ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
Η κυβέρνηση εμποδίζει τη διεκδίκησή τους

Πραγματοποιήθηκε χτες το Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής

Οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που αντί να βοηθάει στη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και της επιστροφής του κατοχικού δανείου, κάνει ό,τι μπορεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, υπογραμμίστηκαν χτες με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής. «Η στάση της κυβέρνησης είναι αποκαρδιωτική - είπε στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βασίλης Καρκούλιας. Δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει στο θέμα». Ο ομιλητής διάβασε μήνυμα προς το συνέδριο από το γραφείο του πρωθυπουργού, όπου αναφερόταν εντελώς προκλητικά αυτό που λέγεται εδώ και χρόνια ότι «η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα των επανορθώσεων στη γερμανική πλευρά κατά τον πιο πρόσφορο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο». Ηταν ένα μήνυμα που εξόργισε τους παραβρισκόμενους. «Ποτέ δε μας δέχτηκε ο κ. Σημίτης κι ούτε ποτέ μας ενημέρωσε για το τι σκέπτεται να κάνει επί του θέματος», ήταν η απάντηση του Β. Καρκούλια, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στις 17 του μηνός αποφασίζει για το θέμα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

«Το ΚΚΕ - είπε στο σύντομο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Κόμματος και μέλος της ΚΕ Κ. Βουλγαρόπουλος - από την αρχή που προέκυψε το θέμα έκανε ό,τι μπορούσε για την επίλυσή του. Κι αν μέχρι σήμερα είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχουμε πάρει τις γερμανικές επανορθώσεις, αν δε μας έχει επιστραφεί το κατοχικό δάνειο και οι αρχαιολογικοί θησαυροί που λήστεψαν οι ναζί, αυτό οφείλεται στην υποτέλεια που επέδειξαν όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις και τα κόμματα που τις στήριξαν». Ο ομιλητής ανέλυσε με σαφήνεια την πολιτική διάσταση του προβλήματος και υπογράμμισε ότι εκεί που δε δίνονται λύσεις από τις κυβερνήσεις επιβάλλει λύσεις η λαϊκή πάλη, η αγωνιστική διεκδίκηση, κατεύθυνση προς την οποία το ΚΚΕ θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - Αλαμπάνος και Μαντούβαλος, αντίστοιχα - που ενώ χαρακτήρισαν το ζήτημα εθνικό απέφυγαν να πουν γιατί τα κόμματά τους ως κυβερνήσεις του τόπου δεν έκαναν τίποτα για τη λύση του. Επίσης, το συνέδριο χαιρέτισε ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο δήμαρχος του Διστόμου, καθώς και εκπρόσωπος Γερμανών αντιφασιστών που συμπαρίστανται στις ελληνικές διεκδικήσεις. Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, και ο Γ. Μπανιάς, εκ μέρους της ΑΚΟΑ.

Στη συνέχεια ακολούθησε το κύριο μέρος των εργασιών του συνεδρίου, όπου μίλησαν ο Μ. Γλέζος, οι καθηγητές Πανεπιστημίου Γ. Α. Μαγκάκης, Εμ. Μικρογιαννάκης και Κ. Μπέης, ο δικηγόρος Γ. Σταμούλης και ο Αρ. Συγγελάκης.

ΑΡΤΑ
Καταδικάζεται η δίωξη του συνδικαλιστή Ν. Γλυνάτση

Καθαρά τρομοκρατική πράξη που αποσκοπεί στο να πλήξει κάθε φωνή υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας αλλά και όσους με συνέπεια και αυταπάρνηση υποστηρίζουν τα δίκαια αιτήματα της εργατικής τάξης, χαρακτηρίζει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, τη δίωξη του συνδικαλιστή Ν. Γλυνάτση. Με ανακοίνωσή του καλεί το ΔΣ του συνεταιρισμού να αναλογιστεί τις ευθύνες για την επιχειρούμενη απόλυση του συνδικαλιστή και να δει με καθαρό μυαλό πως ο «εχθρός» του συνεταιρισμού των Πτηνοτρόφων του Νομού Αρτας δεν είναι οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά τα μεγάλα μονοπώλια που δρουν στο χώρο της παραγωγής και διάθεσης διατροφικών προϊόντων. Καλεί τους λογιστές και τις λογίστριες, μέλη της ΠΟΛ, σε κάθε εκδήλωση δίωξης συνδικαλιστή και σε κάθε παραβίαση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών να υψώνουν αδιαπέραστο τείχος συμπαράστασης και προστασίας.

Το ΔΣ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αλμυρού αποφάσισε ομόφωνα να καταδικάσει τις ανεπίτρεπτες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας που επεξεργάζονται απολύσεις συνδικαλιστών στη λογική φίμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος κάνοντας χρήση του συγκεκριμένου άρθρου και να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του στο πρόσωπο του συνδικαλιστή, στον αγώνα που δίνει για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επίσης, με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ Εργατοτεχνιτών Μετάλλου του Νομού Λάρισας καταγγέλλει την ενέργεια και καταδικάζει το οργανωμένο εκ προμελέτης σχέδιο της πλειοψηφίας του ΔΣ του συνεταιρισμού. «Γνωρίζουν όλοι τα πεπραγμένα πολλών διοικήσεων στις συνεταιριστικές οργανώσεις και Ενώσεις», τονίζει το συνδικάτο, «Είναι και αυτοί συνένοχοι σε αυτή την πολιτική. Εχουν βάλει πλάτη για τη χρεοκοπία των συνεταιρισμών. Θεωρώντας ότι έχουν τη συμπαράσταση της κυβέρνησης, δε διστάζουν να προβούν σε διώξεις συνδικαλιστών, νομίζοντας έτσι ότι θα εφαρμόσουν ανενόχλητοι τα σχέδιά τους αποκομίζοντας προσωπικά οφέλη, οικονομικά και άλλα». Και, καλεί όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν δυναμικά τις διώξεις των συνδικαλιστών με πρώτο σταθμό την Απεργία στις 18 Απρίλη και να καταγγελθεί η δίωξη του Ν. Γλυνάτση στην απεργιακή της συγκέντρωση.

Ο Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων Αρτας υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή της εργοδοσίας έρχεται σήμερα που τα προβλήματα των εργαζομένων οξύνονται από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και των εργοδοτών που επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, να ανοίξουν μία «βιομηχανία» εκφοβισμού και απολύσεων με ψεύτικα και κατασκευασμένα κατηγορητήρια. Και καταλήγει στο ότι δεν αρκούν οι καταγγελίες αλλά ο αγώνας αυτός είναι αγώνας του κάθε εργαζόμενου και χρειάζεται με κάθε τρόπο την έμπρακτη συμπαράσταση.

Την πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη του Ν. Γλυνάτση καταγγέλλουν, επίσης, η ΤΔΕΕΤΕ της ΔΕΗ Αρτας - Πρέβεζας - Λευκάδας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Αρτας, ο Σύλλογος Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ Ηπείρου και η Ενωση Λογιστών Λάρισας που επίσης καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν δυναμικά στον ολισθηρό κατήφορο της αυθαιρεσίας κυβέρνησης και εργοδοσίας, με πρώτο σταθμό την Απεργία της 18 Απρίλη.

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Η Ελλάδα υποκλίνεται στο στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας

Δήλωση ραγιαδισμού από τον υπουργό Αμυνας προς τους Αμερικανούς

Με μια δήλωση αποδοχής του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας, έκλεισε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου. Αυτό δήλωσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, πράγμα που ισοδυναμεί με δήλωση υποτέλειας της Ελλάδας, τόσο προς τον επικυρίαρχο, τις ΗΠΑ, όσο και προς τον τοποτηρητή τους, την Τουρκία.

Το ακριβές κείμενο της δήλωσης, όπως δόθηκε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Αμυνας, έχει ως εξής: «Το τελευταίο σχόλιο, είπε κλείνοντας τη συνέντευξή του ο Γ.Παπαντωνίου, που έχω να κάνω για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνδέεται με διάφορες αναφορές που γίνονται και εδώ για τη σημασία της Τουρκίας στη Δυτική Συμμαχία, το γεωπολιτικό της ρόλο κλπ. Αυτά δεν έχει νόημα να ειπωθούν εδώ προς την Ελλάδα. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της Τουρκίας. Και τη γεωπολιτική και τη γεωστρατηγική της σημασία. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η Ελλάδα θα είναι η περισσότερο κερδισμένη από μία βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Περισσότερο κερδισμένη και από την Αμερική και από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος στο άνοιγμα της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τώρα αγωνίζεται και με το διάλογο και με άλλες κινήσεις για τη βελτίωση των σχέσεων αυτών».

Τα παραπάνω αποτελούν, αφ' ενός μεν, δήλωση πίστης προς τις επιλογές των Αμερικανών και, αφ' ετέρου, αποδοχή του περιφερειακού ρόλου της Τουρκίας, αλλά και ταυτόχρονα υπαγωγή και της Ελλάδας σ' αυτόν, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη» απ' αυτό. Πρόκειται για μια σύγχρονη έκδοση του ραγιαδισμού.

Ανακοίνωση της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας του ΚΚΕ ανακοινώνει τη διαγραφή από το Κόμμα του μέλους της Στόκα Μάκη, γιατί οικειοποιήθηκε τη θέση του ως συνεργάτης βουλευτή του ΚΚΕ, για να διοριστεί στο Δημόσιο. Εκανε χρήση δηλαδή του γνωστού ρουσφετολογικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο προβλέπεται πως οι συνεργάτες των βουλευτών μπορούν να διοριστούν στο Δημόσιο. Το ΚΚΕ με δημόσια τοποθέτησή του όχι μόνο κατήγγειλε και καταψήφισε το νόμο, αλλά δήλωσε δημόσια πως δε θα κάνει χρήση του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ