ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ετοιμάζουν νέο χαράτσι στο λιμάνι!

Σκοπεύουν να επιβάλουν ειδικό τέλος σε επιβάτες και οχήματα που διακινούνται με πλοία

Νέα φορολογία ετοιμάζεται να επιβάλει ο Δήμος Πειραιά, αυτή τη φορά όχι μόνο στους Πειραιώτες που ήδη πληρώνουν τα υψηλότερα σχεδόν ανταποδοτικά τέλη σε όλη τη χώρα, αλλά σε όλους όσοι ταξιδεύουν από το λιμάνι. Η δημοτική αρχή του Χρήστου Αγραπίδη, αφού έχει εφαρμόσει κατά άψογο τρόπο την κυβερνητική πολιτική - τόσο που το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται να βρει κάποιον καλύτερο από αυτόν υποψήφιο δήμαρχο - τώρα σκέφτεται να επεκτείνει το χαράτσωμα και σε όποιον «πατά το πόδι του» στο λιμάνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδιοι παράγοντες του δήμου εξετάζουν νέες πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδά του. Μεταξύ αυτών, συζητείται να γίνει χρήση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αναφέρει ότι τα λιμάνια που συνδέουν πόλεις της ΕΕ μπορούν να εισπράττουν ειδικό τέλος από κάθε διερχόμενο όχημα ή επιβάτη που διακινείται μέσω αυτών. Να σημειωθεί ότι, ήδη, η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα έχουν επιβάλει τέτοιο τέλος. Τα δύο, όμως, προαναφερόμενα λιμάνια συνδέουν πόλεις της ΕΕ διαφορετικών κρατών. Από τον Πειραιά αναχωρούν μόνον πλοία για λιμάνια του εσωτερικού. Πώς, λοιπόν, θα επιβληθεί αυτό το τέλος;

Οι σύμβουλοι του δημάρχου απαντούν ότι και τα λιμάνια της Ελλάδας είναι και λιμάνια της ΕΕ, άρα και στη μεταξύ τους σύνδεση μπορεί να επιβληθεί αυτό το τέλος! Με άλλα λόγια, για να πάει κάποιος από τον Πειραιά (λιμάνι της ΕΕ) στη Σαλαμίνα, (άλλο ...λιμάνι της ΕΕ) θα πρέπει να πληρώνει ειδικό τέλος. Και ποιος θα εισπράττει αυτό το τέλος, για να το αποδίδει στο δήμο; Φυσικά, οι εφοπλιστές. Γίνεται έτσι κατανοητό ποιος θα είναι ο ωφελημένος. Σε καμία, πάντως, περίπτωση, οι Πειραιώτες.

Εκδήλωση στη Θήβα για τις δημοτικές εκλογές

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Θήβα την Τετάρτη το βράδυ στο Δημαρχείο, με πρωτοβουλία της ΚΟ Θήβας του ΚΚΕ. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο γραμματέας της ΚΟ Θήβας, Βασίλης Κολοβός, ενώ την κεντρική εισήγηση με τις θέσεις της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ για τις δημοτικές νομαρχιακές εκλογές παρουσίασε η Βάσω Γκιόκα, μέλος της ΝΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους γνωστοί κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες της Θήβας. Ανάμεσά τους, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Θήβας Α. Κοφίνη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θ. Ρουπάκας, οι πρώην δήμαρχοι Θήβας Α. Λοΐζος και Κ. Κουρκούτης, οι πρώην αντιδήμαρχοι Τ. Κόλλιας και Α. Λυμπερόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ κ. Κουτούπης, ο Γ. Χρόνης δημοτικός σύμβουλος Οινοφύτων, ο Π. Παπαευσταθίου υποψήφιος βουλευτής ΝΔ, ο κ. Σκούμας στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Π. Μπακόλας μέλος της ΚΕΟΕ και του Γραφείου Στερεάς του ΚΚΕ, ο Αντ. Κλάδος, μέλος του ΝΓ Βοιωτίας του Κόμματος, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής σωματείων Θήβας κ.ά.

Οι παραπάνω έκαναν και σύντομες παρεμβάσεις. Ιδιαίτερα στο χαιρετισμό που απέστειλε ο δήμαρχος Θήβας, Α. Κοφίνης, ανάμεσα στα άλλα επισήμανε:

«Σήμερα, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, η αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε νέα δεδομένα. Είναι ώρα λοιπόν να οργανώσουμε τη δράση μας, όχι μόνο για τη λύση των όποιων θεμάτων, αλλά και απέναντι στις αιτίες που τα δημιουργούν. Ετσι, εκτός από την πρόοδο των έργων και την έντιμη καθημερινή διαχείριση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι ώστε:

  • Να παλέψουμε τις απόπειρες για καινούριες φορολογίες σε βάρος των δημοτών και να σταθούμε απέναντι σε αντιλαϊκές επιλογές απ' όπου και αν προέρχονται. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ο Δήμος να χάσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα και να λειτουργήσει με βάση το κέρδος και τα κριτήρια των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
  • Να αντισταθούμε στην προσπάθεια του κράτους να μεταφέρει στους Δήμους αρμοδιότητες χωρίς τους αναγκαίους πόρους και υποδομές. Δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε θέματα κοινωνικού χαρακτήρα (παιδεία, υγεία, πρόνοια, περιβάλλον, αθλητισμός) να λειτουργούν στη βάση της ανταποδοτικότητας και πάντα σε βάρος του δημότη. Αντιθέτως, και πρέπει και μπορούμε να αναγκάσουμε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να εξοφλήσει τα δισεκατομμύρια που οφείλει προς την αυτοδιοίκηση.
  • Να αγκαλιάσουμε τη νεολαία. Να σταθούμε δίπλα στα νέα παιδιά, να τα κατανοήσουμε και να τους δώσουμε αξίες και οράματα. Να τα στηρίξουμε στον αγώνα για εργασία με πλήρη δικαιώματα και όχι για ψευδεπίγραφες λύσεις (stage, τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή και μερική απασχόληση που οδηγεί σε περιορισμένη ασφάλιση και σύνταξη). Να πολεμήσουμε μαζί τους τα ναρκωτικά και να τους κληροδοτήσουμε ένα καλύτερο αύριο.
  • Να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα των μειονοτήτων και των ξένων πολιτών. Ηδη, η ευρύτερη Θήβα είναι πόλος έλξης για πολλούς οικονομικούς μετανάστες.
  • Να σεβαστούμε το περιβάλλον. Να οργανώσουμε προγράμματα ανακύκλωσης, να εκσυγχρονίσουμε τις χωματερές και να αναγκάσουμε τις βιομηχανίες να επενδύουν σε σύγχρονα μέσα προστασίας.
  • Να προωθήσουμε τον πολιτισμό ενάντια στην υποκουλτούρα και στην "τηλε-μόλυνση" της εποχής μας.
  • Να σταθούμε κοντά στους αγώνες των πολιτών και των φορέων τους, για όλα τα μεγάλα προβλήματα που τους απασχολούν:

-- Για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους που σήμερα απειλούνται.

-- Για στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων και για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης και προστασίας των ανέργων.

-- Για τη στήριξη στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, εμπόρων και των αγροτών του Δήμου, που με την εφαρμογή κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης οξύνονται τα προβλήματά τους και περιορίζεται η αγροτική παραγωγή που αποτελεί πηγή πλούτου για την περιοχή μας.

-- Για την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Για καθιέρωση της απλής αναλογικής.

-- Γ ια τη στήριξη και συμμετοχή στα φιλειρηνικά κινήματα, ενάντια στον πόλεμο και σε επεμβάσεις όπως αυτή που ζήσαμε στη γειτονική Γιουγκοσλαβία».

Εκδηλώσεις παρατάξεων
  • Η «Δημοτική Κίνηση Αμφισσας» καλεί σε εκδήλωση αύριο Κυριακή 14 Απρίλη, στις 11 π.μ. (στην ταβέρνα ΕΣΠΕΡΙΑ), όπου θα ανακηρυχθεί ο υποψήφιος δήμαρχος. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί η διακήρυξη θέσεων, θα εκλεγεί νέ Γραμματεία και θα γίνει ο απολογισμός δράσης
  • Η «Δημοκρατική Ενότητα Κορυδαλλού» καλεί, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα ΠΛΕΙΑΔΕΣ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου (Καρυταίνης και Γρ. Λαμπράκη), Σε συγκέντρωση για την ανακήρυξη του υποψηφίου δημάρχου.
  • Αύριο Κυριακή 14 Απρίλη, στις 11 π.μ. στον κινηματογράφο «ΑΘΗΝΑ» (Αβύδου 93), η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου», θα ανακηρύξει τον υποψήφιο δήμαρχο και θα παρουσιάσει τις Προγραμματικές Θέσεις της.
  • Τον υποψήφιο δήμαρχο Ιλίου που θα στηρίξει στις επικείμενες εκλογές, θα παρουσιάσει η «Συνεργασία Αλλαγής», αύριο Κυριακή 14 Απρίλη, στο κλειστό γυμναστήριο Πεταλούδας.
  • Εκδήλωση για την επίσημη ανακήρυξη του υποψηφίου δημάρχου της «Δημοτικής Συνεργασίας για την Πολίχνη», Κώστα Θεοδωρίδη, και την παρουσίαση της διακήρυξης, αύριο Κυριακή 14 Απρίλη στις 11 π.μ. στο Ανοιχτό Θέατρο του πάρκου Κρύας Βρύσης.
  • Τη Δευτέρα 15 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας, η «Αγωνιστική Προοδευτική Συνεργασία για την Πέλλα» παρουσιάζει τη Διακήρυξή της για τις ερχόμενες Νομαρχιακές Εκλογές, καθώς και τον υποψήφιο νομάρχη, Αλέκο Ουγγρίνο.
  • Με σύνθημα «Διεκδικούμε την πόλη μας», 15 προσωπικότητες της πόλης της Χαλκίδας και εκπρόσωποι της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», καλούν τη Δευτέρα 15 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στο «Θέατρο Παπαδημητρίου» για την ανακήρυξη του υποψηφίου δημάρχου.
  • Τον υποψήφιο δήμαρχο παρουσιάζει την ερχόμενη Τρίτη, 16 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ, η «Δημοκρατική Συνεργασία Αρχανών» Ηρακλείου Κρήτης. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η διακήρυξη της παράταξης και ο απολογισμός του έργου της.
  • Εκδήλωση για την ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυλαίας», θα γίνει την Τετάρτη 17 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο Πέτρινο Σχολείο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.
ΚΑΒΑΛΑ
Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Δημοτικής Κίνησης

Συγκέντρωση για τη συγκρότηση νέας Δημοτικής Κίνησης Καβάλας, καθορισμό των βασικών της θέσεων και ανάδειξη του επικεφαλής της, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 15 του Απρίλη, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΩΚΕΑΝΙΣ» της Καβάλας.

Η πρωτοβουλία για την ιδρυτική αυτή συνάντηση ανήκει σε 30 καταξιωμένους πολίτες της πόλης που υπογράφουν την πρόσκληση, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Φάνης Γκερλεκτσής, δικηγόρος και Δήμος Ζαχαριάδης, δάσκαλος. Ακόμα, οι πρώην υποψήφιοι δήμαρχοι Καβάλας και δημοτικοί σύμβουλοι Γρηγόρης Μπαχάρης και Στράτος Σαββίδης. Ο κατάλογος των μελών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την ίδρυση της Κίνησης περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, εργάτες, συνδικαλιστές, επαγγελματίες, δημόσιους υπάλληλους, νέους και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που όλοι τους είναι γνωστοί στην κοινωνία της Καβάλας για την αγωνιστική στάση ζωής και τους αγώνες τους, από διάφορα μετερίζια ο καθένας, για την υπεράσπιση των κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ