Σάββατο 13 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Η Ελλάδα υποκλίνεται στο στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας

Δήλωση ραγιαδισμού από τον υπουργό Αμυνας προς τους Αμερικανούς

Με μια δήλωση αποδοχής του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας, έκλεισε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου. Αυτό δήλωσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, πράγμα που ισοδυναμεί με δήλωση υποτέλειας της Ελλάδας, τόσο προς τον επικυρίαρχο, τις ΗΠΑ, όσο και προς τον τοποτηρητή τους, την Τουρκία.

Το ακριβές κείμενο της δήλωσης, όπως δόθηκε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Αμυνας, έχει ως εξής: «Το τελευταίο σχόλιο, είπε κλείνοντας τη συνέντευξή του ο Γ.Παπαντωνίου, που έχω να κάνω για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνδέεται με διάφορες αναφορές που γίνονται και εδώ για τη σημασία της Τουρκίας στη Δυτική Συμμαχία, το γεωπολιτικό της ρόλο κλπ. Αυτά δεν έχει νόημα να ειπωθούν εδώ προς την Ελλάδα. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της Τουρκίας. Και τη γεωπολιτική και τη γεωστρατηγική της σημασία. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η Ελλάδα θα είναι η περισσότερο κερδισμένη από μία βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Περισσότερο κερδισμένη και από την Αμερική και από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος στο άνοιγμα της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τώρα αγωνίζεται και με το διάλογο και με άλλες κινήσεις για τη βελτίωση των σχέσεων αυτών».

Τα παραπάνω αποτελούν, αφ' ενός μεν, δήλωση πίστης προς τις επιλογές των Αμερικανών και, αφ' ετέρου, αποδοχή του περιφερειακού ρόλου της Τουρκίας, αλλά και ταυτόχρονα υπαγωγή και της Ελλάδας σ' αυτόν, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη» απ' αυτό. Πρόκειται για μια σύγχρονη έκδοση του ραγιαδισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ