδρου του Α' ΠεΣΥ, Λ. Λιαρόπουλου, ο οποίος επιχείρησε να δικαιολογήσει την παρουσία των ΜΑΤ με το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας περιουσίας, η οποία φυσικά από κανέναν δεν απειλήθηκε.

Για την έλλειψη προσωπικού, ο ίδιος, αλλά και ο Π. Αλεξόπουλος παρέπεμψαν στους γνωστούς διαγωνισμούς για τις 230 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και σε ένα διαγωνισμό που θα προκηρυχτεί μέσω του ΑΣΕΠ την ερχόμενη βδομάδα για την πρόσληψη 850 διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων πανελλαδικά, που για τον «Ευαγγελισμό» έχουν προβλεφτεί περίπου 47 άτομα.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, ο Γ. Σταυρόπουλος μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Αλ. Φλαμπουράρης μέλος της Γραμματείας του ΣΥΝ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσουμπέλης, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στ. Τσούκαλος και εκπρόσωποι των σωματείων νοσοκομείων της Αττικής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι ΜΑΤ στα νοσοκομεία οι εργαζόμενοι έχουν να δουν από τη δεκαετία του 1990, όταν μπήκαν στο «Αγία Ολγα» για να τονίσει: «Δυστυχώς ο αυταρχισμός δεν είναι κάτι καινούριο. Πάντα πηγαίνει πακέτο με την αντιλαϊκή πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ