ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Καθημερινά μεγαλύτερη ένταση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Οξύνεται μέρα με την ημέρα η ένταση στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα, καθώς οι ανταλλαγές πυρών, ρουκετών, όλμων και βομβαρδισμών είναι καθημερινές.

Χτες, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν πιθανές θέσεις της «Χεζμπολάχ» έξω από το χωριό Κφαρ Τσουμπά και όλες τις γύρω περιοχές σε αντίποινα για τους όλμους που έπληξαν, λίγο νωρίτερα, ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις στην κατεχόμενη κοιλάδα Σεμπάα. Τα ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν και την περιοχή γύρω από την πόλη Χάσμπαγια, 8 χλμ βορείως των συνόρων, απ' όπου η «Χεζμπολάχ» φέρεται να έβαλε με πυραύλους εδάφους - αέρος κατά των ισραηλινών αεροσκαφών. Ισραηλινά μαχητικά έφτασαν μέχρι και τη Βηρυτό, όπου έσπασαν το φράγμα του ήχου κάνοντας τα τζάμια της πρωτεύουσας να τρέμουν.

Την Κυριακή, η «Χεζμπολάχ» έπληξε, με όλμους, ρουκέτες και κανονικά πυρά, ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις στα υψίπεδα του Γκολάν, όπου τραυματίστηκαν 2 στρατιώτες, στο χωριό Αβιβίμ, στο βόρειο Ισραήλ, όπου τραυματίστηκαν 4 γυναίκες στρατιώτες, και το Κιμπούτζ Μανάρα, 12 χλμ μέσα στο Ισραήλ. Τα ισραηλινά μαχητικά απάντησαν άμεσα με βομβαρδισμούς υπόπτων περιοχών εντός του νοτίου Λιβάνου, ενώ, για πρώτη φορά τα τελευταία 2 χρόνια, οι κάτοικοι του βορείου Ισραήλ κλήθηκαν να περάσουν αρκετές ώρες στα καταφύγια.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, επανέλαβε την προειδοποίησή του καλώντας τη «Χεζμπολάχ» και το Λίβανο «να μην αναγκάσουν το Ισραήλ να δείξει τη δύναμή του και να μην εκλαμβάνουν ως αδυναμία τις, χαμηλών τόνων, αντιδράσεις του». Ο επικεφαλής του ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, απείλησε ότι το Ισραήλ «είναι έτοιμο να πλήξει τα κέντρα ενέργειας του Λιβάνου, όπως έκανε και στο παρελθόν».

Ο Ισπανός πρέσβης στη Βηρυτό, Μιγκουέλ Καριέντο, εκπροσωπώντας την προεδρία της ΕΕ, συνάντησε τον Λιβανέζο ΥΠΕΞ, Μαχμούντ Χαμούντ, τον οποίο κάλεσε «να μη δίνονται προσχήματα στο Ισραήλ για να πλήξει τους γείτονές του». Ο Χαμούντ διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα και ότι η κατάσταση στα σύνορα είναι υπό έλεγχο. Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, είχε, την Κυριακή το βράδυ, και ο Αμερικανός πρέσβης Βίνσεντ Μπατλ με ανάλογα αιτήματα περί αυτοσυγκράτησης. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, στο Λίβανο, Σταφάν ντε Μιστούρα, ζήτησε και από τις δύο πλευρές «να σεβαστούν τη συνοριακή γραμμή» και τόνισε ότι «οι στιγμές είναι κρισιμότατες». Την ίδια στιγμή, το ιρανικό ΥΠΕΞ εξέδιδε ανακοίνωση, διαψεύδοντας ότι έχει την οποιαδήποτε σχέση με τη δράση της «Χεζμπολάχ».

Ισραηλινός στρατιώτης στα σύνορα με το Λίβανο

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης στα σύνορα με το Λίβανο
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Εκδηλώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστινίους

Από το συνδυασμό «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» και μαζικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας

Τη συμπαράστασή του στον παλαιστινιακό λαό, αλλά και την ευθύνη που έχει και η ελληνική εκκλησία, να σταθεί αλληλέγγυα, επιχείρησε να αναδείξει ο συνδυασμός «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» μέσα από τη συμβολική ολονυχτία που πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου στην Αγία Σοφία, με την παρουσία 33 φίλων του συνδυασμού, μέσα και έξω από το ναό.

Σε δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης σημείωσε: «Ο Συνδυασμός μας, κατέθεσε και τη δική του αγωνία, και τη δική του διάθεση να αγωνιστεί μαζί με τον παλαιστινιακό λαό, μαζί με το λαό της Θεσσαλονίκης, ενάντια στην προσπάθεια που επιχειρείται από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων για το ματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού και την αμφισβήτηση του δικαιώματός του να αποκτήσει πατρίδα, να ζήσει σε ειρήνη, να δημιουργήσει». Και κατέληξε: «Είμαστε σε κοινό βηματισμό με όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις και τις οργανώσεις της Θεσσαλονίκης. Σε πλήρη συνεργασία με την παλαιστινιακή κοινότητα. Θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις για να εκφραστεί η συμπαράστασή μας στον παλαιστινιακό λαό».

Οι φορείς καταδικάζουν

Παράλληλα δυναμώνει το κύμα συμπαράστασης από τους φορείς της Θεσσαλονίκης που με αποφάσεις και ψηφίσματα, απαιτούν την άμεση απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη, και παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν χθες, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Ψυχολογικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος, το Παράρτημα Ανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

Αντιδρά η πανεπιστημιακή κοινότητα

Απέναντι στη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, η πανεπιστημιακή κοινότητα και ο πνευματικός κόσμος υψώνουν φωνή αντίστασης κι αλληλεγγύης. Ανάλογα ψηφίσματα έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των ΑΕΙ, ενώ την ίδια στιγμή πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι συνεδριάζουν με το ίδιο θέμα παίρνοντας σχετικές πρωτοβουλίες.

«Την αντίθεσή της στη συνεχιζόμενη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, παρά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και «την αλληλεγγύη της σε όσες και όσους, μέσα στο Ισραήλ, αγωνίζονται σε αντίξοες συνθήκες για την επικράτηση της ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΩΡΑ», εκφράζει στο ψήφισμά της η Σύγκλητος του Παντείου. Ταυτόχρονα καλεί τους Πανεπιστημιακούς Θεσμούς να αναλάβουν άμεσα «πρωτοβουλίες συντονισμού των όποιων και όσων πιέσεων μπορούν για την κατάπαυση των εχθροπραξιών» και ταυτόχρονα τους Διεθνείς Οργανισμούς «να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες - πολιτικές, διπλωματικές, αποστολή ειρηνευτικής διεθνούς δύναμης στην περιοχή - που θα υποχρεώσουν την κυβέρνηση του Ισραήλ να σταματήσει τις αδιέξοδες πολεμικές επιχειρήσεις πριν οδηγηθούμε σε τελείως ανεξέλεγκτες καταστάσεις μιας άλογης βίας χωρίς επιστροφή».

Η ΠΟΣΔΕΠ, από την πλευρά της, τονίζει ανάμεσα στ' άλλα ότι «αυτές τις δύσκολες ώρες για την Παλαιστίνη, αλλά και για όλη την ανθρωπότητα, είναι καιρός να αφυπνιστούμε και να συμπαραταχτούμε στο πλευρό του λαού που αφανίζεται. Ας μη θεωρήσουμε ότι αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη είναι κάτι που γίνεται μακριά από εμάς. Κάθε σφαίρα που σκοτώνει ένα παιδί, μια γυναίκα, έναν Παλαιστίνιο είναι μια σφαίρα που σκοτώνει την ελευθερία όλων μας».

Παράλληλα, καλεί «τους πανεπιστημιακούς δασκάλους του Ισραήλ, της Ευρώπης και όλου του κόσμου να αντισταθούν στη συντελούμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων», ενώ απευθύνει, επίσης, έκκληση στη Διεθνή Κοινότητα να επιβάλει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

  • Την αγωνία τους εκφράζουν με ανάλογα ψηφίσματα ο Σύλλογος Παρασκευαστών (ΕΔΤΠ) Πανεπιστημίου Αθηνών, η Επιστημονική Ενωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΠ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Λήμνου.
Εκκληση από τον Κ. Στεφανόπουλο

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ.-

Εκκληση προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία εις βάρος του παλαιστινιακού λαού απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος σε δηλώσεις του στην Μπρατισλάβα, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Σλοβάκο Πρόεδρο Ρούντολφ Σούστερ, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Σλοβακία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς ειδικότερα για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου «να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ», τόνισε πως «όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης, είτε είναι χώρες, είτε οργανισμοί, πρέπει να το πράξουν το συντομότερο», διότι «δεν είναι ανεκτή η παράταση των συγκρούσεων και της μορφής που έχουν λάβει εις βάρος του παλαιστινιακού λαού».

Ο Κ. Στεφανόπουλος έκανε λόγο για δυσκολίες που υπάρχουν εκ μέρους των διεθνών οργανισμών να παρέμβουν αποτελεσματικά και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα «στο μέτρο των δυνατοτήτων της» έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια και με την επίσκεψη του υπουργού των Εξωτερικών στην Αίγυπτο και στο πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει απόφαση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Σούστερ ζήτησε την ενεργό παρέμβαση της ΕΕ και τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία πριν αυτή λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Λαμπαδηδρομία συμπαράστασης

Εκδηλώσεις συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό θα γίνουν την Παρασκευή 12 Απρίλη, σ' όλη τη Δυτική Αθήνα, με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας. Πορεία - λαμπαδηδοδρομία θα γίνει στις 7 το βράδυ, η οποία θα ξεκινήσει από την πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι και θα καταλήξει στο Δημαρχείο Ιλίου. Θα ακολουθήσουν ομιλίες, συζήτηση με εκπροσώπους παλαιστινιακών οργανώσεων, καθώς και συναυλία με πολλούς καλλιτέχνες.

Στάσεις εργασίας σε συμπαράσταση προς τους Παλαιστίνιους
  • Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου κήρυξε στάση εργασίας για σήμερα Τρίτη, 8 Απρίλη, από τις 12.00 έως το τέλος του ωραρίου εργασίας, σχολιάζοντας ότι η κινητοποίηση των λαών «είναι απαραίτητη για να ματαιωθεί η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού». Ο Σύλλογος καλεί σε συγκέντρωση στις 12.30 στο δημοτικό γκαράζ και αναγγέλλει συμμετοχή στην πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία.
  • Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα και οι εργαζόμενοι στο Εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού, ύστερα από απόφαση της διοίκησης του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο έργο. Στόχος της στάσης εργασίας είναι να εκφραστεί η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση των εργαζομένων προς τον παλαιστινιακό λαό, που υφίσταται τη δολοφονική γενικευμένη επίθεση από την ηγεσία του Ισραήλ. Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 7.30 έως τις 8.30 το πρωί.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ